Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

marko323

Zloupotreba diners kartice

Preporučene objave

Pozdrav,

imam pitanje vezano za zloupotrebu diners kartice. Naime, situacija je sljedeca;

prosle godine u 10mj s diners kartice ciji je vlasnik moja mama podigao sam iznos od 1800kn preko interneta, medjutim kad je dosao racun na naplatu ja sam se pravio blesav (budala znam) i rekao da ja nisam koristo karticu. Diners je stornirao navedeni iznos jer ih je mama zvala i rekla da ona nije ucinila taj trosak. S tim navodom diners je pokrenuo kaznenu prijavu za zlouporabu kartice. 

Da skratim, bio na ispitivanju u policijskoj postaji, priznao krivnju i platio iznos koji sam otudjio. Sad u petak dosla mi je obavijest na e-gradjani da je opcinski sud dobio moj predmet (optuznicu). Koja je iduca procedura? Moze li sudac na temelju iskaza u policiji i priznavanja krivnje odbaciti optuznicu ili u najgorem slucaju ide parnica i zatvor sad kad je vec predmet dosao na sud?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Za računalnu prijevaru čl. 271, nedozvoljena uporaba tuđih osobnih podataka čl. 146 i neovlastena uporaba tuđe pokretne stvari čl. 234. To je navedeno u pouci o pravima osumnjičenika koju sam dobio od policije. Od tuzitelja nisam nista zaprimio, jedina informacija vezano za moj predmet koju je znam je ona  s e-građani da je predmet zaprimljen na opcinskom sudu

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Trebalo bi vidjeti kako točno glasi optužnica, no ona će vam svakako doći na kućnu adresu. Osobno, smatram da nema osnove za optuženje sva 3 djela, računalna prijevara svakako, i možda čl. 146. (možda ni to). Čl. 234. po meni ne, jer bi se radilo o prividnom stjecaju, no kao što sam rekao, biti ćemo pametniji, kada dođe optužnica i vidi se za što vas točno terete.

Zatvorske kazne se ne trebate bojati (osim ako imate već par kaznenih djela iza sebe), izvjesna je uvjetna osuda. Realno, do svega ovog nije trebalo doći, no lako je sada pričati o tome. Sve u svemu, škola za ubuduće, nadam se da ne bude preskupa.

Možda je moglo ovdje biti i malo više "sluha" sa DO strane, no zavisi o detaljima priče.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nemam, ovo je prva i nadam se jedina glupost. Da, stigla je optuznica tj. obavijest na e-gradani ipak je osudujuca, pa valjda bih je sad trebao u narednim danima dobiti i na kucnu adresu. Optuznicu salju samo meni ili i diners-u i mami 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Optužnica ide vama kao optuženiku, dok se oštećena strana (DINERS) samo obavještava o tome da je optužnica podignuta. Ukoliko je optužnica podignuta i za čl. 146. KZ-a (povredu osobnih podataka), onda će i majka dobiti obavijest o podizanju optužnice budući bi ona bila oštećena strana u tom predmetu.

Vi inače možete dobiti podatak za koja djela je točno optužnica podignuta i kod nadležnog DORH-a uvidom u spis, no sud će vam svakako dostaviti optužnicu na odgovor.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav G-man,

prvenstveno hvala na svim informacijama. Stigao je kazneni nalog, uglavnom 7mjeseci zatvora odnosno uvjetna od 1god., plus trosak kaznenog postupka, kao i trosak onih 1800 kn ponovno, iako je vraceno, ali sad taj iznos moram uplatiti RH

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala vama na povratnoj informaciji.

Očito je nalog došao za samo jedno djelo (računalnu prijevaru), što je dobra vijest za vas. Nemojte prigovarati nalogu i protekom roka od 8 dana od dostave, on postaje pravomoćan, pa počinje i teći 1-godišnji rok provjeravanja iz uvjetne osude.

Protupravno stečena imovinska korist mora se oduzeti ukoliko je utvrđeno da je pribavljena kaznenim djelom, a oštećenik nije postavio prijedlog za ostvarivanjem imovinsko-pravnog zahtjeva (tu su sudu ruke vezane).

Uglavnom, sve je prošlo relativno dobro.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×