Jump to content

Zloupotreba diners kartice


marko323

Preporučene objave

Pozdrav,

imam pitanje vezano za zloupotrebu diners kartice. Naime, situacija je sljedeca;

prosle godine u 10mj s diners kartice ciji je vlasnik moja mama podigao sam iznos od 1800kn preko interneta, medjutim kad je dosao racun na naplatu ja sam se pravio blesav (budala znam) i rekao da ja nisam koristo karticu. Diners je stornirao navedeni iznos jer ih je mama zvala i rekla da ona nije ucinila taj trosak. S tim navodom diners je pokrenuo kaznenu prijavu za zlouporabu kartice. 

Da skratim, bio na ispitivanju u policijskoj postaji, priznao krivnju i platio iznos koji sam otudjio. Sad u petak dosla mi je obavijest na e-gradjani da je opcinski sud dobio moj predmet (optuznicu). Koja je iduca procedura? Moze li sudac na temelju iskaza u policiji i priznavanja krivnje odbaciti optuznicu ili u najgorem slucaju ide parnica i zatvor sad kad je vec predmet dosao na sud?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za računalnu prijevaru čl. 271, nedozvoljena uporaba tuđih osobnih podataka čl. 146 i neovlastena uporaba tuđe pokretne stvari čl. 234. To je navedeno u pouci o pravima osumnjičenika koju sam dobio od policije. Od tuzitelja nisam nista zaprimio, jedina informacija vezano za moj predmet koju je znam je ona  s e-građani da je predmet zaprimljen na opcinskom sudu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebalo bi vidjeti kako točno glasi optužnica, no ona će vam svakako doći na kućnu adresu. Osobno, smatram da nema osnove za optuženje sva 3 djela, računalna prijevara svakako, i možda čl. 146. (možda ni to). Čl. 234. po meni ne, jer bi se radilo o prividnom stjecaju, no kao što sam rekao, biti ćemo pametniji, kada dođe optužnica i vidi se za što vas točno terete.

Zatvorske kazne se ne trebate bojati (osim ako imate već par kaznenih djela iza sebe), izvjesna je uvjetna osuda. Realno, do svega ovog nije trebalo doći, no lako je sada pričati o tome. Sve u svemu, škola za ubuduće, nadam se da ne bude preskupa.

Možda je moglo ovdje biti i malo više "sluha" sa DO strane, no zavisi o detaljima priče.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Optužnica ide vama kao optuženiku, dok se oštećena strana (DINERS) samo obavještava o tome da je optužnica podignuta. Ukoliko je optužnica podignuta i za čl. 146. KZ-a (povredu osobnih podataka), onda će i majka dobiti obavijest o podizanju optužnice budući bi ona bila oštećena strana u tom predmetu.

Vi inače možete dobiti podatak za koja djela je točno optužnica podignuta i kod nadležnog DORH-a uvidom u spis, no sud će vam svakako dostaviti optužnicu na odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala vama na povratnoj informaciji.

Očito je nalog došao za samo jedno djelo (računalnu prijevaru), što je dobra vijest za vas. Nemojte prigovarati nalogu i protekom roka od 8 dana od dostave, on postaje pravomoćan, pa počinje i teći 1-godišnji rok provjeravanja iz uvjetne osude.

Protupravno stečena imovinska korist mora se oduzeti ukoliko je utvrđeno da je pribavljena kaznenim djelom, a oštećenik nije postavio prijedlog za ostvarivanjem imovinsko-pravnog zahtjeva (tu su sudu ruke vezane).

Uglavnom, sve je prošlo relativno dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija