Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
parallax

HR Drzavljanstvo

Preporučene objave

Poštovani, 

Molim za Vaše mišljenje o mom slučaju.

Nisam predao još dokumente, s namjerom da prvo provjerim koja mi je šansa da zahtjev za primitak bude prihvaćen.

Naime, otac je hrvat, no, nema državljanstvo, niti ga je kada tražio, živi u Bosni ( Bihać ), majka je bosanka. Upisan sam u matičnu knjigu u Bihaću kao hrvat, otac također. Nisam član nikakvih HR kulturnih udruženja, religijskih zajednica i sl.  Očeva baka je jos uvijek živa ( živi u HR, 102 godine i ima državljanstvo ). Djed i baka sa očeve strane nažalost nisu živi. ( Djed je nekada 1998. dobio poziv za preuzimanje domovnice, zbog interesa za državu jer je učestvovao brojnim HR i katoličkim udruženjima u okolini, te zbog uloge njegovog oca u tadašnjoj državi, međutim nije nikada otisao zbog zdravlja, te na kraju preminuo. Baka nije nikada tražila državljanstvo, iako je njena majka imala i dan danas je živa ). Svi sa očeve strane su se izjasnjavali kao hrvati, imaju državljanstvo, sem mog oca i tetke. Od dokumenata imam sve rodne izvode kako su upisani, vjenčane listove, učešća u vojsci ( Pradid je bio u vojsci 41-45, vojna knjižica ), te novinske isječke i dokumente/izvještaje od tadašnje SFRJ o iskazu porodice, te je porodica ispaštala zbog učešća u tadasnjoj povijesti tako što im je imovina konfiskovana i većina protjerivana tokom godina ( također dokumentovano ). Nisam siguran da li je to relevantno za ovaj slučaj, ali sam razmišljanja - što više to bolje. Također, imam brojnu bližu obitelj uglavnom u okrugu Zagreba i Siska, stric, rođaci, prabaka, pradjed ( svi imaju državljanstvo, sem mog oca i tetke ).

 

Koje su mi šanse da mi zahtjev bude prihvaćen na osnovu navedenih informacija? Da li da nagovorim oca da on podnese zahtjev ( mada nisam siguran, kad nije do sad, zašto bi u 50im to ganjao )? Da li da se prijavim u neka udruženja, za svaki slučaj? Nažalost nisam imao priliku da se izjašnjavam ranije, s obzirom da sam ratno dijete ( 94 ), te sam rođen u Njemačkoj ( nemam Njemačko državljanstvo ), i naknadno upisan u Bihaću ( jedino mjesto gdje imam dokumentovanu nacionalnu pripadnost ).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 12 minuta, sivko je napisao:

Čekaj da dođe novi zakon pa predaj papire.

Pročitao sam predložak zakona, po nekoj logici bi trebalo kroz koji mjesec da bude prihvaćen, no, ne vidim koliko i koje stavke zakona idu u moju korist, te na koji član da se pozivam. Pogotovo za moj slučaj, da li da se pozivam po zakonu pri porijeklu ili prirođenju?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 20 sati , sivko je napisao:

Po čl.16,pripadnost hrvatskom narodu.Ne sekiraj se,postoji obrazac.

Ok, zahvaljujem na informacijama.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×