Jump to content
mrblues

Ukimuće prava služnosti prolaza automobilom

Preporučene objave

Poštovani,

2oo2 g. zasnovano je  ( Izjavom u prilogu) pravo prolaza  automobilom  preko  moje poslužne k.č.  *425/1 koje sam suvlasnik u 1/2 sa mojom nećakinjom ( vidi pdf.  nacrt) . Tom "Izjavom" se Ovlaštenik ( tadašnji vlasnici  Povlasne  k.č. *426) ograničili svoje pravo prolaza automobilom samo na k.č. *425/1 put površine 57 m2.
Obzirom da  k.č. *426  , k.o. Bogovići ( Povlasna nekretnina  Ovlaštenika) neposredno graniči sa javnom cestom Sv.Apolinara  i obzirom da je  širina prolaza najužeg mjesta na Poslužnoj nekretnini *425/1    = 2,70 met  , (potpuno ista širina kao i sa  strane kuće Ovlaštenika  do susjedne  k.č. )  , i obzirom da Povlasna nekretnina već ima svoju otvorenu kapiju  za pješački izlaz na na javnu cestu , postavljam slijeća pitanja :

1. Mogu li sudski ukinuti tu služnost temeljem čl.  424 , stavak (1) i (2) Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima , obzirom da je po meni ta služnost potpuno nerazumna i nepotrebna jer Povlasna parcela u duljini od 27 metara izravno  graniči sa javnom cestom i ima  sve uvijete da se otvori izlaz ( kapija) na tu javnu cestu , a zbog dovoljne širine sa obadvije strane  kuće Ovlaštenika može doći automobilom  iza  kuće  po svojoj nekretnini , a ne po mojoj Poslužnoj nekretnini  ( ukoliko želi parkiorati automobil iza kuće što čini sada  koristećimoju poslužnu nekretninu , a ne ispred kuće prema javnoj cesti) ?
2. kakve su šanse da Sud u Krku usvoji moju tužbu u smislu točke 1. gore i ukine tu služnost bez obzira na  Izjavu  Ovlaštenika i druge dokumente u tom smislu prije Izjave?
3. U slučaju da Sud ukine tu služnost i naloži Ovlašteniku da otvori svoju  kapiju na javnu cestu  bi li ja morao financirati te radove?
4. Mogu li pokrenuti sudsku tužbu u smislu točke 1. i bez pristanka   moje nećakine  ( suvlasnice  1/2 poslužne nekretnine = put) ?

Prilažem datoteke iz kojih je vidljivo sve .

Zaqhvaljujem na  stučnom odgovoru

SLUŽNOST -PUT BOGOVIĆI4.pdf

IMG_20190714_100746.jpg

2002 IZJAVA sluznost_2.pdf

PUT MALINSKA NACRT SLUŽNOSTI1.pdf

IMG_20190604_072103.jpg

Ograda Povlasne nekretnine prema javnoj cesti.jpg

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, mrblues je napisao:

Mogu li sudski ukinuti tu služnost temeljem čl.  424 , stavak (1) i (2) Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

Mislite na čl.242 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima kojim možete zahtjevati da se služnost ukine ako izgubi razumnu svrhu.

, mrblues je napisao:

kakve su šanse da Sud u Krku usvoji moju tužbu u smislu točke 1. gore i ukine tu služnost

Šanse su takove da sud utvrdi da je služnost izgubila razumnu svrhu ili nije (da me krivo ne shvatite, šanse je uvijek nezahvalno prognozirati), no po priloženome moje je mišljenje (napominjem, moje) da postoje za utvrđivanje da je služnost izgubila razumnu svrhu.  

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×