Jump to content

Porez na promet nekrenina temeljem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, priziv na zastara?


atentator

Preporučene objave

Poštovani,

u kolovozu 2016. temeljem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju postala sam vlasnica 1/2 kuće. Sve je uredno prijavljeno Poreznoj službi početkom rujna 2016. Porezno rješenje izdano 05/12/2019 zaprimila sam 11/12/19.

Iznos ne sporim, matematika je jasna , 5%; no obzirom na sljedeće: Porezni obveznik dužan je platiti utvrđeni iznos poreza u roku od 15 dana on dana dostave rješenja odnosno u roku od 15 dama od isteka roka za žalbu u slučaju da žalba nije izjavljena.  Rok za žalbu je 30 dana od dana primitka rješenja.

E sad, obzirom da tadašnji važeći zakon mogu li se pozvati na zastaru (3 godine) temeljem OPZ NN 44/2016, Članak 94, Stavak 1. i kakve reprekusije ima apsolutna zastara  (6 godina) po Članku 96, Stavak 1 istog zakona.

Molim Vaš odgovor. 

uređeno: od kristinkab
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 35 minuta, kristinkab je napisao:

obzirom da tadašnji važeći zakon mogu li se pozvati na zastaru (3 godine) temeljem OPZ NN 44/2016, Članak 94, Stavak 1.

Nažalost ne jer prema navedenom zakonu, u stavku 2 se kaže kada zastara počinje teći, dakle istekom godine u kojoj je trebalo utvrditi poreznu obvezu. Prema navedenome zastara je počela teći s 01.01.2017. a nastupila bi 02.01.2020.

Prije 10 minuta, kristinkab je napisao:

ujedno interesira me da li porezna može raditi novu procjenu nekretnine, obzirom da porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja ugovora.

Ne jer prema odredbama ZPPN osnovica za poreza na promet nekretnina je tržišna vrijednost nekretnine u trenutku nastanka porezne obveze a ista u slučaju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju nastaje u trenutku sklapanja ugovora. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

prije 1 sat, Spitfire je napisao:

 

prije 2 sati , kristinkab je napisao:

obzirom da tadašnji važeći zakon mogu li se pozvati na zastaru (3 godine) temeljem OPZ NN 44/2016, Članak 94, Stavak 1.

Nažalost ne jer prema navedenom zakonu, u stavku 2 se kaže kada za

 

Poštovani, zahvaljujem na odgovoru. Znači li to da je datum rješenja od 05/12/19 relevantan i da je po njemu porezno rješenje pravomoćno. Ili pravomoćnost počinje nakon isteka roka žalbe, 30 dana od dana primitka. Ako bi rješenje postajalo punomoćno 11.01.2020, dakle 30 dana od dana primitka rješenja, da li bi se u tom slučaju  mogla pozvati na zastaru? I da li bi mi relativnu zastaru od 3 godine mogla oboriti apsolutna od 6 godina?

Hvala

uređeno: od kristinkab
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze zatarjeva za tri godine od kada je zastara počela teći. Kada je počela teći i kada nastupa zastara smo utvrdili. Porez je utvrđen danom njegovog donošenja, dakle 05.12.2019. te je u tome smislu zastara prava na utvrđivanje prekinuta jer se ista prekida svakom službenom radnjom poreznog tijela usmjerena na utvrđivanje ili naplatu poreza koja je dostavljena na znanje poreznom obvezniku. Nadalje, od 01.01.2020 počinje teći rok za zastaru po pitanju naplate poreza.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija