Jump to content
macak_15

Oslobođenje od novčane kazne

Preporučene objave

Pozdrav,

može li osuđenik koji je dobio novčanu kaznu i troškove suđenja tražiti oslobođenje od istih nakon donošenja pravomoćne presude zbog imovinskog stanja? 

Puno hvala.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Glede troškova kaznenog postupka, moguće je postaviti takav zahtjev sudu na temelju odredbe čl. 148. st. 6. ZKP-a, pa će se donijeti posebno rješenje, no vodite računa da vas se svejedno može natrag obvezati na plaćanje istih troškova u roku 10 godina od pravomoćnosti odluke o troškovima utvrdi da vam se financijska situacija poboljšala (temelj za to je čl. 148a ZKP-a).

Glede novčane kazne, postoji mogućnost da se sud traži produljenje roka za plaćanje kazne do 2 godine (može se dobiti i obročna otplata u tom periodu) na temelju odredbe čl. 42. st. 7. KZ-a. Ukoliko ne platite i ne uspije prisilna naplata, ide zamjena u rad za opće dobro, ako pristanete, u protivnom zamjena u kaznu zatvora (tzv. supletorni zatvor). Naknadno oslobođenje od novčane kazne u ovom slučaju nije moguće.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Puno hvala. Jeste li ikad naišli na situaciju da je osoba osuđena za kazneno djelo koje je u međuvremenu ukinuto odlukom Sabora između prvostupanjskog i drugostupanjskog postupka? Za vrijeme prvostupanjske presude taj članak zakona je postojao, u vrijeme donošenja drugostupanjske presude nije. Ima li to kakvog utjecaja na presudu?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Naravno da ima, jer ako je novim zakonom određeno ponašanje dekriminalizirano odnosno više nije kazneno djelo, zbog obvezne primjene blažeg zakona, to znači da optuženik ne može biti proglašen krivim za to kazneno djelo.

O navedenoj činjenici svaki sud, pa i žalbeni, vodi računa po službenoj dužnosti. O kojem kaznenom djelu govorimo?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×