Jump to content

Štedna knjižica nađena nakon 20 god.


anonimno

Preporučene objave

nasao sam stednu knjizicu nakon 20 god. koja ja vlasnistvo mog pokojnog oca knjizica je otvorena 1986 na njoj postoji veca svota novaca gledajuci da se na dan 31.12.1990 za 7 dinara mogla dobit 1dem interesira me kako doci do tih novaca i po kojem tecaju i dali imam kakvo pravo na kamate posto u knjizici za kamatnu stopu pise 7,5% :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije se raspitajte u Banci ili već finansijskoj organizaciji gdje je otvorena knjižica. Ukoliko postoji oni će Vam već reći po kojim propisima rade u takvim slučajevima.

Znam da biste morali pokrenuti ostavinski postupak iza Vašeg pokojnog oca. Kod javnog bilježnika možete se raspitati o tome u vezi naknadno pronadjene imovine iza Vašeg oca. Ponesite obavezno knjižicu i Ostavinsko rješenje , ostalo će Vam bilježnik saopštiti.

U vezi Vašeg drugog pitanja, moguće je da će iznos sa knjižice biti i denominovan. Raspitajte se kako sam Vam savjetovala.

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvi vam je korak da sudu podnesete zahtjev za raspravu naknadno pronađene imovine.

Budući da je sud bio nadležan za provođenje ostavine iza vašeg oca, sud će najvjerojatnije donijeti rješenje (ili, vidjeh u praksi, dostaviti ostavinu nekom javnom bilježniku).

Recite, tko su sve bili nasljednici iza vašeg oca?

Ukoliko niste jedini, morate biti svjesni da i drugi mogu imati pravo na taj novčani iznos.

Zato malo pojasnite tko su sve bili nasljednici, je li bilo ustupanja nasljednih dijelova, odricanja i slično, jesu li nasljednici još živi, tko su njihovi nasljednici, i slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedini nasljednik iza mojeg pokojnog oca sam ja interesira me dali ima smisla pokrenuti postupak prema tom stednom racunu na kojem je oko 30000 DM u ono vrijeme koji su skupljeni donacijom prema mome ocu koji je izgubio krov nad glavomu tragicnoj nesreci povodom cega se skupljalo po kucanstvima u nasem mjestu po principu ko kolko da i na kraju su pohranjena na tu stednu knjizicu dali banka ima obaveza prema tom stednom racunu i dali stedisa gubi pravo prema tom racunu tokom godina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rekli ste da je knjizica pronadjena nakon 20 god. Znaci, zadnji datum uloga bio je oko 1987.

 

Ako je zaista veci iznos novaca u pitanju kao sto kazete, tada prvo informativno, samo sa iznosom (ali ne i knjizicom) otidjite u banku da vidite sto biste stvarno od tog novca dobili (danas).

 

Mnogi su imali velike iznose novca u to vrijeme, ali zbog pretvaranja u kn (pa prije toga devalvacije), iznosi su postali - beznacajni. Nazalost. Zato, da se ne biste unaprijed radovali ili unaprijed razocarali, prvo otidjite u bilo koju banku i raspitajte se.

 

Nakon toga - ako je uistinu vrijednost (preostala) veca, sve morate rjesavati preko suda - naknadno pronadjena imovina, ostavinska rasprava (opet), ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija