Jump to content

Prevođenje po ZOPHBDR iz razdoblja 2001-2004


Duro

Preporučene objave

Molim za mišljenje o sljedećem u svezi prethodnog ZOPHBDR (2001-2004): osoba je umirovljena prije stupanja na snagu tog zakona , nije imala status HRVi i kao uzrok opće nesposobnosti joj je određena bolest koja nije u svezi članka 2. Stavka 2. tog ZOPHBDR (vještak: je u svezi, revizija: nije u svezi) ona se na to žalila, HZMO odbio rješenjem žalbu i završilo na Upravnom sudu koji je nakon dugo vremena presudio da uvažava tužbu i poništio drugostupanjsko rješenje te dao naputak kako postupati po žalbi; ako bude sve kako je u naputku navedeno skoro 100% je sigurno da bi HZMO trebao sada donijeti rješenje po kojem je uzrok nesposobnosti za rad u svezi čl.2 stavka 2. ZOPHBDR; interesira me hoće li ta osoba imati prava na prevođenje po tom zakonu s obzirom da je uzrok nesposobnosti u svezi ZOPHBDR a nije imala status HRVI?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sukladno odredbama Zakona koji je vrijedio do 06.11.2001. godine, hrvatski branitelj kod kojega je trajni gubitak radne sposobnosti (opća nesposobnost za rad) posljedica bolesti ili pogoršanja bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, ima pravo na invalidsku mirovinu prema propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju vojnih osiguranika u iznosu invalidske mirovine pripadnika djelatnog sastava oružanih snaga Republike Hrvatske izvan gardijske postrojbe, istog čina i ustrojbenog mjesta.

Nadalje, ako je opća nesposobnost za rad dijelom prouzročena u okolnostima iz članka 2. ovoga Zakona, a djelomice ranjavanjem, ozljedom ili bolešću izvan tih okolnosti, invalidska mirovina se određuje razmjerno utjecaju pojedinih uzroka na invalidnost.

Stupanjem na snagu "Pančićeva" zakona (07.11.2001.) uvjeti za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu HB-a se mijenjaju:

"HRVI iz Domovinskog rata kod koga je nastao trajni gubitak radne sposobnosti (opća nesposobnost za rad) kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, zbog bolesti, a bolest je, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti neposredna posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, što se smatra ozljedom na radu pri obavljanju vojne dužnosti, ima pravo na invalidsku mirovinu prema Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i ovlaštenih službenih osoba te propisima koji su temeljeni na citiranom Zakonu u iznosu invalidske mirovine pripadnika djelatnog sastava oružanih snaga Republike Hrvatske istog čina i ustrojbenog mjesta.

Ako je opća nesposobnost za rad dijelom prouzročena ranjavanjem, ozljedom, zbog bolesti, a bolest je, pogoršanje bolesti odnosno pojava bolesti neposredna posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, a djelomice ranjavanjem, ozljedom ili bolešću izvan tih okolnosti, invalidska mirovina se određuje razmjerno utjecaju pojedinih uzroka na invalidnost."

Također, "Pančićevim" zakonom se regulira i postupak prevođenja invalidskih mirovina:

"Stupanjem na snagu ovoga Zakona izvršit će se prevo­đenje svih korisnika obiteljske mirovine, novčane naknade u iznosu obiteljske mirovine i invalidske mirovine koji su ta prava ostvarili prema propisima Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i drugim propisima koji su bili na snazi do stupanja na snagu ovoga Zakona, na odredbe ovoga Zakona."

S obzirom da su se prevodili na odredbe "Pančićeva" zakona, svi korisnici invalidskih mirovina po prijašnjim zakonima da bi bili prevedeni morali su ispunjavati sve uvjete koje je taj novi propis tražio za priznavanje toga prava.

Gore smo vidjeli da je Zakon po kojem je gospodin otišao u invalidsku mirovinu postavljao dva uvjeta za priznavanje prava na invalidsku mirovinu, a to su status HB-a i opća nesposobnost za rad (u cijelosti ili djelomično uzrokovana ratom).

Međutim, "Pančićev" zakon ne daje više pravo na invalidsku mirovinu svakom HB-u kod kojeg je utvrđena opća nesposobnost za rad, već to pravo rezervira isključivo za HB koji imaju priznat status HRVI i utvrđenu opću nesposobnost za rad (u cijelosti ili djelomično uzrokovana ratom).

Prema tome, da bi priznato pravo na invalidsku mirovinu po prijašnjim zakonima bilo prevedeno na odredbe "Pančićeva" zakona morala su biti ispunjena oba uvjete iz toga Zakona: status HRVI-a i opća nesposobnost za rad (u cijelosti ili djelomično uzrokovana ratom).

Zato, po mom mišljenju, nema mogućnosti da ga prevedu na odredbe "Pančićeva" zakona bez priznatog statusa HRVI-a.

Naravno, potpuno je drugačija priča ukoliko je gospodinu naknadno (do, zaključno, 31.12.2004. godine) priznat status HRVI-a.

Pozdrav.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija