Jump to content

Povreda na radu prije 5 odina


anonimno

Preporučene objave

Prije 5 godina u povratku s posla imalasam prometnu nezgodu u kojoj sam povrijedjena.

O tome imam svu potrebnu dokumentaciju i koju je poslodavac potvrdio kao povredu na radu u državnoj službi. Kako sam tada na upit da li imam pravo na odštetu dobila nnesuvisli odgovor da imam, ali da mehanizam za isplatu ne funkcionira, zanima me kada zastarijeva zahtjev kojeg doduše nikad nisam niti podnijela. No, kako sada imam problema sa zdravljem zbog toga, zanima me kakva su mi sada prava, tj. da li ih uopće i imam?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vašem slučaja nastupila zastara. I da nije isto vam je. Zašto? Sudska praksa je zauzela stav da se štetom nastalom na radu ili u svezi s radom više ne smatra i šteta koju je radnik pretrpio na odlasku i dolasku s posla budući da tehnološki proces odvijanja rada kod poslodavca i upravljanje tim procesom i nastala ozljeda radnika prilikom dolaska odnosno odlaska s mjesta rada nemaju nikakve uzročne veze, a upravo postojanje takve veze je pretpostavka za odgovornost poslodavca.

Naravno što se tiče zdravstvenog osiguranja i prava na naknadu plaće u 100 % iznosu za vrijeme boblovanja, to i dalje jest ozljeda na radu. Ali što se tiče odgovornosti poslodavca za štetu – to nije ozljeda na radu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo jedna mala opaska.

 

Zastara regresnih zahtjeva je 3 godine od dana nastanka štetnog događaja, no, osobe koje su zaposlene u "državnim firmama" osigurane su po sili zakona kod Croatia osiguranja, te se tamo može podnijeti odštetni zahtjev koje si nakon isplate Croatia osiguranje refundira iz državnog proračuna odnosno šteta se isplaćuje iz proračuna.(vidi Zakon o izvršavanju držvanog proračuna). Malo ljudi to zna. A prošlo je 5 godina. Sama definicija ozljede na radu je takva da pretpostavlja objektivnu odgovornost poslodavca, no to ne vijedi za sklopljene police osiguranja, na njih se primjenjuje i dolazak i odlazak s posla, ukoliko je to ugovoreno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija