Jump to content

Dijeljenje troškova i povrat uloženih sredstava u izvanbračnoj zajednici


bianca

Preporučene objave

Cijenjeni,

priča je slijedeća:

- on živi kod roditelja

- ona se odseli od svojih roditelja i doseli kod njegovih

- pritom ostaje prijavljena na staru adresu

- on svake godine odlazi na rad u inozemstvo (godišnje u trajanju cca 9mj)

- ona za to vrijeme ne radi nigdje i (gotovo) ništa

- on joj uspijeva pribaviti dozvolu za rad u inozemstvu, ona počinje raditi i uspijeva ostati u radnom odnosu cca 6mj

- ona mijenja još 2-3 posla u hr, nikad ne ostaje duže od 3mj

- njegovi roditelji u financijskom smislu u potpunosti skrbe za nju (odjeća, hrana, struja, voda... dakle svi troškovi života)

- on kupuje automobil, nedostaje mala količina novca, ona mu posuđuje

- automobil glasi na njega

- žive tako cca 5 godina

- ona upozna drugoga, neko vrijeme ga vara i na kraju napušta, odselivši se drugome

- 1 godinu nakon prekida traži povrat duga (novca uloženog u kupovinu automobila koji je i ona sama koristila za vrijeme trajanja veze)

Pitanje:

1. ima li ona pravo na povrat sredstava uloženih u kupnju automobila, iako u zajedničko kućanstvo njegovih roditelja nije ulagala ništa?

2. ukoliko da, imaju li onda njegovi roditelji isto tako pravo na traženje naknade troškova (ili barem dijela troškova) nastalih zbog povećanja potrošnje njihovog kućanstva, odnosno pravo na povrat sredstava uloženih u njezino uzdržavanje?

Unaprijed puno hvala na svakom odgovoru i/ili savjetu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

NEMA (POT)PISANOG DOKUMENTA O POSUDBI NOVCA!!!

Iznos koji bi on mogao tražiti za uzdržavanje PUNO je veći (Državni zavod za statistiku: godišnji troškovi života 3-člane obitelji u Hr: cca 62000kn, još jedan član povećava iznos za cca 20500kn godišnje) od iznosa koji je posuđen za kupovinu automobila (4000 nekadašnjih DEM).

Hvala za odgovor + pozdrav!

 

P.S. U novom Zakonu o obitelji piše da se izvanbračna zajednica zakonski tretira kao bračna ukoliko je duža od 3 godine. Znači li to da je dovoljno da je dvoje U VEZI duže od tri godine da bi se njihova veza tretirala kao bračna, ili to dvoje mora dijeliti zajedničko kućanstvo (dakle ŽIVJETI zajedno) duže od 3 godine i tek onda se tretira kao brak? Puno hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa zar mi zaista nitko ništa nema za reći?

 

Znam da možda mislite da bi on trebao dati tih 500 Eur i gotovo, jer to baš i nije neka strašna cijena za "kraj priče", ali stvar je u tome što povratak duga nažalost nije garancija mirnog nastavka života. Jer ona voli trošiti više nego što ima, naučila je na dosta lagodan život (u smislu apsolutne potpore od strane muškog člana), pa ako joj opet zatreba novac, nakon što dobije ovih 500EUR, lako bi mogla tražiti još...I još...Evo, sad su već počele i prijetnje putem SMS-a (tipa: ne daš li mi 500Eur, idem na ružniji način - smatraj ovo kao upozorenje!).

 

Da se razumijemo, ja sam tu treće lice (ni on ni ona iz ove priče), već samo osoba koji voli kad pravda pobjeđuje... I nikako mi nije jasno kako netko uopće može tražiti povrat tamo nekakvog novca, ako je tokom 5 godina živjela potpuno BESPLATNO kod njegovih roditelja??? A njemu nije nikad padalo ni na kraj pameti tražiti od nje povrat TIH sredstava! Mislite li da bi upalilo kad bi joj se reklo da će se od nje zahtijevati povrat novca utrošenih na njezino 5-godišnje uzdržavanje UKOLIKO ona bude ustrajala na svom zahtjevu za povrat duga od 500Eur? Ima li to sve skupa uopće ikakvih pravnih osnova?

 

Gdje se tu izgubio OBRAZ???

HELP!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK. Ali postoji li nekakav "ljudskiji" način za završetak ove priče? Recite mi, a to je pitanje već postavljeno u jednom od prošlih postova - ako joj se samo kaže da ne traži novac jer će se u protivnom i od nje tražiti novac (kao naknada troškova za uzdržavanje njegovim roditeljima), možda bi moglo upaliti, ali stvar je u tome da je to logično meni, kao laiku - zanima me koliko ta mogućnost ima pravnih osnova? Može li se tako nešto zaista izvesti ili je to samo po meni logično, a u stvarnosti neizvedivo?

Hm. Što ti je danas poštenje... Endemska vrsta...

Hvala na pomoći!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

I zaista, ima li ona ikakve pravne osnove za svoja potraživanja? Koliko su zaist njena potraživanja opravdana (gledano sa zakonske strane) i može li joj on zaista reći "Ako tražiš povrat svog duga, moji roditelji će tražiti povrat sredstava za tvoje uzdržavanje!"?

Obiteljsko pravo je tako strašno općenito! Zajednički život... Vanbračna zajednica se gleda kao bračna ukoliko je duža od 3 godine... Što to zapravo znači? Kako bi jedan upućeni pravnik opisao te pojmove? Što oni podrazumijevaju?

HVALA!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sta se tice posudbe za auto mislim da ce ona tesko dokazat da je ona taj novac njemu posudila... jednostavno on moze dokazivat da je taj novac ona njemu poklonila...

 

drugo, ako bi ona išla na to da se radilo o izvanbračnoj zajednici pa tražit uzdržavanje onda će trebat dokazat da je živjela s njim što će teško jer nije prijavljena na novu adresu i da je zajednica trajala duže od 3 godine (to znači pa makar oni nisu neprestano u tom razdoblju živjeli zajedno morala bi kod njih postojati namjera da održe svoju zajednicu...) , isto tako zakon kaže da uzdržavanje ne smije predstavljati očitu nepravdu za obvezanika, tj. on će moći dokazivat da je bila nevjerna, da je ona njega napustila, i da je već u drugoj vezi... sve to sud može uzet u obzir kod procjenjivanja

 

dalje ne znam šta da kažem ali mislim da su to dobre smjernice

 

meni osobno se taj zakon ne sviđa jer omogućava svakakve bezvezarije ali ni sama ne znam kako bi to trebalo bolje definirati... čl.3. Obz, pa 217. i 222.pa dalje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija