Jump to content

prenošenje godišnjeg u sljedeću godinu


anonimno

Preporučene objave

Ove godine sam u 10. mjesecu prešao iz jedne firme u drugu. Nisam koristio godišnji ni u prošloj firmi, a ni ovdje. Napominjem da nisam imao prekid radnog staža. Pošto namjeravam opet mjenjati posao uskoro, zanima me da li ću moći ostvariti pravo da iskoristim ovaj stari godišnji iz 2005. do lipnja 2006. Zanima kako je to zakonski regulirano?

Tko zna neka odgovori,

hvala!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, nemam pravo iskoristiti cijeli godišnji odmor od 18 dana, nego samo 6 dana mogu prenijeti u 2006? A ako mi poslodavac izda potvrdu da nisam koristio uopće godišnji odmor, da li to nešto znači - da li npr. poslodavac sadašnji može imati problema zbog toga?

Malo mi je to nejasno, ako mi možete pomoći :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi dobro vidjeti pravilnik o radu ili kolektivni ugovor ako postoji za tu drzavnu firmu i videjeti sto u njemu pise. Na temelju zakonskih odredaba smatram da imate pravo na godisnji odmor. Naime, imate naprekinuti rad, godisnji niste iskoristili, a vjerujem da cete o tome dobiti i potvrdu. Ovo sto se u ranijim postovima spominjalo veznao uz koristenje prvog djela godisnjeg odmora nije obveza vec pravo radnika. A kako to pravo vi niste iskoristili iz poslovnih razloga ili bolesti, trebali bi ga moci iskoristiti do 30. lipnja ove godine.

 

Ajmo konkretno:

 

Zakon o radu

 

Rok stjecanja prava na godišnji odmor

Članak 50.

 

(1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnoga rada.

 

(2) Privremena nesposobnost za rad, vojna služba ili drugi zakonom određeni slučaj opravdanog odsustvovanja s rada, ne smatra se prekidom rada u smislu stavka 1. ovoga članka.

 

 

Godišnji odmor u slučaju prestanka radnoga odnosa

Članak 52.

 

(1) Pravo na godišnji odmor nema radnik koji je to pravo u cijelosti, za tekuću kalendarsku godinu, iskoristio kod prethodnoga poslodavca.

 

(2) Prilikom prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku izdati potvrdu o korištenju godišnjeg odmora.

 

 

Korištenje godišnjeg odmora u dijelovima

Članak 54.

 

(1) Radnik ima pravo godišnji odmor koristiti u dva dijela.

 

(2) Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, prvi dio u trajanju od najmanje dvanaest radnih dana neprekidno, mora koristiti tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor.

 

(3) Drugi dio godišnjeg odmora radnik mora koristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.

 

 

Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu

Članak 55.

 

(1) Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je ste­čen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.

 

(2) Član posade broda, radnik na radu u inozemstvu ili radnik koji je bio u vojnoj službi, može godišnji odmor u cijelosti koristiti u sljedećoj kalendarskoj godini.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne!

pa lijepo piše u članku 55. koji ste citirali.

(1) Godišnji odmor koji nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je ste­čen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.

 

(2) Član posade broda, radnik na radu u inozemstvu ili radnik koji je bio u vojnoj službi, može godišnji odmor u cijelosti koristiti u sljedećoj kalendarskoj godini.

A u pitanju se nigdje ne spominje bolest ili rodiljni dopust, ni rad u inozemstvu, ni plovidba, a niti vojska.

Također zakon nigdje ne spominje neke poslovne razloge.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija