Jump to content

Darovanje nekretnine - molim nekog tko se kuži, hitno pliz!!!


Coccinella

Preporučene objave

Već x godina živim u stanu svoje pokojne bake koji je u vrijeme otkupa stanova otkupila moja teta čisto zato što je u tom trenu imala dovoljno novca za razliku od moje mame (svoje sestre). Prije nego sam tamo počela živjeti bila sam prijavljena na toj adresi radi stanarskog prava prema ondašnjim zakonima.

U međuvremenu, udala sam se i imam dvoje djece, svi četvero živimo i prijavljeni smo na toj adresi.

Teta živi u Beču zajedno sa svim svojim nasljednicima i ne pada im na pamet vraćati se. Bila je svojevremeno sastavila oporuku kojom ostavlja stan mojoj mami u nasljeđe, a dogovor je bio da onda ona meni ostavi tako da si riješim stambeno pitanje.

Na žalost, moja mama se jako razboljela (rak), ne zna koliko će još dugo živjeti pa je željela riješiti pitanje stana što prije.

Tu nastaje problem. 28.lipnja 2010. teta je došla u Zagreb i darovnim ugovorom prenijela stan na mene, proveden je već na gruntovnom. Rečeno mi je tako, i računala sam da sam na prvu nekretninu u vlasništvu oslobođena poreza jer rješavam svoje stambeno pitanje. Nazvala sam zato onaj besplatni info telefon porezne uprave da pitam kako zatražiti oslobođenje od poreza i nemalo se iznenadila (zapravo skoro doživjela živčani slom - još me želudac boli) kad mi je službenica s druge strane rekla da moram platiti 5% vrijednosti stana na darovanje i uputila me da porazgovaram s nekim tko se bavi baš nekretninama u poreznoj. Uglavnom, takvu osobu već dva dana ne mogu dobiti na telefon - il je zauzeto il se nitko ne javlja. Love za plaćanje poreza naravno nemam, dapače, mogla bih prodat stan da ga platim.

Molim pomoć!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

prema zakonu o porezu na promet nekretnina (koji također možete pronaći na internetu na stranici porezne uprave a i nekim drugim stranicama) porez se ne plaća ako je u pitanju rješavanje stambenog pitanja ali samo kada se nekretnina kupuje. To oslobođenje ne važi kada se nekretnina dobiva bez naknade (darovni ugovor). Kod darovanja postoje neka oslobođenja (vidi čl. 13 zakona) ali Vaš slučaj nije primjenjiv na ta oslobođenja (kod darovanja je samo 1. nasljedni red oslobođen plaćanja poreza, a Vi i tetka niste 1. nasljedni red).

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija