Jump to content

alimentacija


ljs

Preporučene objave

rastala sam se prije 7 mj.imam 2 sina od 7 i 10 god.koji žive samnom.bivšem suprugu je dodjeljena alimentacija od 2.100 kn koju naravno ne plaća.ne radi nigdje i to mu je opravdanje za neplaćanje.zanima me kada pokrenem tužbu za neplaćanje kakva je procedura prema njemu s obzirom da mu se nema otkuda naplatiti dugovanje kao i predstojeće rate.on se vratio roditeljima koji ga uzdržavaju dok meni podstanarstvo visi nad glavom iz mjeseca u mjesec.radim ali na plaći otplaćujem kredite koje sam digla u braku i koje smo zajedno trošili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ljs je napisao:

zanima me kada pokrenem tužbu za neplaćanje kakva je procedura prema njemu s obzirom da mu se nema otkuda naplatiti dugovanje kao i predstojeće rate.

 

otplaćujem kredite koje sam digla u braku i koje smo zajedno trošili.

 

Prijeti mu i kazna zatvora , ne bude li plaćao.

Tužbom protiv bake i djeda tražiti da oni plaćaju.(proučiti Obiteljski zakon)

Neka oni natjeraju sineka da radi.

 

Krediti , tj. dugovi iz braka su isto bračna 'stečevina' koja se dijeli. Trebalo bi tužbom tražiti polovinu iznosa, ali ako ne radi, i nema imovine, korist je upitna. Treba ga natjerati da plaća alimentaciju.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko je meni poznato, ukoliko se dotičnom ne može naplatiti alimentacija bilo da on ne radi ili radi na crno, možete već nakon 3mj. neplaćanja u drž.odvjetništvu podići kaznenu prijavu,i dalje je na njima sve, a na CZSS ukoliko 6 mj. ne plaća, sa djelomičnim plaćanjem 7 mj. možete tražiti privremeno uzdržavanje koje iznosi 50% od zakonski određ.uzdržavanja. Nije isto, ali barem malo olakša situaciju...CZSS također isto onda podižu kaznenu prijavu protiv tog roditelja.

To da ne radi nije nikakvo opravdanje, jer djetetove potrebe su na prvom mjestu kako roditelju sa kojim dijete živi, tako i roditelju koji je dužan plaćati alimentaciju, ali nažalost to u većini slučajeva nije tako. Ako i nije zaposlen, možda ima kakvu naknadu na Zavodu za zapošljavanje, pa barem nekako da pokaže da želi pomoći i želi plaćati iako nije zaposlen.

 

Znam da Vam nije lako s dvoje školaraca, ali ovo s naplatom duga od bake ili djeda po meni je zadnja mogućnost, jer ipak je dužnost roditelja da brine i skrbi o djetetu,a ne od bake ili djeda. Pokušajte oca pritisnut da shvati da mu djeca ne žive od zraka.. sretno....:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 4 mjeseci kasnije...

Hm, ne znam je li se to odnosi i na mene. Ja sam dobio svu djecu iz prvog braka,bivša već 5 godina čak niti ne pita za njih. Ali kako ona ne radi (mišljenja sam da i nije sposobna za privređivanje)na upite na par mjesta da li podići tužbu za uzdržavanje rečeno mi je onako nedorečeno....ona nema prihoda i nema joj se otkud uzeti,a ti ako se hoćeš navlačiti po sudovima samo izvoli.

Imam li smisla podnositi zahtjev u takvom slučaju? Ja inače sam radim,prosječna plaća,nas šest je u obitelji,sadašnja supruga je nezaposlena jer mora skrbiti o ovo moje troje malodobne djece. Napominjem da su bivšoj supruzi pred par godina umrla oba roditelja,glasine su bile da ona nakon njihove smrti ništa praktično nije dobila jer da ju je rodbina izvarala na račun nekakvog uzdržavanja njenih roditelja i da je sva njihova ostavina pripala tim njezinim rođacima. Imam li ja ikakvo pravo i na koji način dobiti uvid u tu ostavinsku raspravu,vezano uz moguće skrivene prihode bivše supruge a u cilju eventualne naplate iznosa za uzdržavanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala,a sad dva bitna pitanja. Naime,zanima me s kojim se iznosom okvirno barata vezano uz podnošenje tužbe za uzdržavanje? Ili je to ovisno od slučaja do slučaja? Naime,došao sam gotovo do dna i morao bih razmisliti kako uopće doći do tog iznosa...naročito ako je poveći. A i razmišljam koliko bi se sve to još moglo rastegnuti i da ne bih upao nakon svega u još veće financijske probleme. I ovako sam rasprodao sve što sam mogao,ovrha prijeti opasno na ne baš mali iznos... Srećom imam još krov nad glavom i neke osnovne stvari.

 

Drugo,otkada se računa vrijeme eventualno dodijeljenog iznosa alimentacije,je li tek od dana podnošenja tužbenog zahtjeva ili možda može i od nekog drugog ranijeg datuma?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako su djeca rješenjem povjerena vama tribalo bi istim rješenjem biti određen iznos uzdržavanja i način uplate uzdržavanja za mlt. zajedničku djecu ili?

ako postoji rješenje a majka djece ga ne poštuje, odnosno ne doprinosi za djecu,u tužbi ćete se pozivati na prije navedeno rješenje, napraviti zahtjev za ovrhu...od czss možete tražitiprivremeno uzdržavanje(otiđite u czss i raspitajte se).kad je uzdržavanje u pitanju vaša djeca imaju pravo na besplatnog odvjetnika,odnosno vi kao zakonski zastupnik podnosite zahtjev.CZSS bi tribao po službenoj dužnosti prijaviti majku-zbog povrede dužnosti uzdržavanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

unitedforever je napisao:

Naime,zanima me s kojim se iznosom okvirno barata vezano uz podnošenje tužbe za uzdržavanje?

 

Iznos koji zakon nominalno određuje je 18-22% prosječne plaće u RH, ovisno o dobi djeteta - cca između 900 i 1150 kn po djetetu. Dosuđeni iznos može biti i do upola manji, ali i puno veći, ovisno o mogućnostima roditelja koji je obveznik alimentacije.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima.

plaćam alimentaciju preko 20 godina, cca preko 300 Eura mjesečno, dok sam bio zaposlen. Odnedavno sam u mirovini, pa mi je i alimentacija manja, ali je uvijek određena na 25 posto od moje plaće, odnosno mirovine.

Pitam okolo za savjete, ali mi nitko ne zna točno reći. Dijete mi je staro 27 i pol godina, pa se valjda u tim godinama mogao već i završiti studij. Tražim od faksa da mi daju potvedu o njegovom studentskom statusu, ali ne daju, pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka, mada u Obiteljskom zakonu stoji da imam pravo na informaciju kao roditelj koji ga uzdržava.

Nikad nisam tražio smanjenje alimentacije, mada su se svi čudili koliko mi je visoko određena, ali sad je drugačija situacija.

Do kada sam dužan plaćati alimentaciju ? Cijeli život? Kako da dođem do podataka o njegovom studentskom statusu?

Obratio sam se i dvojici odvjetnika, ali su mi rekli da oni te podatke od faksa nemaju pravo tražiti.

dajte mi nekakav koristan savjet, molim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie je napisao:

bovu je napisao:

do 26.godine

bovu,

biste li bili ljubazni pa potkrijepili "do 26. godine" (zakon, članak, stavak)?

pa te godine, o njima ti svatko nešto kaže. netko 26, netko da je 27, ali meni ni neki odvjetnici nisu mogli odgovoriti. Zato jer u Obiteljskom zakonu o tome ništa ne piše, samo nejasna odredba "zakonskog" pškolovanja, pa i godina još poslije, ukoliko je dijete prijavljeno da burzi.

A kad smo već kod "redovnosti" studiranja, gospođa s referade jednog faksa mi kaže da dijete i teoretski i de facto može studirati DVOSTRUKO DUŽE ako svaku godinu padne po jedanput

Dakle, ne jednu dvaput; onda gubi status redovnog.

Ali, snalaze se oni pa iako izgube status redovnog, nađu zaobilaznice.

Jedan mi je odvj rekao: Ukoliko sam ne potegneš to pitanje,plaćati ćeš još možda i 50 godina. Jer faks tvog poslodavca ne obavještava o redovnosti studija, kao ni o eventualnom završetku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija