Jump to content

Zastara - dopunsko zdravstveno


karijatide

Preporučene objave

Tužen sam za neplaćenu policu dopunskog osiguranja.

Zahtjev za policu sam podnio 05/2007. (na rate)

Uplatnice s dospijećem, opomene, samu policu, iskaznicu dopunskog nisam nikad primio.

01/2008 ponovo dajem zahtjev istom osiguravatelju i plaćam policu koja mi je produžena i slijedeće godine (do 01/2010).

08/2009 dobivam zahtjev za ovrhom na što upućujem prigovor.

Naime, promjenom softvera utvrđeno je da su mi izdali policu 2007,na temelju mog zahtjeva, koju nikad nisam primio, a novi softver ne dozvoljava izradu police ,ako postoji dug po MBGu. Polica je stornirana 12/2007 i nikad nije ostvareno pravo iz nje.

Utužuju me i tražim izvode iz urudžbenih knjiga o poslanim uplatnicama, opomenama, polici, iskaznici, povratnice za opomene , i sl.

Moja adresa prebivališta je cijelo vrijeme ista.

Prvo ročište propada zbog nepriloženih isprava od strane tužitelja. Zatim šalju zahtjev za policom koja je pogrešno ispunjena i nije s mojim potpisom.

Pozivam se na zakon o obveznim odnosima i zastaru potraživanja osiguratelja nakon tri godine od dana sklapanja police (05/2010)i nepriloženim dokumentima koje sam tražio od tužitelja. Sudac to ne prihvaća (???) i predlaže vještačenje potpisa na polici. Međutim, to ja moram platiti. Kako je očito da potpis nije moj, predlaže tuženiku odustajanje od tužbe.Dosad nisam dobio rješenje niti poziv na vještačenje.

Kako je sad prošlo više od tri godine i za dospijeće zadnje rate(05/2007, 08/2007,11/2007,02/2011)obroka po njihovom fakturnom, jer uplatnice nikad nisam ni dobio, ima li smisla opet se pozvati na zastaru?

 

Zašto se slučaj rasteže i zašto nije presuđeno u moju korist, a tužitelj kao pravna osoba nije dostavio dokaz o dostavi uplatnica s datumom dospijeća, dokaz o dostavi opomene, ponudio je falsifikat zahtjeva za sklapanje police, u međuvremenu mi je dozvolio ugovaranje dvije druge police bez upozorenja o postojećem dugu i sad bi ja trebao platiti za vještačenje da dokažem nevinost? Razumijem da će mi to vratiti ako presuda bude u moju korist, ali da li mogu naknadno tražiti i neku financijsku naknadu za izgubljeno vrijeme, neostvarena prava, troškove dolaska na sud?

 

Da li se prije presude opet mogu pozvati na zastaru?

Mislim da je relativna zastara nastupila, no apsolutna nije ako je duplo veća 2*3 = 6 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li bi se ovdje trebao primjeniti članak 234, stavak 3 ili članak 215 ZOO?

 

Rokovi zastare kod ugovora o osiguranju

Članak 234.

(1) Tražbine ugovaratelja osiguranja, odnosno treće osobe iz ugovora o osiguranju života zastarijevaju za pet, a iz ostalih ugovora o osiguranju za tri godine, računajući od prvog dana poslije proteka kalendarske godine u kojoj je tražbina nastala.

(2) Ako zainteresirana osoba dokaže da do dana određenog u stavku 1. ovoga članka nije znala da se osigurani slučaj dogodio, zastara počinje od dana kad je za to saznala, s tim da u svakom slučaju tražbina zastarijeva kod osiguranja života za deset, a kod ostalih za pet godina od dana određenog u stavku 1. ovoga članka.

(3) Tražbine osiguratelja iz ugovora o osiguranju zastarijevaju za tri godine.

(4) Kad u slučaju osiguranja od odgovornosti trećega, oštećena osoba zahtijeva naknadu od osiguranika ili je dobije od njega, zastara osiguranikova zahtjeva prema osiguratelju počinje od dana kad je oštećena osoba tražila sudskim putem naknadu od osiguranika, odnosno kad joj je osiguranik naknadio štetu.

(5) Neposredni zahtjev treće oštećene osobe prema osiguratelju zastarijeva za isto vrijeme za koje zastarijeva njegov zahtjev prema osiguraniku odgovornom za štetu.

(6) Zastara tražbine koja pripada osiguratelju prema trećoj osobi odgovornoj za nastupanje osiguranog slučaja počinje teći kad i zastara tražbine osiguranika prema toj osobi i navršava se u istom roku.

_____________________________________________________

 

 

Članak 215.

(1) Zastara počinje teći prvog dana poslije dana kad je vjerovnik imao pravo zahtijevati ispunjenje obveze, ako zakonom za pojedine slučajeve nije što drugo propisano.

(2) Ako se obveza sastoji u tome da se nešto ne učini, da se propusti ili trpi, zastara počinje teći prvog dana poslije dana kad je dužnik postupio protivno obvezi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isto tako nije ispunjena obveza osiguratelja da bez odgode da policu Čl 925 stavak 2, (niti se dobiva kopija ponude, niti neka potvrda, a polica se čeka dok ne dođe poštom na adresu? - smiješno , zar ne)

Gdje toga ima? Čak i ako se osiguratelj pokrije svojim Općim uvjetima poslovanja, a to nije slučaj, oni ne mogu biti iznad zakona....

 

 

Čl 925 ZOO

(1) Ugovor o osiguranju sklopljen je kad je ponuda o osiguranju prihvaćena.

(2) O sklopljenom ugovoru o osiguranju osiguratelj je obvezan bez odgađanja ugovaratelju osiguranja predati uredno sastavljenu i potpisanu policu osiguranja ili neku drugu ispravu o osiguranju (list pokrića i sl.).

(3) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, ugovor o osiguranju osoba sklopljen je kad strane potpišu policu osiguranja.

(4) Pisana ponuda učinjena osiguratelju za sklapanje ugovora o osiguranju veže ponuditelja, ako on nije odredio kraći rok, za vrijeme od osam dana otkad je ponuda prispjela osiguratelju, a ako je potreban liječnički pregled, onda za vrijeme od trideset dana.

(5) Ako osiguratelj u tom roku ne odbije ponudu koja ne odstupa od njegovih uvjeta za predloženo osiguranje, smatrat će se da je prihvatio ponudu i da je ugovor sklopljen.

(6) U tom slučaju ugovor se smatra sklopljenim kad je ponuda prispjela osiguratelju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija