Jump to content

psihičko zlostavljanje


murphyijevzakon

Preporučene objave

Osjećam se kriva jer mi je dijete razvodom ostalo bez nekih stvari koje smo mu otac i ja mogli pružiti dok smo bili zajedno.Konkretno tada je vodio brigu o djetetu , i nisam mislila da će razvodom zaboraviti na obaveze , ako već nema odgovornosti za psihičko zdravlje svog djeteta.

Viđanja su dogovorena , ali nikada u ove 4 godine nije proveo vikend , ili cijeli dan sa djetetom.Ljetovanje je jednom.

Vrhunac je ove godine kada je na ljetovanju sa djetetom svoje cure , a našem tvrdi da nije navrijeme reklo kada želi biti sa njim. To radi i inače ,kada za nju nema vremena.Tako da djetetu stvara krivnju da je ona kriva za loše odnose.Što je kćeri najgore ljetuju u kući koju smo on i ja osposobili za jako dobar život(mali hotel) ,i ljetovala je tamo sa nama cijeli naš brak,nakon toga jednom , kuća je u formalnom vlasništvu njegove mame .

 

Na sve moje pokušaje za neki dogovor ne želi ni čuti , više ni ne želi sa mnom razgovarati.

Dijete je bilo i u tretmanu psihijatra radi svih tih groznih situaciaj koje nam je priredio (ima toga puno).

Čini mi da nisam poduzela sve što sam mogla da zaštitim dijete ,a ne znam više ni što ,jer sam obišla sve od CZSSa , gdje su nas poslali na zahtjev psihijatrice , ali odgovor je uvijek isti , a taj je dijete se mora prilagoduti - čemu emotivnom i financijskom zlostavljanu?

 

Nekoliko puta kada je dolazio kod djec,e dok mene nije bilo u stanu( nisam nikada sprečavala viđanja , makar i u svom stanu jer kod njega nisu nikada bile) odnosio je stvari,slike -kao kupljene su u braku , zar da oca djece prijavim za krađu? On to sve zna i jako koristi.

Biti će uskoro punoljetna , mislim da će to biti kraj i za ovo malo odnosa što imaju . A ona ga naziva , nakon toga plače , opet se povlači u sebe .Zar stvarno dijete mora po psihijatrima , a otac uživa u svom novom životu ,i sve mu se oprašta jer je razveden?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zasto ne mozet platiti odvjetnika ? To je agresivno i izivljavanje na vama.

Odanje po centru za socojlnu skrb i sl nije nikom donjelo konkretne rezultate vec ste preposteni na slobodnu procjenu zaposlenih dama.

"""om stanu jer kod njega nisu nikada bile) odnosio je stvari,slike -kao kupljene su u braku , zar da oca djece prijavim za krađu? On to sve zna i jako koristi."""

-U ovome se vidi bit problema-rastavljen covjek vama seta po stanu i skuplja sta mu se svidja :-o Tome se stane na kraj,zauzmite cvrst stav i prema njemu i svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Santolina ,hvala na podršci.

Zauzela sam ja čvrst stav , to njega i boli,+odvjetnik.

Na žalost ,nekretnina nije njegova....Dugo dokazivanje+ brdo novaca, ishod neizvjestan.

 

Dijete pati , ali to je samo moja briga, kao kod nažalost mnogih uz sve stavke obiteljskog zakona pogotovo članak

 

88.ostali članovi obitelji ne smiju dijete podvrgavati ponižavajućim postupcima ,duševno i tjelesno i

 

114.nije u roku godine dana stvorio uvjete za viđanje djeteta

 

Mrtvo slovo na papiru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan,

evo i ja imam sličnu situaciju...bivši muž ima "novi život" i ne mari za svoju djecu. Mlađe dijete ide na redovne terapije kod psihijatra (sklono je samoranjavanju), drugo dijete je već punoljetno. Molim Vas da, ako saznate što se da u ovakvom slučaju uraditi, da mi javite jer sam na izmaku snaga nakon svih ovih godina.

Hvala Vam unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitajte knjigu "Otrov razvoda" Richarda Warshaka, priznatog američkog znanstvenika u dijelu u kojem govori kako pokušati zainteresirati roditelja na uspostavu kontakta sa vlastitom djecom. Vama su djeca povjerena na zajednički život, stabilniji ste roditelj i trebat ćete uložiti dodatan trud kako bi pokušali zainteresirati oca, a naravno sve u interesu zajedničke djece.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu ali stvarno ne mogu još i knjige za njega čitati (bez ikakve zlobe). Previše godina sam uložila u "suradnju" da bi on svaki putn ponovno ignorirao sve to. On je inače nezrela i neozbiljna osoba, neodgovorna prije svega, nezaposlen. U skoro svakom telefonskom pozivu djeci nameče krivnju, bolje bi bilo da ga nema jer mi djeca ovako previše pate, pogotova mlađe dijete. Dođe mi da ga tužim jer mi djeca od njega nemaju mira.........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zasto je dijete zavrsilo kod psihijatra ili se samoranjavanja? zato sto djeca imaju smisao za pravednost i red, vide da ovo stanje nije normalno i ne mogu dalje dok se to ne razrjesi. A supruga to uopce nije briga. naveli ste cak i clanak po kojem bi ga se moglo teretiti za nepruzanje roditeljske brige,zanemarivanje i zlostavljanje.

Uopce se ne slazem s misljenje koje ste dobili da bi se dijete trebalo pomiriti sa nastalom situacijom. (znaci sa bilo kakvom situacijom?) Mislim da bi dijete trebalo vidjeti i pomake od tih institucija koje su zamisljene da ga stite isl

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitati ću i tu knjigu - radi sebe i djece.

 

Njemu više ništa ne može pomoći da vrati povjerenje koje je olako odbacio , radi svojih "potreba".

 

Tragično je da su ga kćeri počele odbacivati ,on zna da su nesretne radi svega , ali kako on kaže ,same su krive za to jer on ima pravo raditi što želi i živjeti kako želi....

 

Santolina ,

 

na žalost ne postoje institucije i osobe koje bo takvog oca pozvale na red.Svi savjetuju da se trudimo , ja i djeca.Oko čega ?

 

Kaj treba trud da usrećiš dijete , makar normalnim telefonskim razgovorom????!!!!!

 

Dok je tima u institucijama , a bome i u raznim Babama i slično, plaća sigurna ,briga ih , bolje da ih se ne uznemirava , još ispadneš histerična i napasna bivša žena - osvetnica.

 

Kad sam pokazala fascikl sa testovima i analizama psihologa , defektologa i psihijatra -kojima je svima zaključak bio :dijete je normalno,zdravo ,inteligentno ALI teško proživljava nastalu situaciju, malo su se trgnuli ,i ex je dobio upozorenje od CZSS da mora biti u kontaktu ako obeća, da ih mora osvoditi kod sebe....

 

I ?

Nemora on ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete ide kod psihijatra na redovne terapije nakon što je bilo više slučajeva samoranjavanja. Dijete je samo reklo da je to napravilo da privuče pažnju oca. Ni sama ne znam što dalje napraviti, situacija je teška i teško se nosimo s njom. Otac negira probleme djeteta, u razgovoru s njim se samo dodatno iznerviram, on negira bilo kakvu krivicu. Smatram da se nije dovoljno trudio a ja mu nisam bila prepreka, dapače, uvijek sm pokušavala surađivati. Imate li savjet kako dijete mogu zaštititi? Kome da se obratim? Da li postoji mogućnost da tužim oca za psihičko zlostavljanje? Jer to je po meni psihičko zlostavljanje kada se ne brine o djeci. Alimentaciju daje nakon što bezbroj puta nazovem. Alimentacija je po dogovoru bila 1.000,- kuna kod razvoda, za dvoje djece. Po nekakvom zakonu je to puno manje od onog što je propisano jer je u biti morao dati za svako dijete otprilike toliko. Moram još nadodati da je otac nezaposlen (inače je neradnik- ne kažem to iz zlobe, to je činjenica)a i ne zanima ga zapošljavanje, sam mi je jednom rekao da mu je ovako dobro, živi s nekom ženom koja ima nekretnine (i sama je nezaposlena) pa se krpaju s tim nekako, cijeli dan ne radi ništa i po cijele dane spava. Također mi je rekao da ionako imam više para od njega (radim kod privatnika i krvarim za svaku kunu koju zaradim)i da je meni bolje nego njemu.Molim vas za savjet što da radim. Hvala i pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Evo mene opet....

Molim Vas za savjet šta da radim. Kratku priču već znate. U međuvremenu je dijete redovito išlo na psihoterapije, nedavno čak u zg na timsku obradu (psihijatar, psiholog, logoped, neurolog,...) i čekam nalaze. Otac djeteta i dalje negira probleme djeteta, dapače...pravi se lud... U razgovoru s djetetom djetetu nameće krivicu, da je samo krivo za svoje probleme itd, da ne smije biti tako bezobrazna prema njemu(on zaboravlja da je dijete ljuto na njega i razočarano jer nikad nema vremena za njega, usput je u pubertetu). U svakom razgovoru djetetu pametuje kako on po cijele dane radi pa nema vremena (jako često laže) a nezaposlen je i znam iz pouzdanih izvora da ne radi ama baš ništa. No, to manje više. Mene zanima da li imam pravo na to da mu zabranim kontakt s djetetom koji je ionako uglavnom telefonski jer "nema vremena za viđanja", pošto dijete svaki put opet bude razočarano i depresivno zbog napada u razgovorima. Moram napomenuti da sam svih ovih godina bila spremna surađivati i glumila poštara u svrhu kontakta djece s ocem, da bih na kraju doživjela da me on svaki put izvrijeđa. No to je manje važno. Mogu li i smijem dijete zaštititi (u korist djeteta) da ga otac verbalno ne maltretira? Može li tu centar za socijalno skrb pomoći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rastava braka u svačijem životu je novonastala okolnost s kojom se pogotovo roditelji teško mogu nositi.Naravno da je uključena velika količina emocija (povrijeđenosti,bijesa,ljutnje,ljubomore,ljubavi... i straha)

Ali moje mišljenje,iskustvo, koje se (u mom slučaju)pokazalo i najbolje rješenje,;

-Zaboravite sve loše što je dovelo do rastave(teško,skoro nemoguće) ali MORATE.OSTANITE SMIRENI I KRENITE DALJE

Jer kao roditelj (roditelj=mama,tata)dužni smo se brinuti o interesima djeteta.Koji su ponekad u sukobu s Vašim interesima i željama ali u konačnici je i Vaš.Zaboravite sva sitna i krupna podmetanja i niske udarce,ne borite se istim (nedostojnim,nepravednim) oružjem.Jedino oružje neka vam bude dobrobit i interes vašeg djeteta.

A ti interesi Vašeg djeteta su:

 

1.-da odrasta u stabilnoj okolini,okružen ljubavlju,pažnjom...oba roditelja.U idili.

 

Realnost;idile više nema i premalo je onih koji su ostali savjesni RODITELJI prije i iznad svega.

E,sad...

Znam da će ispasti kao da pametujem ali bez obzira što drugi roditelj "čini sve što može da Vam zagorča život",nemojte se dati uvući u taj lavirint jer će Vas to psihički i fizički iscrpiti,emotivno isprazniti a to NIJE u interesu Vaše-g (Ane,Marka,Luke,Mije...)Vašeg zajedničkog djeteta koje ste prije svega stvorili iz ljubavi.Činite SVE što je u Vašoj moći da upozna i voli kontra stranu.

Ostanite veliki i zaštitite ga od realnosti,pa i kad ga druga strana ne želi vidjeti,recite da nije bila u mogućnosti -kad druga strana kaže nešto ružno,osudite i slažite da nije tako mislio. - Nikad ali NIKAD se ne svađajte pred Vašim djetetom,ako treba progutajte srce okrenite se i otiđite jer to srce pripada Vašem djetetu i to baš zato što ga ona druga strana nema i Vaše mora biti veliko za oba.

Zašto? Zato što je realnost preokrutna za Vas a POGUBNA za krhko biće koje želi vjerovati da ga mama i tata vole više od svega i Vi mu tu ljubav MORATE pružiti pa makar i u iluziji.

 

Rezultat; kad odraste ;odrasti će u emotivno zrelu osobu sa slikama sretnog djetinjstva,tate i mame koji su ga/ju voljeli.TO JE VAŠA NAGRADA,ZASLUGA. VRIJEDNOST=NEPROCJENJIVO

 

Znam da nije pravedno da toliku žrtvu ,nažalost često, snosi samo jedan roditelj,ali ono je premalo da se samo brani pa stoga to morate učiniti Vi.

I da ,s vremenom će samo procijeniti kvalitete svakog roditelja ponaosob i tu je isto tako vaša nagrada kad Vam kaže kako je svjestan da je proveo/la djetinjstvo pod vašim "kišobranom" zaštićeno od svih nedaća.

 

2.- pravo na alimentaciju tj.na financijsku podršku u cilju zadovoljavanja OSNOVNIH potreba djeteta.

 

Za mene je to pitanje morala osobe a ne stvar zakona jer svatko može izbjeći plaćanje pristiglih obaveza i vrlo često se nikad ne naplate.

 

Za te i takve imam pitanje.

Negdje sam pročitala da smještaj,briga,odgoj za psa/mačku dok niste u mogućnosti vršiti istu košta oko 80/100 kn dnevno.Znači 2400-3000 mj.Ili ste i vi od onih koji se riješe takvog tereta kad vam dosadi i prepusti ga na brigu i samilost drugih.

 

Volim te čupave životinje ali ipak koliko onda vrijedi po Vama smještaj,briga,odgoj Vašeg djeteta.DA ne nabrajam sve ostalo.

 

E sad,osobno nikad nisam vidjela ni kunu alimentacije,iako bi mi dobro došla,jer bi mu mogla više pružiti(ali moj ponos ,ipak je to moralna obaveza) ,svjesna sam da pogotovo danas svaka kuna samohranom roditelju puno znači,ali ako ikako možete ne idite đonom jer ćete tek stvoriti kontraefekt.

 

Zapamtite ipak da se ljubav ne kupuje novcem i da će mu više značiti da ima Vas normalnu/oga pa makar i sa skromnom večerom i jeftinijom igračkom za koju ste teškom mukom odvojili možda zadnju kunu,nego sve blago ovog svijeta.

A Vi koji uživate u toj kuni koju ste uskratili vlastitom djetetu-ugušite se u njoj. Pogotovo kad taj isti novac koji je trebao biti utrošen na nove hlače,majicu, kg mesa ili litru goriva da ga sinoć odvezete doktoru,iskoristite da mu TU I TAMO kupite skupu igračku da bi Vas to divno i neiskvareno biće voljelo.

I TAD ,dragi moj roditelju izdržite i opet progutajte svoje srce i veselite se sa svojim djetetom,jer ono NE ZNA i ne treba znati da Vam je ta kuna sinoć TREBALA.

Jer to je u interesu Vašeg djeteta

Roditelj koji je nezaposlen može pomoći na stotine načina svom djetetu samo neka pita i pokaže interes.

 

3.-odgoj

 

Tu Vam neću pametovati,nadam se da se svi slažemo da djecu treba odgojiti da sutra budu i bolji ljudi od nas samih.Da vole,cijene,poštuju,razlikuju dobro od zla i budu zreli,samosvjesni u donošenju odluka pa tako jednog dana i sami osnuju svoje obitelji u koje će ugraditi sve ove vrijednosti koje smo im prenesli.

 

4.-Czss i sud

Donosi odluke o MINIMALNIM,OSNOVNIM, zakonom propisanim potrebama Vašeg djeteta,to ne znači da je to sve što mu trebate pružiti,mada često neki ne pruže niti to.Njihove odluke bi trebale biti minimum koji se ne smije uskratiti a ne standard.Sve više što se roditelji dogovore je u interesu djeteta i taj interes Vas jedino treba voditi.

 

I znam da će Vam biti strašno,pucat će te po šavovima,htjet će te vrištati od nepravde ali smirite se jer Vi to možete izdržati.I stvarno vrijeme liječi sve rane,nepravda boli ali manje ,a snagu vam daje to prekrasno biće koje stasa u Čovjeka ,neopterećenog Vašim krivim izborom i nedostatku ljudskosti u suprotnoj strani.Svi griješimo ali ne moraju nevini stradati.I da borite se, ali časno.

Oprostite na dužini ali..morala sam i ovako je previše toga izostavljeno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po ovome što sam upravo pročitala vidim da ste jedna izuzetno hrabra osoba.....i ja se trudim biti takva i zaštititi djecu od svega kroz što ja prolazim tijekom razvoda, ali trudim se samo ja i ne znam kako zaštititi djecu od druge strane tj. oca koji im stalno puni male glave sa njemu bitnim, ali po mom mišljenju njima nebitnim stvarima jer oni sve to ne trebaju znati (barem ne još sada).....kako dokazati drugoj strani da djeca trebaju nas oboje iako nismo više zajedno, kako mu reći da djeca trebaju više nego što dobivaju......kako drugoj strani reći da se on mora brinuti za djecu kada su kod njega, a ne da djeca njemu kuhaju ručak vikendom.......kako....kako....nadam se da će moj trud biti nagrađen jednog dana......a isto tako se nadam da će se isplatiti i vama.......l.p. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ISPLATI SE!

Kad vidite da uz vas odrasta samouvjerena,stabilna,osjećajna osoba ,na prvi pogled nesvjesna koliku žrtvu ste podnijeli da bude takva.ALI znaju.Neopterećena,svađama,kompleksima i traumama Vaše rastave.

To je Vaš investicija i obaveza..da podignete dobre temelje na kojima će oni dalje nastaviti graditi svoju budućnost.

 

Partnera/icu ste sami birali i takvi su kakvi su.

Ali na dijete UTJEČETE!

 

Dopustit ću si malo slobode iako nije za ovaj forum.

Budite kao Lavica koja čuva svoje mladunče,a ne neki bezglavi zmaj koji u svojoj boli ništi sve što mu je blisko.

Uz dužno poštovanje svim brižnim očevima.

Snaga- niste ni svjesni što sve možete izdržati kad su ti balavci(ups!) u pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija