Jump to content

Molim pomoc oko besplatne pravne pomoci...


bug

Preporučene objave

Dobro Vecer! Vjerujem de ova tema ide u ovaj subforum, ali ako ne, molim moderatore da ju prebace na pravi subforum.

Moj problem je sljedeci: Vec dugi niz godina zivim izvan Hrvatske i trebam naci odvjetnika za besplatnu pravnu pomoc u Zagrebu u vezi jednog kaznenog slucaja prevare, no

neznam kako ju zatraziti preko inteneta i gdje. Molio bih da mi netko kaze dali je i kako je moguce zatraziti ju izvan Hrvatske..

 

Unaprijed zahvaljujem

 

Moj e-mail: ntrlaja@gmail.com

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan! G-man, hvala vam na brzom odgovoru. Ja jesam drzavljanin RH, jedini problem je u tome sto zivim izvan HR vec 14 godina i ne znam gdje i kako preko interneta zatraziti odvjetnika po sluzbenoj duznosti.

Zahvaljujem vam za prilozeni link. Preko njega sam dosao do Hrvatske Odvjetnicke Komore i tamo na jednom linku sam pronasao ovo: http://www.hok-cba.hr/Default.aspx?sec=169 i na kraju tog clanka su dvije molbe... Prva molba:

MOLBA ZA IMENOVANJE PUNOMOĆNIKA ZA ODRASLE je sto ja trazim.

Medjutim tu nastaju problemi; Ja nemam prebivaliste u HR ni nikoga koga bih mogao zamoliti za uslugu da stavim njegovu/njezinu adresu. Nemam roditelja ni familije. Mogu staviti moju adresu tu gdje zivim izvan Hr ali ne znam da li ce ju uvaziti. Ako je ne uvaze, na koji nacin cemo kontaktirati?

G-man, oprostite na ovome romanu sto sam napisao haha, ali imam toliko pitanja bez odgovora....

 

Puno hvala unaprijed

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede ovog linka HOK-a, propustili ste sljedeće :

 

"Temeljem članka 21 Zakona o odvjetništvu i glave III Kodeksa odvjetničke etike, Hrvatska odvjetnička komora osigurava besplatnu pravnu pomoć socijalno ugroženim osobama i žrtvama Domovinskog rata u pravnim stvarima u kojima te osobe ostvaruju prava koja su u svezi s njihovim položajem."

 

Koliko sam imao prilike vidjeti u vašem inicijalnom postu - vi spominjete kazneni postupak i kazneno djelo prijevare, glede čega se ovo gore navedeno ne odnosi.

 

Ali možete li napisati nešto konkretno o toj prijevari, jer budući navodite da niste u RH, onda se postavlja i pitanje mjesta počinjenja kaznenog djela prijevare te ovlaštena tužitelja (ovisno o protupravno pribavljenoj imovinskoj koristi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro vecer G-Man!

Ukratko cu vam pojasniti moj problem..

1999 godine sam radio u jednoj firmi gdje su me optuzili za kradju i dali su mi otkaz. 2003 godine sam otisao iz RH bez ikakvog problema. Nekoliko godina kasnije, bila mi je istekla putovnica u stranoj zemlji i od tada ju ne mogu ponovno izvaditi. Probao sam izvaditi putovnicu 2008, 2009, 2011 i prosle 2013 godine u veleposlanstvu RH, ali uvijek mi daju negativan odgovor. Dok mi je majka jos bila ziva, nasla je jednog odvjetnika sa kojim ja nikada nisam bio u kontaktu (sve sto mu je trebalo za slucaj, bio sam mu slao preko moje majke). Od 2005 godine do 2012 bila je raspisana tjeralica na moje ime i samo na podrucju RH i bili su me osudili u odsutnosti na jednu godinu zatvora. Moj odvjetnik je preuzeo slucaj i u sijecnju 2012 godine ukinuta je potjernica i zatim u travnju 2012 godine je doneseno rijesenje kojim se ukida pritvor protiv mene. Original tog rjesenja imam sa sobom...

Nakon toga, u prosincu 2012 i u kolovozu 2013 godine, ponovno sam otisao u veleposlanstvo zatraziti putovnicu i opet su me odbili odgovorom da moram ici u ZG izvaditi putovnicu...

Zbog tog problema sam pitao na ovome forumu dali itko zna kako mogu doci do besplatnog odvjetnika u HR da provijeri gdje je problem i zasto mi odbijaju izdavanje putovnice.

 

Unaprijed hvala G-man na odgovoru

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno je upitnika ovdje, Bug. Da me krivo ne shvatite - očito ni vi ne možete doći do potrebnih podataka.

 

Ono što meni pada na pamet "na prvu" jeste moguć nastup zastare izvršenja kazneno-pravne sankcije. Naime, vama je, kako kažete, izrečena kazna zatvora u trajanju od 1 godine, a zastara izvršenja ove mjere kazne zatvora, i prema starom KZ-u (onom iz 1997. po kojem ste osuđeni) - i to apsolutna zastara, a i po aktualnom (novom) KZ-u (2011.) iznosi - 6 godina. Drugim riječima, ukoliko je presuda postala pravomoćnom najkasnije u 2007. godini (a prema vašem postu - trebala je, s obzirom na tjeralicu koja je preduvjet dopustivosti suđenja u odsutnosti) - nastupila je zastara izvršenja kazneno-pravne sankcije.

 

Međutim, to bi trebali provjeriti. Ili kod samog suda, koji vas je osudio ili probati preko odvjetnika koji vas je zastupao (no velite kako ne znate ni njegovo ime, što je evidentan problem).

 

Kako vam se očito nitko nije javio preko Legalisa - ne znam što bih vam dodatno savjetovao, možda ako imate nekog živućeg rođaka ili prijatelja, da probate preko njih doći do odvjetnika.

 

Inače, što se tiče razloga odbijanja putovnice - isti se možda krije u čl. 41. http://www.zakon.hr/z/448/Zakon-o-putnim-ispravama-hrvatskih-dr%C5%BEavljana

 

Iako, treba napomenuti kako je izdavanje putovnice, sukladno čl. 23. istog Zakona, mogućnost diplomatske misije/konzularnog ureda RH, drugim riječima nije njihova obveza, jer zakon kaže "može izdati".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Na temelju presude trebalo bi utvrditi da li je nastupila apsolutna zastara izvršenja .

Kada se to utvrdi tada bi trebalo podnijeti zahtjev sudu da rješenjem utvrdi da je nastupila apsolutna zastara izvršenja.Vaša majka ili osoba koju Vi opunomoćite (punomoć ovjerite u našem veleposlanstvu ) trebala bi ishodovati to rješenje .

Naše veleposlanstvo bi Vam trebalo izdati neki dokumenat kojim bi mogli putovati i vratiti se kući ,pa da si sami ishodite svu potrebnu dokumentaciju ,a po potrebi i besplatnu pravnu pomoć ako udovoljavate uvjetima za to .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija