Jump to content

stambeni kredit


davor1973

Preporučene objave

Obzirom da su nam mirovine razdvojene na dva djela,prvi dio na radni staž,a drugi dio na dodatak,u mome slučaju je da sam po radnom stažu na iznosu od 2880kn.,odnosno to su moja redovna primanja.Međutim,da bi zadovoljio vračanje kredita u iznosu od 90 000 tkn.,minimum primanja je 3 600kn,pa time nisam udovoljio bankarskim uvjetima te mi kredit za stambeno zbrinjavanje nije odobren.

Dali postoji pravni lijek po kojem mogu tužiti državu da mi isplati onaj dio koji ne vračam (120 000 tkn),a odnosi se na stambeno zbrinjavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za kredit od 90 000 kn na 15 godina ( predpostavljam) kamata bit ti bila cca. 38 000 kn.rata kredita nekih 90 € (690 kn).nevidim razlog zašto tu ratu nebi mogao isplačivati ( jedino ako nisi kreditno prezadužen / imaš nekih kredita).državu nemožeš tužiti za onih 120 milja jer ti oni samo " pomažu" u smanjenju visine kredita kroz nekoliko pogodnosti ( posto invalidnosti,starost zgrade - više od 15 godina,broj stanovnika u gradu gdje je stan - manje od 15 000).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani davor1973!

Za ovo prvi put čujem , u kojoj je to banci,ja sam bio u PBZ u Vukovaru i tražio stambeni kredit od 290000 kn.I bez problema ga mogu ostvariti,čak imaju neku akciju do30.04.2016,da oni plačaju procjenitelja i bez naknade obrada kredita.Jedino što vrijednost nekretnine mora bit 120% od traženog kredita.Iako mi je razdvojena mirovina kao i tebi,i iz staža imam 800 kn,nikad mi to nije nitko ni pripomenuo. Čak i u onoj obavjesti o mirovni (bivši odrezak) ne piše mi koliko imam po stažu,a koliko po posebnim propisima,već ukupna cifra i porez na mirovinu,a kad je bilo povećanje ovo zadnje od 0,03 % dobio sam za tri mjeseca 2,75 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Našao sam nekakav stančić u Zagrebu pa bi ga kupio.Odlučim se, prije nego krenem, nazvati ministarstvo branitelja da se bolje informiram jer sam obavijest,predugovor,izjave i zahtjeve dobio prošle godine u 10mj.

 

Uspjevam dobiti pravnicu.Kroz razgovor mi je svašta nešto rečeno što nema veze sa mozgom, pa sam odustao od daljnjih pitanja.

Između ostalog mi je rečeno da se javim u svoju banku (hpb) i pitam ih da li sam kreditno sposoban.

 

Odlazim u banku.Provjeravaju mi račun,i odjednom veli službenica da mi je mirovina razdvojena.Rekoh da nije i da mi se mirovina isplačuje u jednom djelu.Ona opet da je razdvojena....nije ženska glavo....je...hajd je.

Zove ona neku bankarsku glavu da mi ona objasni.Došla ova i na mene drvljem i kamenjem....što oni imaju sa time....oni nisu tu da odlučuju o kamati...oni nisu tu da odlučuju o vremenskom periodu vračanja kredita....da ja imam samo obavijest o odobrenju ali ne i rješenje...da ovo....da ono...i šibnu me van.Javite se svome ministarstvu.Uf,samo ne pravnici.Ništa,odem doma i danas odem do hzmo-a.

 

E,u hzmo-u je tek priča.Tražim kopiju rješenja kada su se ista djelila,odnosno kada su se mirovine razdjelile,i dobijem cijelokupan iznos na kopiji rješenja.Velim zar se mirovine ne isplačuju odvojeno.Ne,kaže službenik.Ali banka veli da oni primaju mirovinu u dva djela.

Recite im da nemaju pojma,da ne pametuju i da su se mirovine za vojsku odvojeno isplačivala do 1999god.,kada je spojena,i tako je i danas.Dobro,hvala.

 

Naime,svi prodaju pamet, a pameti nigdje.Kroz razgovor sa pravnicom "ona misli" da je minimum koji treba zadovoljiti za kredit iznos od 3600kn.

Iz izvadka banke o mojim primanjima stoji da je mirovina u dva djela (?!) i da je jedan dio oko 2800tkn,a drugi oko 4 000tkn (bruto), te nije dostatan za kredit od 90 000tkn.

Hzmo uplačuje cijelu mirovinu,bez razdvajanja,tako mi je danas rečeno,i ne znam kako je hpb došao na ideju da mi se prvo uplačuje jedan dio,a onda drugi.Kredit imam još 11mj.,u iznosu od 1700kn.

 

Svi nešto nagađaju,lupetaju i govore napamet,a meni nije šala se nadmudrivati oko stambenog pitanja i vračanja 100 000 tkn gdje bi zakon o braniteljima,bankama,mirovinskom...itd...trebao biti jasan i precizan.

 

Prva nekretnina i oslobađanje poreza.Danas bio u poreznoj.Na selu sam nasljedio objekt,stara dalmatinska kamena kuća.Kuća nije dostojna stanovanja,nema vode,sanitarni čvor i nekada je služila samo za spavanje,a danas služi kao konoba (15 kvadrata ja,i 15 kvadrata brat).Nakon što sam ministarstvu branitelja dostavio kako kuća izgleda nije mi odbijeno tih 15 kvadrata.

Da bi se oslobodio poreza,kupovina prve stambene nekretnine ne smije biti manja po kvadraturi od nasljeđene,u mome slučaju stare kamene kuće.Kada prijavim poreznoj kupovinu stana (rok je 30 dana),onda porezna šalje svoju komisiju da pregleda staru kamenu kuću i donese rješenje da li se treba platiti porez ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li Ti dobivaš stan od ministarstva branitelja ( sa liste za rješavanje stbenog pitanja) ili stam kupuješ sam ?

 

Kao invalid od 60% bio sam na listi za dodjelu stana.Prije 2god., 45-ti na listi.Međutim,jedan moj ratni drug me nazove i kaže mi da je njegov prijatelj sa 40% dobio stan.Velim kako on sa 40% dobije prije mene koji ima 60%? Razlog...žena i djeca.Odjurim u ministarstvo i pitam zašto je to tako.Odgovor je nebulozan...postoje prioriteti.Kakvi prioriteti pitam...eto takvi..Osim toga u nastavku razgovora kažu mi da se više ne grade stanovi za samce 36kvadrata,i ako bi danas sutra došao na red moram uzeti stan od 41,45 kvadrata time da razliku u kvadraturi moram platiti po punoj cijeni.Od 2005god.,do 2014god.,bio sam na listi za dodjelu stana i taj nesretni stan se odnosio samo na jednu zgradu i kvart,a to su bili vrbani.Ni o jednoj drugoj zgradi koja se gradi za hrvi nije bilo govora....ako se je i gradila.Savjetuju mi da kao samac teško mogu dobiti stan i predlažu da zatražim kredit za stambeno zbrinjavanje jer su sredstva od strane države osigurana.

Podnosim zahtjev 2014god., ministarstvu da mi se dodjela stana zamjeni za stambeni kredit i 2015god.,dobijem obavijest da ispunjavam uvjete za stambeno zbrinjavanje putem kredita time da se iznos od 120tkn ne vrača.

Iznos za zagreb je mali jer je zagreb skup,može se kupiti do 26kvadrata.Ali u Pakracu se može kupiti kuća od 100kvadrata sa šumom i vočnjakom i 2ha zemlje.Prijatelj mi je u Pakracu i nedavno sam ga posjetio pa znam iz prve ruke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koja je visina kredita za samca (35m2)?trebao si uzeti " veći" stan uz nadoplatu.to bi bio manji dvosobni.imaš 35 kvadrata za platiti 40% od cijene.meni je procjena 798€ 2.ovih 6 kvadrata platiš po punoj.ja sam dobio 5 m2 manje od propisanog.umjesto 45 stan je 40m2.po zakonu možeš dobiti 10% više ili manje kvadrata.mene su pitali odgovara li mi takav stan.da sam odbio ponudili bi ga drugome.ja sam bio prvi od 6 kandidata.to je bio stan za samca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koja je visina kredita za samca (35m2)?trebao si uzeti " veći" stan uz nadoplatu.to bi bio manji dvosobni.imaš 35 kvadrata za platiti 40% od cijene.meni je procjena 798€ 2.ovih 6 kvadrata platiš po punoj.ja sam dobio 5 m2 manje od propisanog.umjesto 45 stan je 40m2.po zakonu možeš dobiti 10% više ili manje kvadrata.mene su pitali odgovara li mi takav stan.da sam odbio ponudili bi ga drugome.ja sam bio prvi od 6 kandidata.to je bio stan za samca.

 

Tko će dočekati,kao samac, veći stan....to se dobija na svetoga nigdara.Meni su 10god.,drobili samo o vrbanima....kao da ništa drugo ne postoji.Spasi što se spasit može i pokri se po ušima.Trebao sam 94,95god.,rješavati stan,a ne sada....danas je vrijeme lovaca u mutnom.....a bilo je i onda....ali puno lakše.

 

Visina kredita 60-tnog invalida,samca,je 210 000tkn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija