Jump to content

Što nakon istražnog zatvora?


barfly314

Preporučene objave

dobio sam dozvolu i posjetio prijatelja u istražnom zatvoru u remetincu.

činjenica: osuđen je pravomoćno zbog prijetnje na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje 4 godine. nije se žalio, dakle, pravomoćna je presuda. nakon te presude, pripisalo mu se novo kazneno djelo prijetnje (isto!) i to nepunih 4 mjeseca nakon toga. odo je iščupalo i neki prekršaj narušavanja reda i mira prije godinu dana (prekršaj).

treba izaći iz istražnog krajem mjeseca. nema novca za odvjetnika i dodijeljen mu je odvjetnik po službenoj dužnosti.

pitanje: kako ide nakon puštanja iz istražnog zatvora, kada je sud i koliko bi mogao biti na slobodi da riješi milijun svojih privatnih obveza? da li se zbraja 10 mjeseci i nova kazna? što ako se dokaže da je nevin u novom postupku? boravio je 30 dana u pritvoru, nema primanja nikakva, ima 60 godina.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hoće li se ova prva uvjetna osuda opozvati ili ne, zavisi o sudu koji će voditi ovaj novi postupak i kako će on završiti. Ukoliko završi oslobođenjem, uvjetna osuda se ne dira i sve ostaje kao i dosad. Ukoliko u novom postupku bude donesena osuđujuća presuda, onda zavisi prvo o vrsti i mjeri sankcije, koja bi bila izrečena, a onda i o tome da li je opoziv obligatoran (dakle, sudu su ruke svezane i mora opozvati uvjetnu, pa će uzeti tih 10 mjeseci i svoju kaznu te izreći jedinstvenu kaznu primjenom odredaba za stjecaj) ili je opoziv fakultativan, što znači da će sud imati dispoziciju, tj. slobodu da odluči hoće li ili ne opozvati uvjetnu.

Moram naglasiti, kako se kod specijalnog recidivizma, u relativno kratkom roku, u pravilu (ne uvijek, ali ipak većinom) ide u opoziv uvjetne, jer se ide po devizi "bolje spriječiti, nego liječiti", a očito ranija uvjetna osuda nije imala dovoljan specijalno-preventivan učinak na počinitelja, ako odmah nakon nje, ponavlja identično djelo. Sud ne želi dati treću šansu osuđeniku, i potencijalno imati "krvi" na rukama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija