Jump to content

Udaljenost od međe


jam01

Preporučene objave

Pozdrav,volio bi cuti vasa misljenja o ovoj temi.Naime s juzne strane nase kuce je gradevinska cestica povrsine 300m2 širine cca11,2m i dužine 14,7m.Tu bi se trebala graditi kuca udaljena od nas 1,4m po cijeloj širini parcela(sa 3 prozora) a od drugog susjeda (I) udaljena 1,0m u najuzem djelu.Od ceste tj puta (Z)udaljena 1,3m. S juzne strane te kuce ostavljen prostor za dvor od cca 4m udaljenosti od međe. Na nasu i susjedovu stranu su se skroz priblizili i zaklanjali bi sunce pogled itd..Dobili smo poziv da bi bili saslusani kao međasnik u postupku izdavanja gradevinske dozvole.Zanimljivo je to da je neposredno kad je ta parcela kupljena donesena promjena urbanisticnog plana(za tih nekoliko kuca u susjedstvu cca20ak kuca (a nitko od njih ne gradi nista) u kojem se po zakonu dopusta priblizavanje međasnicima na udaljenosti od 1m i u kojem stoji da je min. građevinska cestica 200m2. Vlasnik parcele radi u gradu. Nama to sve zvuci previse isforsirano da tolika kuca moze narasti na tako maloj parceli i u tolikoj blizini susjeda i ceste a svi ostali susjedi su propisno udaljeni.
Molio bi ako tko ima iskustva s ovakvim stvarima da kaže svoje mišljenje.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sami prostorni planovi i odredbe za provođenje se rade prema Zakonu o prostornom uređenju. No, njegove odredbe imaju dovoljno širok pojam da bi JLS mogle donijeti izmjene i dopune za "potrebite" jer je nažalost kod nas još uvijek malo osoba zainteresiranih za sudjelovanje u donošenju istih propisa, te se isti onda donese "po službenoj dužnosti" određene večine pripadnika bilo koje stranke u tijelima JLS.

Ukoliko je (a trebalo bi vidjeti i propis o max.izgrađenosti) sve po tim donesenim odredbama za provođenje, teško se ima tu nešto za učiniti pa imali i svoje primjedbe kao stranka u postupku  pri pozivanju na uvid u spis u postupku izdavanja građ.dozvole.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jos jedna stvar jedan dio kuce tj veranda je izbacen u odnosu na kucu u sirini 2.5m(takoder je legalizirana al smo je namjeravali srusiti jer je sluzila kao drugi ulaz u kucu,danas vise ne sluzi) i taj dio je u najuzem djelu do međe udaljen samo 1m. Ako uzmemo u obzir udaljenost buduceg objekta ukupna udaljenost izmedu dviju gradevina bi bila 2.4m.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 sati , jam01 je napisao:

a gdje bi mogao vidjeti taj propis o max izgrađenosti

U već navedenim odredbama za provođenje prostornih planova JLS.

prije 18 sati , jam01 je napisao:

kome se najbolje obratiti u ovakvoj situaciji

Kako ste napomenuli da je nakon kupovine donesena izmjena UPU i vlasnik radi u gradu, za pretpostaviti je da se tu radilo o povezanosti te ne znam baš da bi se nešto dobilo obraćanjem njima ili županijskom upravnom odjelu za prost.uređenje. Eventualno MGiPU koje bi trebalo biti nadležno za takove slučajeve, no više od toga vam ne mogu reći jer je nekada postojala urbanistička inspekcija ovlaštena za takove poslove i prijave, no u zadnjem Zakonu o prostornom uređenju je navedeno da "poslove nadzora nad zakonitosti rada JLS...osoba koje obavljaju stručne poslove prostornog uređenja, obavlja Ministarstvo."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija