Jump to content
adriatic

Visina naknade za ovršni postupak

Preporučene objave

Poštovanje,ljubazno bih zamolio za pravni savjet

Moje dugovanje poznatoj kompaniji u Hrvatskoj iznosi 2000 Kn nastalo je sredinom 2017 godine. Nakon mojeg neplaćanja pokrenuta je ovrha, koja je postala pravomoćna te mi je blokiran račun. Kako sam ostao nezaposlen nisam bio u mogućnosti podmiriti trošak na vrijeme, ali naravno znam da moram platiti a to i želim čim prikupim sredstva.

Sporan je inos troškova odvjetničkog ureda koji iznosi 1050. Kn što znači 50% vrijednosti ovrhe. Kako sam provjerio na stranicama Ministarstva Pravosuđa, sudska pristojba za ovrhu do 3000 Kn je 100 Kn , zatim trošak odvjetnika za ovrhu do 2500 Kn je 25 bodova x 8 kn = 200 Kn, na kraju javni bilježnik za iznos do 3000 Kn je 80 Kn https://bit.ly/2JGurqO

Ukupni trošak je 380 Kn plus PDV. Želio bih znati zašto mi je odvjetničko društvo naplatilo 1000 Kn i da li imam pravne osnove taj iznops osporiti.

Unaprijed hvala na odgovoru 

Uređeno od adriatic
korekcija

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pitanje nije dovoljno precizno da bi dobili točan odgovor. Odvjetnički ured naplaćuje sve svoje radnje u postupku koje su bile potrebne za provedbu ovrhe. Nije jasno koje su sve radnje poduzimali u Vašem postupku i koje su troškove pri tome imali. Jeste li zaprimili rješenja o ovrsi u kojem su specificirani troškovi?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Čini se da u vašem slučaju nije učestvovao sud, niti ste pisali prigovor na rješenje, pa nema sudske pristojbe 100kn... Stranica koju ste linkali ne spominje tzv. predvidive troškove, primjer

Ide vam još i zatezna kamata (oko 7% godišnje) i naknada koju naplaćuje Fina...
U principu je prekasno ili preskupo u ovoj fazi osporavati troškove.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovorima. Dogovorio sam sa vjerovnikom plaćanje u ratama ali već nakon par rata nisam je ispoštovao zbog gubitka posla i nedostatka sredstava. Nisam dobio obavijest o ovrsi već sam u banci slučajno saznao da mi je račun blokiran.

Radi se o standardnim uslugama poput osiguravatelja i telekoma. Poretpostavljam da odvjetničko društvo stoga nije poduzimalo posebne radnje jer zastupa kompaniju u puno sličnih predmeta i dobiva gotove papire sa prijedlogom. No pomalo me šokirao iznos naknada jer sam od kolega čuo da su za isti iznos ovrhe platili duplo manje naknade.

Usput da pitam, da li mogu u banci ili pošti plaćati druge račune  ili mi je to onemogućeno dok ne platim dugovanje po ovrsi.

Zahvaljujem

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Trebali su dostaviti rješenje o ovrsi, to radi javni bilježnik...

Ne znam možete li plaćati.... neka primanja su izuzeta, a u Fini možete otvoriti i zaštićeni račun "na koji se isplaćuju primanja, naknade i iznosi izuzeti od ovrhe (primjerice, dio plaće, dio mirovine, primanja po osnovi socijalne skrbi, primanja po osnovi privremene nezaposlenosti, doplatak za djecu i dr.)"

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×