Jump to content

Problemi s nekretninom


Meli67

Preporučene objave

Poštovani, radi se o kući , koje smo vlasnici mama i ja ( u gruntovnici,a u katastru upisane kao vanknjižni vlasnici).Kuća je sagrađena na x/y dijela k.č. ( gruntovno je jedno od više ZK tijela na istoj čestici).Čestica na kojoj su ZK tijela je dijelom društveno vlasništvo,a dijelom općenarodna imovina. Dakle,kuću želimo prodati,ali ispada da,iako smo vlasnici,to ne možemo,odnosno novi vlasnik se ne bi mogao upisati kao vlasnik kuće. Inače,zemljište na kojem je sagrađena kuća (dvorište s kućom i vrt),kupljeno je još prije 2.svj.rata,te imamo originalni kupoprodajni ugovor kojim je zemljište bilo provedeno  u grunt.i katastar.Nakon 2.svj.rata u neko doba zemljište je nacionalizirano (kad ,ne znamo, jer o tome nemamo nikakvih  tragova) i dano je pravo korištenja u korist vlasnika zgrade  dok na zemljištu postoji zgrada. Zanima me kako i kojim putem ( i najbrže-ako je to uopće moguće) možemo riješiti ovu zavrzlamu.

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

NIste napisali tko je kupio zemljište, te tko je osoba kojoj je dano korištenje.

Ovako, na prvu ako je onaj kome je zemljište dano na korištenje vaš prednik, te imate pravni slijed vlasništva (što je vrlo vjerovatno kad ste upisani kao vlasnici u ZK), možda bi najjednostavnije bilo u zemljišnoknjižnom odjelu predati prijedlog za upis vlasništva nad česticama temeljem čl.360, 362 i 364 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zemljište kupila mamina prateta,njoj oduzeto,a potom dano na korištenje u korist vlasnika zgrade(to je bila prateta) dok na zemljištu postoji zgrada.Moji roditelji naslijedili su kuću temeljem Ugovora o doživotnom uzdržavanju,a time  ujedno i navedeno pravo korištenja zemljišta.

Znate li možda otprilike koliko vremenski traje rješavanje prijedloga koji ste spomenuli?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija