Jump to content
dadole72

Katastar uredan 1/1, a u ZK još uvijek više vlasnika

Preporučene objave

Pozdrav,

80-tih godina na jednoj čestici sam sa prijateljem napravila dvojnu kuću (dupli pregradni zid). Prijatelj je svoj dio kuće prodao 2000-tih  i tada je originalna čestica cijepana na dvije čestice iste površine. Obje građevine su legalizirane prije nekoliko godina.

Trenutno stanje u knjigama je opisano niže.

Katastar:
- Posjedovni list izgleda uredno, moje ime (izvanknjižni vlasnik) sa udjelom 1/1, za katastarsku česticu koja odgovara onoj na kojoj se nalazi moja građevina, s tim što je broj katastarske čestice prema novoj izmjeri (mislim 2001).
- Posjedovni list susjeda je isto tako uredan, druga čestica, nova izmjera, s tim što je udio 1/2 susjedov, a 1/2 udjela se vodi na njegovu suprugu.

U oba slučaja, građevine i dvorište su uredno upisane, sa jednakim površinama za svakog vlasnika.


Izvadak iz zemljišne knjige:
- Posjedovnica navodi dvije k.č. pod dva redna broja, ali su brojevi čestica po staroj izmjeri (u jednom elaboratu koji posjedujem prikazano je kako je S.I. mijenjana u N.I. i to se čini uredno, odnosno moja k.č. S.I. u ZK odgovara k.č. N.I. u katastru). Dvorište i građevine na svakoj pojedinoj čestici su uredno upisane.
- Vlastovnica navodi tri redna broja, mene sa suvlasničkim udjelom 1/2, novog susjeda sa 1/4 i njegovu suprugu sa 1/4 udjela.

Dakle, prema ZK ulošku nas troje smo još uvijek vlasnici obje čestice.

Moje pitanje je, radi li se ovdje o jednostavnoj neusklađenosti katastra i gruntovnice (u ovoj općini oni nisu još uvijek povezani), ili se radi o tome da susjedi i ja još uvijek nismo sudski i pravno podijelili vlasništvo nad česticama?

Da li je u ovom slučaju potrebno jednostavno predati "prijedlog za uknjižbu u novi ZK uložak" te tako odvojiti svaku česticu u zasebni uložak i (nadam se) time dobiti 1/1 za svoju česticu i u ZK, ili je ovdje možda potreban diobeni ugovor između mene, susjeda i susjede?

Unaprijed hvala na savjetima!

LP,
Vinka

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Prema ovome kako ste napisali sve mi se čini da ni jedna od promjena nije izvršena na zahtjev stranke nego u postupku nove izmjere. U tome slučaju prikupljaju se svi mogući podaci, pa i pristanak nositelja knjižnih prava u za to prikladnoj ispravi za uknjižbu (čl.145 ZZK).

Probajte Izvaditi podatak o identifikacije čestice, pa s tim i svim mogućim papirima potražiti jednostavno rješenje u ZK, no bojim se da će vas uputiti na usklađivanje podataka katastra i zemljišne knjige, za koji će vam trebati elaborat i prijavni list za katastar odrađen od strane ovl.geodeta, što uz sve već postojeće elaborate i ne bi trebao biti nekakov poseban novčani izdatak.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×