Jump to content
trakius

Neispravan ugovor o doživotnom uzdržavanju?

Preporučene objave

 2010.g.potpisao sam sa roditeljima ugovor o doživotnom uzdržavanju.Ugovor je potpisan kod odvjetnika i ovjeren na sudu. Prilikom sastavljanja ugovora u njega je unešena kvadratura kuće od 85 kvadrata jer je tako stajalo u vlasničkom listu mojih roditelja iako je stvarno stanje bilo 180 kvadrata. Razlika nije bila legalizirana.Legalizacija je izvršena 2015.g.ali nije unešena u gruntovni.Ove godine mi je umro otac i nakon njegove smrti sam uredno prenio njegov dio kuće na sebe,prije ostavinskog postupka. Kada sam podnio zahtjev za ostavinski postupak javni bilježnik mi kaže da bilo kakva razlika između onog što je unešeno u ugovor i sadašnjeg stanja mora ići u ostavinu jer nije napravljen aneks ugovora. Na to nas nisu upozorili ni odvjetnik ni sudac kod ovjere ugovora. Danas sam saznao da su mogući nasljednici koje otac i majka nisu naveli u ugovoru angažirali odvjetnika te je ostavinska odgođena. Ja sam ispoštovao sve odredbe ugovora dok su ti rođaci bili u svađi s ocem (nisu se vidjeli 20 godina) te je radi toga i sastavljan ugovor o doživotnom uzdržavanju kao forma za koju je odvjetnik rekao da se ne može osporavati. Mogu li imati problema tj.mogu li mi osporavati vlasništvo kuće u koju sam kroz zadnjih dvadesetak godina uložio velik novac kao član zajedničkog domačinstva?

Unaprijed zahvaljujem i izvinjavam se ako je bilo istih tema,ja ih nisam našao.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 35 minuta, trakius je napisao:

Danas sam saznao da su mogući nasljednici koje otac i majka nisu naveli u ugovoru angažirali odvjetnika te je ostavinska odgođena. Ja sam ispoštovao sve odredbe ugovora dok su ti rođaci bili u svađi s ocem

Prije svega nam recite po kojem osnovu bi pomenuti rođaci polagali pravo na nasljeđivanje vašeg oca,obzirom na činjenicu postojanja nasljednika bližeg nasljednog reda,u konkretnom slučaju djeteta.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 4 minuta, trakius je napisao:

Riječ je o sinovima mog pokojnog brata

I jel vam poznato u kojem smjeru idu njihovi zahtjevi,osporavaju ugovor ili traže da se razlika kvadrata ubroji u ostavinsku masu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

 Trenutno mi ništa nije poznato.Majka i ja smo zahtjevali da se s njima ni ne sretnemo prilikom ostavinske. Danas sam slučajno sreo javnog bilježnika kod kojeg smo dogovorili ostavinsku pa mi je samo rekao da su oni angažirali odvjetnika te je zato ostavinska odgođena. To mi je dovoljan razlog da se uznemirim a majci to ne smijem ni reći jer ih ni ona kao ni pokojni otac ne želi ni vidjeti ni čuti. Ali pretpostavljam da će pokušati ugrabiti nešto od imovine kao što je to prije dvadesetak godina pokušavala i njihova majka. Možda Vam je od koristi informacija da je na mene uknjižena polovina kuće a polovina na majku i to ista kvadeatura kakva stoji u ugovoru. Onaj višak kvadrata trenutno ne postoji u gruntovni niti u bilo kojoj drugoj ustanovi već samo u rješenju o legalizaciji.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 16 minuta, trakius je napisao:

Onaj višak kvadrata trenutno ne postoji u gruntovni niti u bilo kojoj drugoj ustanovi već samo u rješenju o legalizaciji

Moj Vam je savjet da za sada tako i ostane,pa nekad kasnije možete uskladiti kvadraturu.

 

Prije 19 minuta, trakius je napisao:

. Ali pretpostavljam da će pokušati ugrabiti nešto od imovine

Jel postoji još kakva imovina iza umrlog oca koja nije obuhvaćena ugovorom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

 Još jedna kuća oko koje je sve čisto,i nju sam već prebacio na sebe,novčana sredstva,takođe prebačena. Predmet spora može biti i automobil koji je otac kupio nekoliko godina nakon potpisivanja ugovora. U ugovoru je naveden stari iako su reg.tablice iste. Ne može se registrirati do završetka ostavinske ali to je mala vrijednost i ja sam ga se spreman odreći. Postoji i svota od cca.2000.00 kn. za povrat poreza jer u ugovoru nije bio naveden striktno povrat poreza nego ostala novčana potraživanja koja sam takođe trebao ja nasljediti. Nije mi jasno-nigdje u zakonu o dož.uzdržavanju nisam našao da je potrebno raditi anekse za svaku pojedinu stvar koja se promijeni,a kako sam već naveo na to nas nisu upozorili ni odvjetnik koji je izradio ugovor ni sudac koji ga je potvrdio.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

 Ne znam je li važno napomenuti da je kuća sada gruntovno upisana kao suvlasništvo,1/2 moja majka (i prije smrti mog oca bila je upisana kao suvlasnik 1/2) a 1/2 sam upisan ja. Sinovi pokojnog brata su punoljetna i zaposlena te posjeduju svoje nekretnine a na ovu nekretninu nikada nisu ni stupili jer svađa između mog oca i tog dijela obitelji traje praktično od smrti mog brata. Bratova djeca nikada nisu pitala za zdravlje mog oca,nisu izrazili sućut obitelji kada je otac umro niti su prisustvovala sahrani.Ali su sada angažirali odvjetnika ne bi li dohvatili nešto od nasljedstva. Moja majka je još živa i spremna je posvjedočiti da su moj otac i ona i sastavili ugovor o doživotnom uzdržavanju baš zato da bi bratove sinove isključili iz nasljedstva.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

 Jučer smo ja i majka išli kod javnog bilježnika potpisati nasljedničke izjave te smo tom prilikom saznali da sinovi pokojnog brata idu na ništetnost ugovora o doživotnom uzdržavanju iz razloga da je ugovor napravljen iz razloga da se njih isključi iz nasljedstva. Mogu li ugovor učiniti ništetnim nakon što sam osam godina u potpunosti izvršavao sve točke ugovora? Napominjem da oni petnestak godina nisu razgovarali s nikim od porodice,nisu prisustvovali sprovodu niti su porodici izjavili sućut. Pojavljuju se samo kada je u pitanju imovina.

 Molim poštovanog Matrix a da nastavi sa odgovorima. Unapred zahvaljujem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Matrix je napisao:

jel vam poznato u kojem smjeru idu njihovi zahtjevi,osporavaju ugovor ili traže da se razlika kvadrata ubroji u ostavinsku masu.

 

prije 20 sati , trakius je napisao:

idu na ništetnost ugovora o doživotnom uzdržavanju iz razloga da je ugovor napravljen iz razloga da se njih isključi iz nasljedstva

Teško dokazivo ako ste izvršavali svoje ugovorne obveze.

Naime,dotična gospoda žele dokazati simulirani pravni posao,u smislu da je sklopljen prividni teretni ugovor koji prikriva darovanje, no sve i kad bi njihov tužbeni zahtjev bio utemeljen,ostaje pitanje konverzije(čl.325 ZOO) u darovanje,ovo iz razloga što prema odredbi iz čl. 285. st. 1. ZOO prividan ugovor nema učinka među ugovornim stranama, dok je odredbom st. 2. istoga propisano da u slučaju ako prividan ugovor prikriva neki drugi ugovor, taj drugi vrijedi ako je udovoljeno pretpostavkama za njegovu pravnu valjanost,

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Iskreno rečeno,radi svađe sa suprugom i sinovima pokojnog brata,moji roditelji su i tražili da se sastavi ugovor o doživotnom kako oni ne bi mogli polagati na nekretnine.Još posjedujem prepisku u kojoj jedan od njih mog oca naziva bolesnim luđakom s kojim ne želi imati nikakvog posla. Sve dok u pitanje ne dođe neka materijalna korist. Imam puno svjedoka koji će potvrditi da sam do zadnjeg dana dobro brinuo o ocu,ispunjavao mu sve želje i potrebe,sahranio ga po njegovim željama,tako da ne brinem da će im uspjeti ugovor proglasiti ništetnim. Ali mi je žao da uopće postoje takvi ljudi.Svjestan sam da je svijet pun pohlepe i da će mi parnica ili parnice dodatno otežati život kao i majci ali će bar njima na kraju ostati sudski troškovi,kao i troškovi njihovog i mog odvjetnika.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×