Jump to content

Privremena mjera viđanja djeteta - zapravo ne postoji?


aleeen

Preporučene objave

Majka opstruira bez ikakvih pravno opravdanih razloga, a na svoju ruku, viđanje između djeteta i oca (unazad godinu dana obavještavani; ODO za mladež; policija; CZSS - naravno i sasvim očekivano, nitko ne reagira). Ostaje još Pravobranitelj, kao i samo nadležno Ministarstvo, ali i tu je upitan ishod.

Dijete ima šest godina, rođeno u izvanbračnoj zajednici.

Na obaveznom savjetovanju CZSS dogovor nije postignut, čeka se termin za prvu obiteljsku medijaciju kako bi se nakon incijalnog sastanka mogla podići tužba za skrbništvo nad djetetom - kad će to biti točno ne zna se.

Zasad, ne postoji nikakvo sudsko Rješenje koje govori o bilo čemu, sve visi u zraku.

Temeljem članka 149. Obiteljskog zakona - odnosno traženja privremenih mjera, dolazim do informacije da privremena mjera koja se traži od strane mjesno nadležnog suda, a zove se "privremena mjera viđanja djeteta", zapravo i NE POSTOJI? Oca upućuje i CZSS i obiteljski medijator zbog navedenih problema (zabrana viđanja djeteta) da traži navedeno Rješenje, do okončanja sudskog postupka i pravomoćnosti Rješenja koje tek treba doći? Dakle, suma - ocu sugeriraju nadležne institucije da traži nešto što zapravo ne postoji, odnosno nije ostvarivo, jer kako kaže čl. 149. OB: "

Citiraj

3. MJERE ZA ZAŠTITU OSOBNIH PRAVA I DOBROBITI DJETETA U NADLEŽNOSTI SUDA

Vrste mjera u nadležnosti suda

Članak 149.

Sud može radi zaštite osobnih prava i dobrobiti djeteta odrediti:

1. privremeno povjeravanje djeteta drugoj osobi, udomiteljskoj obitelji ili ustanovi socijalne skrbi

2. zabranu približavanja djetetu

3. oduzimanje prava na stanovanje s djetetom i povjeravanje svakodnevne skrbi o djetetu drugoj osobi, udomiteljskoj obitelji ili ustanovi socijalne skrbi

4. povjeravanje djeteta s problemima u ponašanju radi pomoći u odgoju udomiteljskoj obitelji ili ustanovi socijalne skrbi i

5. lišenje prava na roditeljsku skrb.

a) Privremeno povjeravanje djeteta drugoj osobi, udomiteljskoj obitelji ili ustanovi socijalne skrbi

Pretpostavke za određivanje mjere

Članak 150.

Sud će donijeti rješenje u izvanparničnom postupku o privremenom povjeravanju djeteta drugoj osobi, udomiteljskoj obitelji ili ustanovi socijalne skrbi, kao i o smještaju djeteta izvan obitelji:

1. na prijedlog centra za socijalnu skrb kad je dijete prethodno bilo žurno izdvojeno sukladno odredbama članaka 135. do 138. ovoga Zakona i

2. u drugim slučajevima ako se utvrdi da postoji opasnost za život i zdravlje djeteta, a u tijeku je obiteljska procjena i planiranje druge mjere za zaštitu osobnih prava i dobrobiti djeteta.

Podnošenje prijedloga i prilozi

Članak 151.

(1) Rješenje o privremenom povjeravanju djeteta drugoj osobi, udomiteljskoj obitelji ili ustanovi socijalne skrbi sud donosi u izvanparničnom postupku na prijedlog djeteta, roditelja ili centra za socijalnu skrb.

(2) Kad centar za socijalnu skrb podnosi sudu prijedlog iz stavka 1. ovoga članka, dužan je uz prijedlog priložiti procjenu ugroženosti djeteta i predložiti mjesto smještaja djeteta.

(3) Kad su predlagatelji mjere druge osobe iz stavka 1. ovoga članka, procjenu ugroženosti djeteta i prijedlog o smještaju djeteta centar za socijalnu skrb dužan je dostaviti sudu u roku od osam dana od dana od kad sud to od njega zahtijeva.

(4) Centar za socijalnu skrb u prijedlogu iz stavka 1. ovoga članka nije dužan navesti adresu na kojoj će dijete biti smješteno ako istodobno predlaže sudu da donese odluku o zabrani ostvarivanja osobnih odnosa s djetetom.

"

Dakle, nadležne institucije skidaju oca "s dnevnog reda" dajući mu upute za traženje navedenog, a biti će odbačene? Dakle konkretno, nije moguće privremenom mjerom odrediti PET + NED s ocem + svaku SRI u radnom tjednu do okončanja sudskog postupka?

 

 Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na odgovoru, ali moram priznati da ne razumijem.

navedeni clanak mi je vrlo slican sa clankom 149.

suma sumarum - imam li pravo traziti svoje gore navedeno pravo i obavezu, navodeci majcine opstrukcije/nesigurnost i nestabilnost u vezi vidanja djeteta? zaista mi treba ta ovrsna isprava rjesena od strane suda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala, to cinim temeljem gore navedenih clanaka? 529. - 536.?

postoji nekakva spranca? napisem sto trazim i iz kojeg razloga trazim, potom saljem na adresu preporuceno postom obiteljskom sudcu? mjesno nadleznom - gdje majka i dijete imaju prebivaliste ili na drugi sud - koji je upuceniji u stvarni tok dogadaja i kod kojeg se vec vodila jedna stvar? hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada jedan roditelj onemogućava kontakte djeteta s drugim roditeljem, a u tijeku je postupak u kojemu tek treba odlučiti, tada do donošenja te presude kojom će se odlučiti s kojim će roditeljem dijete živjeti i na koji će se način odvijati susreti i druženja s drugim roditeljem, sud može, ako su za to ispunjene zakonske pretpostavke, na temelju Ovršnog zakona (pogledajte glavu trinaest tj. od čl. 340.) donijeti privremenu mjeru koja vrijedi do pravomoćne sudske odluke i kao takva ima funkciju da privremeno uredi ovakav odnos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Prije 9 minuta, aleeen je napisao:

kada pisem zahtjev, moram li se obavezno pozvato na tocke iz obiteljskog zakona i ovrsnog zakona, tj. ovdje spomenute clanke?

Ne morate sve, dovoljno da tražite određivanje privremene mjere temeljem čl.341.OZ.

Prije 9 minuta, aleeen je napisao:

trebam li kopiju cc zahtjeva poslati i majici, u svrhu obavjescivanja o poduzetim mjerama njenog pravno neosnovanog postupanja?

Ne, Vi dostavljate uređeni prijedlog sudu, a dalje sud vodi postupak i stankama dostavlja pismena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija