Jump to content
jinx24

Korištenje autorskih prava bez ugovora / naplate

Preporučene objave

Poštovani, molim Vas za savjet.

Situacija je sljedeća: kolega je napravio dizajn i web stranicu za jednog poslodavca bez ugovora. Prema usmenom dogovoru poslodavac ga je trebao zaposliti u svojoj firmi, platiti izradu stranice i slično. Pošto je poslodavac obiteljski prijatelj nitko nije mislio da neće platiti, jel. Dogodilo se baš to, dakle čovjek koristi tu web stranicu bez da je išta platio. Zanima me da li ima smisla tužiti ga s obzirom da nema nikakvog ugovora između njih dvoje, čovjek ga je izigrao, niti platio niti zaposlio u svojoj firmi. Kolega samo ima poruke i mailove u kojima je vidljiva potražnja novca za izradu te stranice... Molim Vas savjet i što činiti :)

Unaprijed hvala na odgovorima! I ako ova tema već postoji molim Vas da mi oprostite nov sam na forumu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pošto postoje dokazi da je usluga izvršena, neka prijatelj angažira odvjetnika za opomenu, a ako po opomeni ne plati, neka tužbom potražuje dogovoreni iznos, dakako, ako sve zaista može dokazati. Bez obzira što ne postoji pisani ugovor, postoje dokazi o sklapanju usmenog ugovora, a ovo je u svojoj biti ugovor o djelu. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio jobbrecht
   Ovako imam jedan slučaj s plagijatom, možda mi tko može pomoći.
   Jedna relativno nepoznata osoba napisala je 2002. godine pjesmu koja se izvodila lokalno (vokalno-instrumentalni sastav u jednoj crkvi). Pjesmu svakako svi znaju koji idu u tu crkvu, pa i šire. Pjesma nikad nije javno objavljena na YT niti na nekom CD-u ili albumu, samo se često izvodila i kažem, mnogi bi potvrdili da se izvodi već godinama.
   Neki dan gledam CMC i nailazim na neku random pjesmu (nije jako poznata) jedne pjevačice hrvatske: REFREN JE IDENTIČAN. Osim teksta naravno. Harmonije i melodija su isti 95%. Gledam na youtube, izašla je pjesma nakon 2010.!
   Iako se radi o onoj tipičnoj sekvenci Am-D-G-C... koja se koristi u mnogim skladbama, opet mislim da je svakako riječ o plagijatu jer melodija je identična!
   Koliko je vjerojatno da dvoje različitih ljudi napiše isti refren? Ima li osoba pravo tužiti autora plagijata i kako?
 • Online korisnici×