Jump to content

Nevažeći kupoprodajni ugovor


bkoga18

Preporučene objave

Ekipa, treba mi pomoć.

Prije par godina sam potpisala kupoprodajni ugovor za zemljište (parking i prilaz prema kući) s osobom koja nije vlasnik tog zemljišta, ali je tvrdila da je to u naravi njegovo, ali mu je otuđeno još u 1970-im godinama. 

Kako me je doslovno ucijenio da će on to zagraditi i ogradu postaviti pristala sam kupiti to, ali je u ugovoru navedeno da automatski kad on na sebe prevede biti će prenijeto na mene. Porez sam platila, uknjižiti se ne može. 10 godina kasnije - on ništa nije učinio po tom pitanju, a 10 godina pametnija svjesna sam toga da ni neće. Prije par mjeseci se javlja i prisiljava da kupim i ostatak tog "njegovog" zemljišta na šta ja ne pristajem. U tom trenutku krećem tražiti prave vlasnike, ali proces je dugotrajan jer su nasljednici izvan Hrvatske te nisu ostavinske rasprave napravljene i ne mogu još očekivati uskoro rješenje.

Taj lažni vlasnik (bivši saborski zastupnik) nastavlja zagrađivati tuđa zemljišta (a redom su to zemljišta čiji pravi vlasnici su izvan države ili imaju toliko nasljednika da nitko se time više ne želi baviti). Pored toga, pretpostavljam, da plaća psihički nestabilnu osobu da zagorčava živote ljudima koji ne pristaju na njegove "uvjete". Prije par dana je taj lažni vlasnik umro, ali njegova žena nastavlja isto. Zanima me da li mogu nju (kao nasljednicu) kazneno prijaviti preko tog nevažećeg kupoprodajnog gdje on nije izvršio svoju dužnost da to prevede na sebe pa onda na mene?

Moram tom teroru stati nekako na kraj, a ne znam kako.  

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema svemu što ste ovdje opisali (iako bi trebalo izvršiti uvid u sam ugovor), osobno ne vidim obilježja nijednog kaznenog djela. Trebala ste biti opreznija prilikom sklapanja ugovora i uvjetovati isplatu po rješenju IP odnosa ili barem odrediti neki rok unutar kojeg bi se druga strana obvezala ishoditi čisto ZK stanje.

Ovako, po meni, to sad spada pod obvezno-pravnu domenu, a za mišljenje po tome treba vidjeti kako je točno koncipiran ugovor i može li se išta učiniti po tom pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija