Jump to content

Bračna stečevina i zahtjev za nagodbu


natalie_

Preporučene objave

Poštovanje,

Moje je pitanje sljedeće (možda ih ima nekoliko... :) ):

Partner sa svojom bivšom suprugom ima kredit za stan od prije 15ak godina, na njegovo ime; uz nju koja je sudužnik i založni dužnik te je u kupoprodajnom ugovoru stana za koji je kredit dignut navedena kao vlasnica polovine stana. Kredit nije otplaćivan od njihovog razvoda braka što se poklopilo sa rastom švicaraca, te je došlo do ovrhe (do onda je on otplaćivao sve rate kredita).
U tom stanu trenutno nitko ne prebiva. Procjena stana se desila, ali je banka ponudila da oni sami pronađu kupca kako stan ne bi išao na javnu dražbu. Teoretski, izvansudski, pronađen je kupac stana (dakle, van javne dražbe).
Bivša supruga ustraje na tome da se u Zahtjevu za nagodbu s bankom apsolutno ni pod razno ne spominje razvod braka i plaćanje alimentacije kao jedan od razloga prestanka plaćanja kredita (glavni razlog je, naravno, švicarac), te se u Zahtjevu za nagodbu s bankom navodno treba spominjati isključivo njegovo ime, a ne i njeno (dakle - ja, tim i tim imenom nudim XY novaca banci uz zamolbu za otpis ostatak kredita). S pravne strane, može li se njega teretiti za iznos koji navodi u Zahtjevu za nagodbu ukoliko se ne spominje ime kupca, već samo iznos koji još uvijek nije ničim garantiran, već samo, ponavljam, izrečen? Također, s pravne strane, je li uopće moguće da on bez suglasnosti (prema preporuci) nju uopće ne navodi u bilokakvoj dokumentaciji za isti slučaj, odnosno, postoji li eventualno mogućnost da ona ne želi da se nju navodi u tome da izbjegne nešto (ne možemo se dogovoriti zašto je njoj toliko važno da se ne spominje da su razvedeni)?

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tko zna, posve je nejasno zašto se ona tako drži, ali moje mišljenje je da banka neće htjeti sklapati nagodbu bez osobe koja je sudjelovala i u sklapanju ugovora o kreditu, a ako kao fol nisu razvedeni, tim više bračna družica mora biti obaviještena, da ne bi bilo da je on raspolagao i zajedničkom imovinom bez njenog znanja, pa da ona to banci kasnije osporava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To će odlučiti banka, jer je njoj u interesu da se namiri, no tu je i treća strana (kako navodite njegova "bivša supruga ili životna partnerica"), pa će se zasigurno pitati i nju, kao suvlasnicu, temeljem bračne stečevine....

Da li su oni stvarno razvedeni..iskreno, kako navodi i poštovana ruby, oprostite, ali skroz nejasno i pomalo sumnjivo zašto se "bivša" toliko protivi dogovoru i  spominjanju razvoda?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada ću Vam malo razjasniti na čemu baziram svoje sumnje:

1. Razvidno je da nije pokrenut i proveden postupak utvrđivanja i podjela bračne (zajedničke) stečevine (imovine), jer da je pokrenut i proveden, zasigurno nebi došlo do ovakve situacije,

2. Nije bilo dogovora "bivših supružnika", a nema ih niti sada, oko podjele bračne stečevine (zajedničke imovine-prava i obveza),

3. Nema izgovora zbog čega se nebi moglo plaćati tekuće obveze, poglavito izgovor plaćanje uzdržavanja djeteta (s tim stavom se u potpunosti slažem sa bivšom), pa to je pravo djeteta (osim u slučaja ostanka bez posla isl.), pa niko se ne može "izvlačiti" na to kako ne može izvršavati tekuće obveze zbog plaćanja uzdržavanja svog djeteta, a ponavljam, da je proveden postupak utvrđivanja i podjele bračne (zajedničke) stečevine, znalo bi se tko je od supružnika i za što obvezan i kome što pripada..

Sukladno navedenom, meni je to sve malo sumnjivo i otvara niz pitanja, kao što ste i sami naveli u svom postu, a koja su nama nepoznata...

 

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, vjerojatno nisam dovoljno opisala situaciju; naime i ona kao i mi živimo i radimo u inozemstvu (ona je došla s klincima prije nas, pa smo kako bi olakšali viđanje i normalne odnose i mi odlučili odseliti, doduše u drugi grad u istoj zemlji).

Prije toga ni on ni ona nisu radili neko vrijeme te ni u kom slučaju nisu bili kreditno sposobni, odnosno, on je otplaćivao kredit dok je radio te sam isplatio cca 1/4 kredita. Od njihovog razvoda službenog na sudu koji je bio sporazumni, prošlo je pet godina, a kao što ste dobro primjetili, razdiobe bračne stečevine nije bilo (trebalo bi se posavjetovati s odvjetnikom može li se to retroaktivno napraviti, ali zapravo ne znam kakvog bi to smisla imalo jer su im bračna stečevina isključivo dugovi).

Alimentacija uopće nema veze nikakve s tim, niti se itko s time želi izvlačiti - to je javna bilježnica rekla da bi bilo u redu da se navede u Zahtjevu za nagodbu uz razvod i porast švicaraca.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, za pokretanje sudskog postupka utvrđivanje i podjelu bračne stečevine (zajedničke imovine stečene za vrijeme trajanja bračne ili izvanbračne zajednice) nema zastare, dakle može se i sada pokrenuti, možda bi to bilo i najbolje rješenje, naravno, ako bivši bračni drugovi oko toga ne mogu naći adekvatni sporazum i ljudski se dogovoriti, jer sami postupak nije niti malo jednostavan niti jeftin, a može biti jako-jako dugotrajan, znači, prije svega dogovor, naravno, ako je ikako moguć....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija