Jump to content

Raskid ugovora o radu


zbelic

Preporučene objave

Molim za savjet. Suvlasnik sam u 1/3 poduzeća i ujedno sam i uposlen u istom. Zbog ne slaganja sa partnerom želim raskinuti ugovor o radu i zaposliti se u drugom poduzeću. Trenutno sam na bolovanju i većinski suvlasnik mi ne isplaćuje naknadu, kao i zaostale plaće. Da li da si sam na temelju obračuna plaće isplatim navedeno? Da li me u tom postupku može suvlasnik onemogućiti iako raspolažem sa računom poduzeća na koji sam prema ugovoru ovlašten, ali ga ne koristim zbog navedenog, te kako prekinuti radni odnos najjednostavnije i bez natezanja po sudu, ali zbog nekih stvari želim ostati u suvlasničkom omjeru.   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, imate suvlasnički udio, ali nemate funkciju direktora? Ja si u tom slučaju ne bih samostalno isplaćivala plaću ili naknadu plaće, da ne bi direktor prijavio zbog pronevjere, ali bih možda izradila obračune neisplaćenih plaća i naknada plaće, ako je to moguće i ako tome imate pristupa (putem računovođe?) i ovršila bih na temelju tih obračunskih listića kao ovršnih isprava, putem izravne naplate na FINI.

Radni odnos najlakše možete prekinuti sporazumnim raskidom ili otkazom (jednostavno pisano izjavite da otkazujete ugovor o radu s tim i tim datumom, da ćete odraditi otkazni rok, imate pravo iskoristiti godišnji odmor ili prihvatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor i to je to).

Vaš status imatelja poslovnog udjela je, ili bi trebao biti, odvojen od Vašeg radnog odnosa, tako da ne vidim mogućnost da Vas bez Vašeg dopuštenja drugi član društva "izgura" iz suvlasništva društva, osim ako budete onemogućavali poslovne ciljeve društva (čl. 420 ZTD) pa Vas drugi članovi društva isključe bilo odlukom (ako je takva mogućnost predviđena društvenim ugovorom), bilo sudskom tužbom, no tada bi Vam morali platiti naknadu za Vaš poslovni udjel.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma da, zaboravio sam navesti da sam direktor, predsjednik uprave, (koji se podaci vode u Trgovačkom sudu), ali sam zbog nepoštenog obećanja i radnji partnera izgubio odnos koji sam imao u poduzeću ( 50-50), i da li mogu Vaše navedene radnje napraviti iako sam na bolovanju. U svakom slučaju puno hvala na dosadašnjem savjetu.   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo komplicira situaciju, jer je Vaš odnos dvojak: imate radni odnos kao direktor, i ulogu zastupnika tog društva u sudskom registru. Tako da morate dati ostavku na mjesto direktora, koja treba biti provedena u sudskom registru, i morate dati otkaz. Što se tiče plaće, moje mišljenje se tu mijenja onda, nema razloga zašto sebi ne biste mogli isplatiti plaću ako Vam upravljanje poslovnim računima spada u djelokrug poslova kao direktora. Upravljate li kao direktor pojedinačno i samostalno društvom ili morate imati supotpis drugog direktora? Jeste li sva trojica direktori, kako to izgleda?

Valja reći i ovo: organi trgovačkog društva kapitala (d.o.o., d.d.) su skupština, nadzorni odbor i uprava. Skupštinu čine svi članovi, vlasnici poslovnih udjela ili dionica u društvu, nadzorni odbor načelno nadzire rad uprave (ako ga ima), a upravu čine jedan ili više direktora - članova uprave. Uprava, a ne udjeličari ili dioničari, donose poslovne odluke o radu društva, i upravljaju radom društva. Dakle, ako ste Vi jedini direktor, samo Vi možete operativno, svakodnevno upravljati društvom, suvlasnici to ne bi imali pravo. Jer čak i za radnje koje naprave Vaši podređeni, zaposleni ili suvlasnici, odgovarate Vi kao uprava temeljem čl. 252. Zakona o trgovačkim društvima, sve dok ste upisani kao direktor u sudskom registru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Upisniku Sudskog registra stoji:

Osnivači/ članovi društva:  Ja (adresa)  - član društva,  XX (adresa) - član društva

Osobe ovlaštene za zastupanje: Ja (adresa) - predsjednik uprave - direktor, zastupa pojedinačno i neograničeno

                                              XX (adresa) - član uprave - zastupa pojedinačno i neograničeno.

Ovo su podaci od 26.9.2018 i nisu se mijenjali.Jedino se promijenio omjer suvlasništva prije navedeno.   

                                

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema trećeg suvlasnika, nego je onaj drugi prevarom došao u vlasništvo većinskog udjela bez da je treći ponudio svoj dio isto i meni iako je to bilo 1/3 udjela, i po dogovoru mene i drugog da se vrati udio na 1/2 kao i prije trećeg, po rješenju on ne želi vratiti i taj moj dio od trećeg. Tako da je sada njegov omjer udjela 2/3, a moj 1/3 iako je način upravljanja ostao kao što sam prije naveo u Trgovačkom sudu. Još jednom molim za savjet jer više ne postoji mogućnost da se vratim u firmu, a želim se pravično namiriti kako ne isplaćene plaće tako i vlasnički udio. Još jednom hvala.    

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija