Jump to content

G-man

Moderator
 • Broj objava

  21884
 • registrirao se

 • Osvojio dana

  217

Objave koje je G-man objavio

 1. Mišljenja sam kako bi, ukoliko je "vaš" natječaj obuhvaćen zabranom, istog trebalo poništiti.

  Zabrana se inače odnosi na "nove" poslove, dakle predviđanje novih radnih mjesta unutar klasifikacije, ne na popunjavanje postojećih radnih mjesta u kojima je konkretan radnik iz raznoraznih razloga prestao raditi (mirovina, bolovanje, rodiljni), a poslovi tog radnog mjesta su nužni.

  Rok bi eventalno mogao biti propisan nekim podzakonskim propisom (npr. statutom, pravilnikom o radu, kolektivnim ugovorom i sl.).

 2. Mislim da je ovdje veći problem zdravstveno stanje uslijed kojeg vam suprug biva prebacivan u bolnicu.

  Da me krivo ne shvatite, zahtjev za tzv. nepravom obnovom kaznenog postupka svakako se neka podnese (neka suprug zatraži pomoć referenta u zatvoru da se to sastavi), međutim postoji mogućnost da se njega zadrži u bolnici i po izdržanoj kazni u cijelosti ukoliko će postojati uvjeti za takvo što.

 3. prije 2 sati , Zzbbcc je napisao:

  Radnica se zaposlila kod nas u firmi 16.06.2020. godine i dobila je ugovor za početak na određeno vrijeme do 16.09.2020. Dan prije nego je počela raditi kod nas dala je otkaz u prijašnjoj firmi, znači nema prekida duljeg od 8 dana između dva radna odnosa. Znači time je za 2020. godinu dobila pravo na razmjerni godišnji odmor, jeli tako?

  Tako je.

  prije 2 sati , Zzbbcc je napisao:

  Dali ona sad već u 9 mjesecu može koristiti to pravo na razmjerni godišnji odmor za ova 2 mjeseca ( 7 i 8 mjesec) šta je kod nas u firmi, što joj ispadne 5 dana. S time napominjem da će se sa njom sklopiti ugovor na neodređeno sa 17.09.2020. Molim Vas mišljenje.

  GO je pravo radnika, međutim raspored njegova korištenja dispozicija je poslodavca, koji prilikom donošenja odluke o tome mora voditi računa, prije svega o potrebama organizacije rada te podredno mogućnostima za odmor i željama radnika. Stoga, radnik ne može jednostrano zatražiti i dobiti GO bez amenovanja od strane poslodavca, osim jedne iznimke, a nju regulira odredba čl. 85. st. 5. ZR-a -

  "Jedan dan godišnjeg odmora radnik ima pravo, uz obvezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegova korištenja, koristiti kada on to želi, osim ako posebno opravdani razlozi na strani poslodavca to onemogućuju."

 4. Obranu koncipirati upravo na ovaj način koji navodite - značajan protek vremena od počinjenja prekršaja uz pojašnjenje kako postoji 7 potencijalnih vozača koji svi (neki manje neki više) upravljaju poslikanim vozilom. Stoga vlasnik vozila, čak i da hoće, uz najbolju volju, ne može da udovolji zatjevu, a samo zbog toga ne zaslužuje da bude kažnjen.

  Iz prakse znadem da se takva obrana uvažava, međutim to je bilo u slučajevima prije ovih posljednjih izmjena ZOSPC-a gdje je proklamirano kako se davanje podataka o više vozača ne smatra vjerodostojnim podatkom. Doduše, ta odredba, po meni, ima smisla samo u slučaju kratkog proteka vremena od počinjenja prekršaja, ne i u ovakvom slučaju kakav je vaš. Po toj logici mogli su čekati i 2 godine.

  Pojedinci ne smiju plaćati cijenu neodgovarajućeg rada (da ne upotrijebim težu riječ) sustava.

 5. prije 3 sati , arlene4 je napisao:

  Da li sam ja obavezna po zakonu supruga uzdržavati iako ne traži posao, namjerno je dao otkaz, svako toliko odlazi od doma, ne brine za djecu i na spomen rastave mi se prijeti da će me tužiti jer ja njemu sve moram plaćati iako ima di biti (ima prazan stan od roditelja)?

  Čl. 295. Obiteljskog zakona -

  "Bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svojeg bračnog druga ako ovaj za to ima dovoljno sredstava i mogućnosti.

  Kad određuje uzdržavanje za bračnog druga, sud posebno treba uzeti u obzir ostvarivanje skrbi o djeci te podjelu obiteljskih obveza za trajanja braka."

  Znači, ovo što vaš još uvijek aktualni suprug radi (namjerno davanje otkaza) bila bi čista zlouporaba sustava i jednostavno ne vidim suca koji bi vam u ovakvoj situaciji odredio obvezu uzdržavanja. Suprug bi morao dokazati da se ili ne može zaposliti ili nije sposoban za rad, kao i da nema nikakve druge imovine niti sredstava za život. Tek ako u tome uspije, gledat će se vaše mogućnosti njegova uzdržavanja. Imovina roditelja supruga pritom nije od značaja (ukoliko pravno nije njegovo vlasništvo, iako i tu postoji odredba čl. 299. Obiteljskog zakona, koja bi po mom mišljenju, mogla doći u obzir).

  prije 3 sati , arlene4 je napisao:

  Time se povlači i pitanje bračnog ugovora. U braku sam već par godina, vodim uspješan posao te uskoro kupujem stan i jos neke nekretnine koje bih voljela zaštititi jer je moj suprug neradnik kojeg uzdržavam već godinama. Kako taj ugovor mora izgledati? Da li se mora solemnizirati? 

  Potreban vam je pisani oblik, solemnizacija nije nužna, ali jeste nužno ovjeriti potpise oba bračna druga na ugovoru po javnom bilježniku. Vodite računa da na bračni ugovor moraju pristati oba bračna druga.

  prije 3 sati , arlene4 je napisao:

  Da li je nasljedstvo i darovanje nekretnine od roditelja izuzeće?

  Nasljedstvo i darovi koji se odnose na samo jednog bračnog druga ne ulaze u pojam bračne stečevine tako da ste po tom pitanju sigurna.

 6. Kaznenog djela neovlaštenog slikovnog snimanja ovdje nema budući bi se za to djelo osobu trebalo snimati u njenom stanu/kući ili nekom drugom prostoru posebno zaštićenom od pogleda (tipa garderobe, javni WC-i, kabine za presvlačenje u trgovinama i sl.).

  Možda bi se moglo raditi o kaznenom djelu nedozvoljene uporabe osobnih podataka (čl. 146. KZ-a) jer recentne definicije pojma osobnih podataka idu dosta u širinu, pa pokrivaju i ovakve situacije.

  Stvarno-pravo gledano, ne znam što bih napisao, jer postoji kako različita praksa, tako i različita mišljenja, pa se neću ni upuštati u to.

  Ne bi bilo loše da porazgovarate sa susjedom i ukažete mu na mogućnost kazneno-pravne odgovornosti tako da prestane snimati cijelo dvorište već samo svoj ulaz.

 7. Kako Drot piše, moguće je, iako, koliko je meni poznato, to se radi za neke nebulozne "prijave" i prijave koje nemaju veze s kaznenom sferom.

  Ukoliko je prijava sadržajno jasna i naznačena kao kaznena, predmet bi morao doći na DORH.

  Motori

  prije 7 sati , Tily je napisao:

  E sad moje pitanje glasi da li mi imamo pravo tražiti sud neku odštetu što su oni tu toliko u garaži a on tvrdio da sve iselilo.

  Takav zahtjev bio bi neosnovan.

  Čiji su uopće ti motori odnosno tko im je vlasnik?

 8. Presuda kojom je izdan kazneni nalog (u RH) na kojeg optuženik nije prigovorio postaje pravomoćna protekom 8-dnevnog roka unutar kojeg je optuženik mogao podnijeti prigovor (a taj rok počinje teći idući dan od dana zaprimanja presude).

  Znači, kod vas (pod pretpostavkom da je tako i u BiH), presuda primljena 05/11/2018, nema prigovora pa postaje pravomoćna sa danom 14/11/2018, pa kreće rok provjeravanja od jedne godine, koji ističe sa danom 14/11/2019, a rehabilitacija (ukoliko se doista radi o jednogodišnjem roku po vašem pravu) nastupa sa danom 15/11/2020.

 9. prije 15 sati , dobrimuz je napisao:

  Ali, ako su mi već dali otkaz (poslovno uvjetovani), zašto me traže da potpišem još i sporazumni?! 

  Sivko vam je odgovorio gdje se krije razlog.

  To nije u redu, ali kako smo rekli, nitko vas ne može prisiliti da pristanete na to. Isto tako, nitko poslodavca ne može prisiliti da vas zaposli u sestrinskoj firmi. Nažalost, situacija je takva kakva je, zato si morate sami odlučiti. Ono što je pozitivno, prema onome što ste sami napisali je da se staž u svim firmama uračunava glede ostvarivanja određenih prava iz radnog odnosa uključujući i eventualno pravo na otpremninu danas-sutra.

 10. prije 15 sati , Ores je napisao:

  Policija bi samo trebala poslati upit telekom operatoru (u RH) kako bi utvrdila počinitelja ali im je to valjda ispod časti jer nema štetnih posljedica.

  Policija nema ovlasti za takvo što.

  Kako nema nikakve realne obavijesti, moja sugestija je otići do nadležnog općinskog DORH-a i izvršiti uvid u spis.

 11. Kako je u BiH, ne bih znao, treba pogledati njihovu inačicu zakona koji uređuje tzv. pravnu rehabilitaciju.

  Kod nas je kako Atomic piše, iako se ponekad znade desiti da Ministarstvo pravosuđa nije 100% ažurno, pa se kasni sa nekim brisanjima (u tom slučaju, kod nas situacija se rješava primjenom odredaba čl. 21. ili 20. Zakona).

 12. prije 22 sati , NinoSe je napisao:

  Moje obično osiguranje pokriva tu štetu pošto je navedeno sa iznosima  za svaku štetu, u polici osiguranja.

  Tako bi trebalo biti jer na papiru od police piše

  Dajte prepišite taj dio iz police koji navodite.

×
×
 • Napravi novi...