Jump to content

V525

Korisnik
 • Broj objava

  19
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  2

V525 je zadnji put osvojio dan studeni 30

V525 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O V525

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

42 pregleda profila
 1. Dovoljno je da se izričito izjasni da se protivi povlačenju tužbe.
 2. Vrlo jednostavno, tuženiku to može biti u interesu kako bi se konačno razriješio spor između njega i tužitelja. Ako pristane na povlačenje tužbe, tužitelj već sutra može podnijeti novu tužbu. Time se gomilaju troškovi i vrijeme. Naravno, može mu biti u interesu da se dovrši postupak i kada je siguran da će presudom biti odbijen tužbeni zahtjev tužitelja. Pravomoćnost presude u tom slučaju ide u korist tuženika.
 3. Riječ je o, zapravo, ne tako jednostavnom pitanju koji može imati dva puta rješavanja, kroz građansku parnicu ili kroz upravni postupak. Krenimo redom. 1) Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (dalje: ZV) Pravo vlasništva može u interesu RH biti zakonom oduzeto (potpuno izvlaštenje) ili ograničeno osnivanjem za drugoga nekog prava glede vlasnikove stvari (nepotpuno izvlaštenje), u kojem slučaju vlasnik ima pravo na naknadu prema propisima o izvlaštenju (čl. 33. st. 1.). Postavljanje vodova i drugih uređaja na nekretnini bez pristanka njezina vlasnika moguće u interes
 4. Kod izvanrednog otkaza više je nego važno poštivati sve formalnosti. Ako ne poštujete neku od formalnosti, ma koliko god Vi bili u pravu odnosno koliko god bila značajna povreda radnog odnosa od strane radnika, sud će biti na strani radnika. Naravno, prekršajna odgovornost postoji, ali isto tako bit ćete u obvezi vratiti radnika na radno mjesto ako on to zatraži (po privremenoj mjeri ili po pravomoćnoj presudi). U slučaju da radnik nije zainteresiran nastaviti radni odnos (što vjerojatno nije jer se prijavio na OPG-), sud će mu dosuditi naknadu štete u iznosu od najmanje tri, a najviše os
 5. V525

  otvaranje obrta

  Bacite oko na Obrtni registar (https://pretrazivac-obrta.gov.hr/pretraga.htm), uz svaki obrt piše koje su kvalifikacije potrebne odnosno za svaku pojedinu djelatnost. Dakle, unutar istog obrta moguće je da ima više različitih djelatnosti od kojih za neke treba majstorski ispit, a za neke ne.
 6. Sudska presuda je sveto pismo, što piše, to treba po njoj izvršiti. Po proteku paricijskog roka, ako protivna stranka ne izvrši što joj je presudom naloženo, pokrenite ovrhu.
 7. Ako sam dobro shvatio, muž umre prije žene, u međuvremenu umre žena, a još nije proveden ostavinski postupak za muža. Na tom ostavinskom postupku ispostavi se kako je njegova supruga nasljednica. Zaista, ona je bila živa u trenutku smrti svog muža i ona je trenutkom smrti postala njegovom nasljednicom, a ne u trenutku donošenja rješenja o nasljeđivanju jer to rješenje je deklaratornog, a ne konstitutivnog karaktera.
 8. Tko zna, možda provjeravaju jeste li na adresi prebivališta. Postoje slučajevi fiktivnog prebivališta odnosno da se netko odseli trajno u inozemstvo, a ne odjavi prebivalište u RH. U tom slučajevi policija može po službenoj dužnosti ići u provjeru...
 9. V525

  Odgovor na tužbu

  Samo potpis, ne treba osobna iskaznica. Svakako imajte na umu da predate/pošaljete u dovoljnom broju primjeraka za sud i protivnu stranku, inače će Vam naplatiti kopiranje... Imate i mogućnost podnijeti podnesak putem usluge e-komunikacije, potrebno je pristupiti s 4. razinom sigurnosti (pr. eOsobna). Brže je, jeftinije i sigurnije. Naravno, osim ako Vam nije u interesu odugovlačiti s postupkom. Poveznica: https://usluge.pravosudje.hr/komunikacija-sa-sudom/
 10. Možete sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju i obavezno to upišite u ZK. Naravno, moguće je i darovanje nekretnine, upis prava doživotnog stanovanja i plodouživanja itd. Pa čak je moguće i da dignete kredit u neku svrhu i uvjerite majku da upiše hipoteku na kuću za Vaš kredit... Ima dosta dosjetljivih načina kako nekog u potpunosti ili de facto spriječiti da postane vlasnik nekretnine.
 11. Na temelju Vašeg opisa ne može se dati precizan odgovor. Naime, ovo "prebaciti" označava li formalno-pravno premještaj ili prestanak radnog odnosa u JRS i zatim zasnivanje radnog odnosa u JU? Bacio sam oko na gore navedeni zakon, spominju se upravna tijela JRS, ne bih rekao da su ustanove upravna tijela. Dakle, premještaji bi se mogli odrediti samo u drugo upravno tijelo, a ne u drugu pravnu osobu. Mislim da osobe zaposlene u JU potpadaju pod obično radno zakonodavstvo, dakle pod Zakon o radu. Naravno, ovo je samo moje mišljenje, za precizan odgovor treba vidjeti svu dokumentaciju.
 12. V525

  što da radim?

  Moguće da je potpisao darovni ugovor, ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju. Svo troje bi trebalo biti vidljivo u zemljišnjim knjigama, prva dva ugovora kroz promjenu u vlasništvu, a treći u teretovnici. Danas su ZK online i kroz 2-3 minute se može provjeriti.
×
×
 • Napravi novi...