Jump to content

V525

Korisnik
  • Broj objava

    25
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    2

V525 je na 30. studenog 2020 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što V525 objavi!

Nedavni posjetitelji profila

137 pregleda profila
  1. Dijete, primatelj uzdržavanja, završilo je fakultet i zaposlilo se. Nije ni u kakvom kontaktu s roditeljem koji ga uzdržava prema presudi općinskog suda. Roditelju, davatelju uzdržavanja, poslodavac svaki mjesec usteže obrok alimentacije za to dijete i njegovu braću. Poslodavca smo obavijestili o tome da više nije potrebno ustezati od plaće taj iznos, odnosno da se iznos umanjuje za dio koji otpada na dijete koje je diplomiralo, ali rečeno je da oni postupaju po jedinoj presudi koju imaju i da se obratimo sudu. U kontaktu sa sudom koji je donio to odluku prije 10-ak godina (kada je dijete još bilo maloljetno), rečeno je da je jedini način da dijete tuži roditelja kako bi se utvrdilo da više ne postoji obveza uzdržavanja. Molim da napišete svoja iskustva, ovo je prilično paradoksalna situacija, da radi situacije u kojoj nema nikakvog spora i u kojoj obje strane su suglasne da jedna strana više nema nikakve obveze prema drugoj, da se mora ići s tužbom i troškovima... Na kraju krajeva, jedna od strana će svakako platiti troškove tužbe ili čak obje strane svoje troškove po pola. Kako god, situacija je prilično paradoksalna.
  2. Čl. 166 Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji kaže da u 1. stupnju odlučuje nadležno tijelo županije/Grada Zagreba, a u 2. stupnju Ministarstvo branitelja. Tako da, žalbu izjavite Ministarstvu. Oni trebaju donijeti rješenje kojim će prvostupanjsko tijelo obvezati da u određenom roku donese rješenje koje nije donijelo. Čak da i "fulate" s podnošenjem žalbe u smislu na koga se naslovljuje, u upravnom postupku vrijedi načelo pomoći stranci i nenadležno tijelo treba takvu žalbu proslijediti nadležnom tijelu, a datum izjave žalbe je onaj koji bi vrijedio za nenadležno tijelo (kad je njemu poslana žalba). Svakako izjavite žalbu, u ZUP-u imate pobrojeno što sve žalba MORA sadržavati, to je minimum sadržaja. I da, pošaljite preporučenom poštom s povratnicom.
  3. Budući da nije doneseno prvostupanjsko rješenje, možete izjaviti žalbu drugostupanjskom tijelu. U slučaju da drugostupanjsko tijelo nije, primjerice, riješilo o vašoj žalbi na prvostupanjsko rješenje, onda biste mogli pokrenuti upravni spor.
  4. Ovisno odakle potječu da sredstva? Jesu li to sredstva koja ste dobili s obzirom na točnu određenu svrhu/projekt pa morate podnijeti izvješće i pravdati ta sredstva? Ili su to "nenamjenske" donacija, članarine i sl.?
  5. Na ova pitanja odgovor bi trebao dati Vaš odvjetnik. Nadam se da niste ušli u spor bez da Vas zastupa odvjetnik.
  6. Na prekršajnom nalogu treba pisati i NAČIN podnošenja prigovora. Tamo ćete naći odgovor.
  7. Dovoljno je da se izričito izjasni da se protivi povlačenju tužbe.
  8. Vrlo jednostavno, tuženiku to može biti u interesu kako bi se konačno razriješio spor između njega i tužitelja. Ako pristane na povlačenje tužbe, tužitelj već sutra može podnijeti novu tužbu. Time se gomilaju troškovi i vrijeme. Naravno, može mu biti u interesu da se dovrši postupak i kada je siguran da će presudom biti odbijen tužbeni zahtjev tužitelja. Pravomoćnost presude u tom slučaju ide u korist tuženika.
  9. Riječ je o, zapravo, ne tako jednostavnom pitanju koji može imati dva puta rješavanja, kroz građansku parnicu ili kroz upravni postupak. Krenimo redom. 1) Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (dalje: ZV) Pravo vlasništva može u interesu RH biti zakonom oduzeto (potpuno izvlaštenje) ili ograničeno osnivanjem za drugoga nekog prava glede vlasnikove stvari (nepotpuno izvlaštenje), u kojem slučaju vlasnik ima pravo na naknadu prema propisima o izvlaštenju (čl. 33. st. 1.). Postavljanje vodova i drugih uređaja na nekretnini bez pristanka njezina vlasnika moguće u interesu RH na temelju zakonskih odredaba koje uređuju nepotpuno izvlaštenje, a u privatnom interesu prema odredbama o služnosti vodova i drugih uređaja odlukom suda, ako zakon ne odredi drugačije (čl. 108.). 2) Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade (dalje: ZION) ZION je "propis o izvlaštenju". Naravno, pretpostavljam da se u oba slučaja radilo o postavljanju stupova prije stupanja na snagu ZION-a pa bi bilo potrebno provjeriti navedene propise. 3) Sudska praksa Županijski sud u Splitu, Gž-2504/16 Tužitelj M. V. tužio je HEP ODS d.o.o. sa tužbenim zahtjevom da se tuženiku naloži uklanjanje betonskog električnog stupa koji nosi kabel za snabdijevanje električnom energijom s tužiteljeve nekretnine. Tužbeni zahtjev je odbijen kao i žalba te je Županijski sud u Splitu potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Splitu. Na predmetnoj nekretnini je početkom 1980-ih postavljen drveni stup za električni vod, a prije 10-ak godina zamijenjen je betonskim. Sud je utvrdio da je HEP ODS stekao pravo služnosti dosjelošću kroz protek 20 godina. Podredno, čak i da nije stečena služnost, sud je stava da bi tužitelj i u tom slučaju trebao biti odbijen jer nije ovlašten na podnošenje zahtjeva za uklanjanje stupa, već na podnošenje obvezno-pravnog zahtjeva. 4) Moj stav Trebalo bi u svakom pojedinom slučaju provjeriti je li proveden upravni postupak (nepotpunog) izvlaštenja, je li vlasnik nekretnine bio obaviješten (pravo na saslušanje), a posljedično postoji li mogućnost obnove postupka kroz koji bi se provelo vještačenje vrijednosti nekretnine te naknada za nepotpuno izvlaštenje. Zakon inače daje mogućnost da se provede i potpuno izvlaštenje ako vlasnik više nema gospodarskog interesa u preostalom dijelu nekretnine koji nije izvlašten. Postoji i mogućnost izmještanja, ali to ide na trošak podnositelja zahtjeva - vlasnika zemljišta... Za više informacija, javite se u poruku...
  10. Kod izvanrednog otkaza više je nego važno poštivati sve formalnosti. Ako ne poštujete neku od formalnosti, ma koliko god Vi bili u pravu odnosno koliko god bila značajna povreda radnog odnosa od strane radnika, sud će biti na strani radnika. Naravno, prekršajna odgovornost postoji, ali isto tako bit ćete u obvezi vratiti radnika na radno mjesto ako on to zatraži (po privremenoj mjeri ili po pravomoćnoj presudi). U slučaju da radnik nije zainteresiran nastaviti radni odnos (što vjerojatno nije jer se prijavio na OPG-), sud će mu dosuditi naknadu štete u iznosu od najmanje tri, a najviše osam propisanih ili ugovorenih mjesečnih plaća toga radnika, ovisno o trajanju radnoga odnosa, starosti te obvezama uzdržavanja koje terete radnika.
  11. V525

    otvaranje obrta

    Bacite oko na Obrtni registar (https://pretrazivac-obrta.gov.hr/pretraga.htm), uz svaki obrt piše koje su kvalifikacije potrebne odnosno za svaku pojedinu djelatnost. Dakle, unutar istog obrta moguće je da ima više različitih djelatnosti od kojih za neke treba majstorski ispit, a za neke ne.
  12. Sudska presuda je sveto pismo, što piše, to treba po njoj izvršiti. Po proteku paricijskog roka, ako protivna stranka ne izvrši što joj je presudom naloženo, pokrenite ovrhu.
  13. Ako sam dobro shvatio, muž umre prije žene, u međuvremenu umre žena, a još nije proveden ostavinski postupak za muža. Na tom ostavinskom postupku ispostavi se kako je njegova supruga nasljednica. Zaista, ona je bila živa u trenutku smrti svog muža i ona je trenutkom smrti postala njegovom nasljednicom, a ne u trenutku donošenja rješenja o nasljeđivanju jer to rješenje je deklaratornog, a ne konstitutivnog karaktera.
  14. Tko zna, možda provjeravaju jeste li na adresi prebivališta. Postoje slučajevi fiktivnog prebivališta odnosno da se netko odseli trajno u inozemstvo, a ne odjavi prebivalište u RH. U tom slučajevi policija može po službenoj dužnosti ići u provjeru...
  15. Samo potpis, ne treba osobna iskaznica. Svakako imajte na umu da predate/pošaljete u dovoljnom broju primjeraka za sud i protivnu stranku, inače će Vam naplatiti kopiranje... Imate i mogućnost podnijeti podnesak putem usluge e-komunikacije, potrebno je pristupiti s 4. razinom sigurnosti (pr. eOsobna). Brže je, jeftinije i sigurnije. Naravno, osim ako Vam nije u interesu odugovlačiti s postupkom. Poveznica: https://usluge.pravosudje.hr/komunikacija-sa-sudom/
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija