Jump to content

Dokapitalizacija temeljnog kapitala 2016g. i presuda visokog trg.suda


Zvjezdica_Locha

Preporučene objave

Poštovani, molim vas za pravni savjet oko slijedećeg.

Naime, vlasnik1 firme napravio je dokapitalizaciju temeljnog kapitala 2016.g. investiranjem vlastitih novaca, te time povećao svoj broj udjela u toj firmi.

Prije nego se to obavilo, bila je sazvana skupština društva s Pozivom o navedenim temama u kojima je bilo navedeno da je jedna tema i povećanje temeljnog kapitala. U pozivu drugom vlasniku nisu bile poslane odluke, već poziv, no bilo je navedeno da se odluke mogu vidjeti u prostorijama društva.

Skupština je održana u sazivu vlasnika1, zapisničara, odvjetnice, bilježnika i vježebnika. Na skupštini je donšena odluka o povećanju temeljnog kapitala, a na toj istoj skupštini se drugi vlasnik2 nije pojavio, premda je dobio poziv. gdje je bilo navedeno da se odluke mogu vidjeti u prostorima društva, Vlasnik 1. je došao i tražio odluke od računovotkinje koja nije imala u to uvid. Već samo vlasnik1 kojem se vlasnik2 nije ni kontaktirao radi uvida u odluke.

Da bi nakon nekoliko mjeseci, dobili tužbu na sud o neutemeljno održanoj skupštini, gjde se poziva taj vlasnik2 koji nije došao na skupštinu, kako on nije pravodobno i točno informiran o temama skupštine. Na prvosutpanjskom sudu je presuda bila u korist vlasnika1 koji je sazvao skupštinu i povećan je temeljni kapital, no na tu presudu se 2.vlasnik zalio visokm trgovačkom sudu gdje se presuda bila u korist 2.vlasnika (koji nije došao na prvu skupštinu) te se temeljni kapital mora vratiti u prvobitno stanje. Argumet Visokog trg.suda je da vlasnik2. je trebao biti točno informairan j er mu nisu poslane odluke poštom. Jedino što je vlasnik 1. mogao se žaliti Vrhovnom sudu, ali je to bilo upitno, pa se Vlasnik1 odlučio da ne želi.

Moje pitanje jest, da li vlasnik 1. koji je investirao svoje novce u temeljni kapital ima pravo na kakvu isplatu kamate, ako da po kojim zakonima, pravilnicima i inim zakonima?

I sad, kad je visoki trg. sud poništio skupštinu, da li vlasnik1. opet mora sazivati glavnu skupštinu (sa odvjetnicom, bilježnikom, vlasnikom 2.) o vraćanju temeljnog kapitala u prvobitno stanje ili može "običnim" sastankom napisati odluke o vraćanju kapitala temeljem presude suda?

Odnosno koje procedure bi se sad trebale odraditi, osim ovih o vraćanju temeljnog kapitala?

 

Hvala na odgovorima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija