Jump to content

odštetni zahtjev


lucifer

Preporučene objave

Imam prijateljicu koja je radila u kladionici favorit. Doživjela je razbojništvo na radnom mjestu i otada joj je psihičko zdravlje ozbiljno narušeno. Dobila je pozitivno rješenje hzzo o ozljedi na radu. Budući da joj je ugovor kod poslodavca bio na određeno vrijeme, 30. 11. istekao joj je radni odnos a poslodavac ju je obavijestio da joj isti neće produživati.

Ima li ona zakonsko utemeljenje da tuži poslodavca zbog štete narušenog psihičkog zdravlja koju je on prouzročio ne osiguravši potrebne mjere zaštite na radu?

Liječnik je utvrdio da ona još dugo neće biti radno sposobna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu jasno ima puno detalja i ne radi se baš o tipičnom slučaju, ali ja mislim da bi poslodavac bio dužan naknaditi joj štetu. Osnov zahtjeva bi bila opća odredba Zakona o radu, Članak 102. koja glasi:

"Ako radnik pretrpi štetu na radu ili u svezi s radom, poslodavac je dužan radniku naknaditi štetu po općim propisima obveznoga prava".

 

Treba posebno reći da bi se poslodavci trebali osiguravati od takvih rizika kod osiguravajućih društava, pa je moguće da takav zahtjev niti ne bi direktno oštetio poslodavca jer bi on mogao u tom slučaju naplatiti se iz police osiguranja.

 

Jasno, da bi se moglo konačno reći kakvi su izgledi uspjeha u takvom postupku, trebalo bi razgovarati sa odvjetnikom. Sretno prijateljici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija