Jump to content

Poduzece u blokadi


anonimno

Preporučene objave

Evo sta pise na stranicama FINA-e

 

 

Obrazac BON-2 sadrži podatke o primicima i stanju novčanih sredstava na računu, nepodmirenim obvezama i trajanju blokade.Ova informacija se izrađuje na temelju podataka koje FINI dostavljaju banke, a obuhvaća sljedeće:

 

opće podatke o poslovnom subjektu

stanje sredstava na računu

ukupan iznos primitaka u korist računa u prethodnih 30 dana

prosječno stanje sredstava na računu u prethodnih 30 dana

iznos odobrenoga okvirnoga kredita

iznos evidentiranih nepodmirenih obveza

broj dana neprekidne blokade računa

broj dana blokade računa u proteklih 6 mjeseci.

 

 

 

 

FINA izrađuje BON-2 koji se odnosi na poslovne subjekte čiji se računi vode u sljedećim bankama:

 

Banka Brod d.d. Kvarner banka d.d.

Banka splitsko- dalmatinska d.d. Nava banka d.d.

Croatia banka d.d. Nova banka d.d.

Gospodarsko-kreditna banka d.d. Požeška banka d.d.

Hrvatska poštanska banka d.d. Primorska banka d.d.

Imex banka d.d. Samoborska banka d.d.

Istarska kreditna banka Umag d.d. Slatinska banka d.d. *

Jadranska banka d.d. Štedbanka d.d.

Karlovačka banka d.d. VABA d.d. Banka Varaždin

Kreditna banka Zagreb d.d. Volksbank d.d. *

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

FINA na zahtjev, uz naknadu cca 50 kuna) daje podatak o broju računa firme ili obrtnika. Jedino je u zahtjevu potrebno navesti matični broj psolovnog subjketa. Ako ne znate matični broj, za većinu firmi se može pronači na internetu.

 

Što se tiče izdavanja BON 2 moram još dodati da bi imali kompletnu sliku. FINA takođšer uz naknadu izdaje na zahjev BON 2 ali samo za banke s kojima ima ugovorni odnos. Banke koje nemaju ugovor s FINOM same izdaju bonitet.

Sada kada znamo kome se obratiti za bonitet, još uvijek ne znači da će ba banka ili fina u ume banke izdati. To je moguće samo za one poslovne subjekte koji su dali suglasnost da se njihovi podaci izdaju trećim osobama. Ako firma tu suglasnost nije dala, ne može se dobiti BON . Napominjem da se svaka firma o tome očitovala kod otvaranja računa u banci, a to u u skladu s Zakonom o platnom prometu. Ako je firma uskratila suglasnost da se njeni podaci daju trećima, ostaje jedino mogućnost da za konkretni slučaj dobijete suglasnost firme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Članak 2.

 

U članku 4. stavku 3. druga rečenica koja glasi: „Smatra se da je dužnik nesposoban za plaćanje ako je u razdoblju od 30 dana neprekidno obustavio svoja plaćanja.“ briše se.

 

Iza stavka 3. dodaju se novi stavci 4., 5. i 6. koji glase:

 

„(4) Smatrat će se da je dužnik nesposoban za plaćanje ako u razdoblju od dva mjeseca nije s bilo kojega od njegovih računa kod bilo koje pravne osobe koja za njega obavlja poslove platnoga prometa isplaćena barem jedna petina iznosa koji je trebalo na temelju valjanih osnova za naplatu bez daljnjega pristanka dužnika naplatiti s toga računa. Okolnost da je dužnik u tom razdoblju imao sredstava na kojim drugim svojim računima kojima su se mogle namiriti sve te tražbine ne znači da je on sposoban za plaćanje.

 

(5) Predmnjeva iz stavka 4. ovoga članka neće se primijeniti ako dužnik tijekom prethodnoga postupka podmiri sve tražbine koje je trebalo na temelju valjanih osnova za naplatu naplatiti sa svih njegovih računa, ili ako dođe do pristupanja dugu (članak 50.). Podmirenje tražbina dužnik može dokazivati samo javnom ili javno ovjerovljenom ispravom ili potvrdom pravne osobe koja obavlja poslove platnoga prometa.

 

(6) Postojanje okolnosti iz stavka 4. i 5. ovoga članka o tome da je dužnik nesposoban za plaćanje dokazuje se potvrdom pravne osobe koja za dužnika obavlja poslove platnoga prometa. Ta je pravna osoba dužna bez odgode vjerovniku, na njegov zahtjev, izdati takvu potvrdu. U suprotnom ona odgovara za štetu koju bi vjerovnik zbog toga mogao pretrpjeti.”

 

Dosadašnji stavci 4., 5., 6. i 7. postaju stavci 7., 8., 9. i 10.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MASTER je napisao:

sinek,

ako nisi ti probao ne znaci da je nemoguce. takva osobina kod ljudi (teenagera) izgubi se nakon prvog seksa! :-D

 

a ti si master kao probao? pa daj onda sapni, meni sineku i ostalima zednim novih spoznaja, na koji nacin dobiti bon-2 bez placanja naknade (ako pod potvrdom mislis na bon-2)?

 

inace potvrda o kojoj se govori u clanku 4. stecajnog zakona odnosi se na potvrdu o nemogucnosti placanja koju moze dobiti vjerovnik i koja sluzi za otvaranje stecaja. znaci kad je racun vec ispostavljen, prosao rok odgode placanja... a duznik blokiran...

kolko sam ja shvatio ljude interesira kako dobiti podatke o solventnosti prije ulaska u posao.

 

sinek ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki dan radim s tim i mogu ti savjetovati nešto.

BON-2 možeš tražiti s tim da dobiješ odobrenje, koje ta firma šalje banci ili FINA-i da bi ga mogao dobiti, to je najčešće tako jer firme ne daju informacije pa kad osnivaju firmu stave klauzulu da ne odobravaju izdavanje BON-a bez njihovog pristanka. Ti plaćaš taj BON-2 znači ako oni odobre ili ti jednostavno oni pošalju svoj BON-2.

Na linku ministarstva pravosuđa www.pravosudje.hr, imaš sudski registar trgovačkih sudova u RH i tamo možeš pogledati za bilo koju firmu sve što te interesira. Mnogo i meni pomaže svakodnevno u poslu.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle,

mislim da je topic bio zapoceo s pitanjem kako provjeriti da li je pravna osoba s blokiranim racunom, dok se dalje diskusija razvije prema bonitetnoj analizi poslovnog partnera sto je jako dobro,

 

vec je predlozeno da se koristi strancia www.pravosudje.hr radi uvida u osobe koje su ovlastene zastupati drustvo. to je osobito bitno kad netko narucuje robu, pa onda treba vidjeti da osoba koja se potpisala doista i ima pravo naruciti robu.

 

sljedeci korak je ocjena da li netko uredno izmiruje svoje obveze koristenje intert servisa FINA za uzimanje podataka iz GFI-POD. cijena servisa je 40,00 kn/kom

 

tamo cete dobiti za zadnju godinu cjelokupne podatke o poslovanju firme. prihode rashode, cjelovitu bilancu. to je onaj izvjestaj koji svi predajemo 31-03 za prethodnu godinu.

 

promatra se ukupni promet poslovnog partner, kratkorocne obveze. Kratkorocne obveze (dobavljaci, banke, porezi, zaposleni) bi morali biti barem 70% vrijednosti potrazivanja od kupaca. a vrijednost imovine roba na zalihi barem u visini obveza prema dobavljacima. ako je veca lose, ako je manja dobro.

 

kad utvrdite da je prikazani prihod barem 10 puta veci od obveza prema dobavljacima, i 3 puta veci od kratkorocnih obveza, mozete odobriti odredjeni limit odgode placanja potencijlanom kupcu. zlatno je pravilo da prilikom prve isporuke trazite da barem jednu polovinu plati avansno.

 

kao instrumente osiguranja uzmite obavezno po dva komada razlicite dvije vrste instrumenta osiguranja.

 

idealna je bankarska garancija ali nisam siguran da ce to itko ponuditi.

 

uzmite dvije mjenice i dvije zaduznice. potrudite se da mjenice i zauznice budu sto vise popunjene.

 

dapace idealn primjer je mjenice, da je izda vlasnik ili direktor tvrtke sa popunjenim iznosom, a potpom je tvrtka - vas kupac, indosira na vas.

 

kaluzule bez protesta na mjenici nisu od neke pomoci. dapace mogu samo odmoci.

 

podaci iz BON2 u sustini ne predstavlju nikakav vrijedni podatak, ako ne postoji nacin da se prisili duznika da novac sa racuna uplacuje na vas racun.

 

prema tome ako netko drzi "brdo novaca" na racunu a imali priliv u tome mjesecu, znaci da lose upravlja likivdnoscu.

 

s druge strane ako je priliv mjesecni priliv po racunu x 12 bitno veci od ukupnog prihoda koja ostvaruje tvrtka, moze se zakljuciti da postoji veliki priliv iz investicjskih i financijskih aktivnosti.

 

to moze zanciti i da je menagment firme uspjesan jer dobro upravlja sa likvidnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija