Jump to content

Pravo na porodiljnu naknadu prema ugovoru o djelu?


Bedhead

Preporučene objave

Ovako, moj 'ugovor o djelu' je na vise godina a zapravo je po svojoj prirodi nesto između ugovora o djelu i o radu. Međutim, kako tzv konzultantski ugovor, kao takav, ne postoji kod nas, nasi to tretiraju kao ug. o djelu, jer ne znaju kako bi drukcije. (Komotno su nas mogli izaposlit na određeno i manje placat za doprinose, al ne...)

Sjedim u u uredu 8 sati, imam normalan godisnji, nemam pravo na bolovanje (osim ako je neka frka, navodno postoji mogucnost kompenzacije preko HZZO al to jos nitko nije probao..) i radimo poslove prema opisu posla, dakle sve zvuci skoro kao normalan radni odnos. Honorar primam jednom mjesecno i uplacuje mi se i mirovinsko i zdravstveno u velikim iznosima - vise nego duplo toliko koliko je neto honorar. Usprkos tome sto su mi dosad uplatili zdravstvenog za ne znam koliko ljudi i godina..produzuju mi papiric koji glumi zdravstvenu svake godine samo za godinu dana.

Sad me zanima, da li bih ja imala kakvo pravo na porodiljnu naknadu ? - s obzirom na silne novce koji su uplaceni :-o ili se moram hitno zaposlit na neodređeno? (u tom slucaju - koliko mjeseci treba bit stalno zaposlen tj prijavljen da se steknu uvjeti za max iznos od 4200 kn?)

Procitala sam zakon i trazila po raznim forumima i nisam nista uspjela naci za ovakav slucaj, siva zona! A postaviti ovakvo pitanje u HZZO je poput ubojstva s predumisljajem. Pouzdam se u Vas.

Puno hvala :-)!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo vam moram reći da bez obzira što sjedite osam sati u uredu, mislim da ugovor o djelu nije isto što i ugovor na određeno vrijeme. mislim da imate pravo na porodiljni. da biste dobili ovaj maksimum od 4250,00 kn trebate imati plaću veću od tog iznosa. i najmanje šest mjeseci staža prije stupanja na bolovanje (odnosno održavanje trudnoće). ali moje mišljenje je samo moje. ipak bi trebali počiniti ubojstvo s predumišljajem jer vam jedino to preostaje i najsigurnije je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

. Prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u opsegu u kojem pripadaju osiguranicima, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno, imaju i osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj kojima je po osnovi primitaka od kojih se, prema propisima o porezu na dohodak, utvrđuje drugi dohodak, a sukladno propisima o doprinosima za obvezna osiguranja uplaćen jednokratnom ili višekratnim uplatama u posljednjih pet godina doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje najmanje u visini doprinosa obračunatog na najnižu osnovicu za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za razdoblje od šest mjeseci, ako ne ostvaruju pravo na obvezno zdravstveno osiguranje po drugoj osnovi.

Osobe iz stavka 1. ovog članka imaju status osiguranika Zavoda za sve vrijeme dok na temelju uplaćenih doprinosa na druge primitke od kojih se, prema propisima o porezu na dohodak, utvrđuje drugi dohodak, a sukladno propisima o doprinosima za obvezna osiguranja, imaju mjesečno uplaćen doprinos najmanje na najnižu osnovicu za obračun doprinosa.

 

5. Novčana naknada zbog nemogućnosti obavljanja poslova

na osnovi kojih se ostvaruju primitci od kojih se utvrđuje

drugi dohodak prema propisima o porezu na dohodak

 

Osoba koja je status osiguranika stekla u skladu s člankom 6. Zakona ostvaruje pravo na novčanu naknadu prema člancima 48. do 51. Zakona pod uvjetom da je privremeno nesposobna za obavljanje ugovorenih poslova zbog bolesti (u daljnjem tekstu: privremena nesposobnost), koju utvrđuje liječničko povjerenstvo područnog ureda Zavoda.

Pravo na novčanu naknadu iz stavka 1. ovog članka osiguranik ostvaruje u postupku i na način propisan ovim Pravilnikom.

 

O pravu na novčanu naknadu zbog privremene nesposobnosti iz članka 82. ovog Pravilnika Zavod odlučuje rješenjem po prethodno pribavljenom nalazu, mišljenju i ocjeni liječničkog povjerenstva područnog ureda Zavoda, a na osnovi pisanog zahtjeva osiguranika koji podnosi područnom uredu Zavoda nadležnom prema mjestu svog prebivališta, odnosno boravka.

Uz zahtjev iz stavka 1. ovog članka osiguranik je obvezan priložiti:

- povijest bolesti koju je izdao izabrani doktor medicine primarne zdravstvene zaštite ne stariju od 3 dana

- medicinsku dokumentaciju o nastaloj bolesti

- ugovor o djelu ili drugi pravni akt o stjecanju primitaka na koje se plaća doprinos za obvezna osiguranja

- potvrdu (potvrde) pravne ili fizičke osobe o novčanom primitku (primitcima) koji je osiguraniku isplaćen u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupila nemogućnost osiguranika za obavljanje poslova na osnovi kojih se ostvaruju primitci, uz naznaku iznosa i datuma isplate

- potvrdu pravne ili fizičke osobe o prekidu ili neizvršenju ugovorenog posla zbog bolesti osiguranika.

Osiguranik je obvezan zahtjev iz stavka 1. ovog članka podnijeti u roku od 3 dana od dana nastanka bolesti, odnosno u roku od 3 dana od dana prestanka razloga u svezi s njegovim zdravstvenim stanjem, koji su ga u tome onemogućili.

Na osnovi zahtjeva osiguranika i priložene dokumentacije iz stavka 2. podstavka 1. do 3. ovog članka nadležni područni ured Zavoda upućuje osiguranika liječničkom povjerenstvu područnog ureda Zavoda radi utvrđivanja privremene nesposobnosti, a osiguranik je obvezan javiti se liječničkom povjerenstvu odmah, odnosno najkasnije u roku od tri dana.

 

Liječničko povjerenstvo područnog ureda Zavoda nalaz, mišljenje i ocjenu donosi na osnovi dokumentacije iz članka 83. stavka 4. ovog Pravilnika i pregleda osiguranika.

Nalazom, mišljenjem i ocjenom liječničko povjerenstvo iz stavka 1. ovog članka utvrđuje početak, trajanje, odnosno prestanak privremene nesposobnosti osiguranika za obavljanje ugovorenih poslova, određujući pri tome da li je nastala bolest od utjecaja na obavljanje ugovorenih poslova s obzirom na vrstu posla, te rok njegovog izvršenja.

Osiguraniku koji nije podnio zahtjev u roku iz članka 83. stavka 3. ovog Pravilnika, odnosno koji se nije javio liječničkom povjerenstvu u roku iz članka 83. stavka 4. ovog Pravilnika, liječničko povjerenstvo može utvrditi početak privremene nesposobnosti najviše za šest dana koji prethode danu donošenja nalaza, mišljenja i ocjene iz stavka 1. ovog članka.

 

Rješenjem iz članka 83. stavka 1. ovog Pravilnika, kojim se osiguraniku priznaje pravo na novčanu naknadu zbog bolesti, obvezno se rješava o iznosu novčane naknade i razdoblju za koje mu pripada, uz navođenje osnovice i postotka na osnovi kojih je izračunata, te oznake nalaza, mišljenja i ocjene liječničkog povjerenstva područnog ureda Zavoda o privremenoj nesposobnosti osiguranika.

 

Novčana naknada iz članka 82. ovog Pravilnika, koja osiguraniku pripada zbog privremene nesposobnosti, obračunava se kao prosječna dnevna naknada izračunata na osnovi šestodnevnog radnog tjedna.

 

Osnovicu za utvrđivanje novčane naknade iz članka 82. ovog Pravilnika čini prosječni mjesečni iznos primitaka umanjenih za doprinose iz osnovice, porez i prirez koji su osiguraniku isplaćeni u posljednjih šest mjeseci koji prethode mjesecu u kojem je nastupila privremena nesposobnost osiguranika, s tim da prosječni mjesečni iznos primitka ne može biti niži od najniže mjesečne osnovice za obračun doprinosa važeće za mjesece tog šestomjesečnog razdoblja nakon umanjenja doprinosa iz osnovice, poreza i prireza.

Prosječni mjesečni iznos primitaka iz stavka 1. ovog članka utvrđuje se na način da se ukupni primitci isplaćeni u šestomjesečnom razdoblju zbroje i podijele sa šest, neovisno da li je u tom razdoblju isplaćen jedan ili više primitaka.

Pravo na novčanu naknadu iz stavka 1. ovog članka osiguranik može ostvariti samo pod uvjetom da su mu ukupni primitci iz stavka 2. ovog članka isplaćeni najmanje u visini šestomjesečne minimalne osnovice osiguranja prema kojoj se plaća doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje u skladu s člankom 6. Zakona.

 

Visina novčane naknade iz članka 82. ovog Pravilnika iznosi 70% od osnovice za naknadu utvrđene u skladu s člankom 87. ovog Pravilnika, s time da tako utvrđena novčana naknada ne može iznositi više od najvišeg iznosa mjesečne naknade plaće utvrđene prema članku 46. stavku 3. Zakona.

Novčanu naknadu iz stavka 1. ovog članka osiguraniku obračunava i isplaćuje od prvog dana Zavod na teret svojih sredstava.

 

Novčana naknada iz članka 82. ovog Pravilnika osiguraniku pripada za sve vrijeme trajanja privremene nesposobnosti, ali ne duže od šest mjeseci neprekidno, odnosno 30 dana od dana prestanka statusa osiguranika.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Thanks Rubens,

e pa sad. Evo citam treci put i jedino sto mi je jasno iz ove price je da teoretski mogu dobit neku naknadu ako se bas razbolim pa odem na komisiju pa procjene da sam nesposobna za posao tj bolesna. Koliko bi to inace proslo, duboko sumnjam, (jos nisam cula da je netko dobio ikakvu naknadu) za komplikacije u trudnoci jos vise sumnjam, a kamoli porodiljni LOL.

Dakle defacto, ja odlaskom, tj automatskim raskidom ugovora o djelu, prestajem uplacivati u zdravstveno, al kad vidim koliko se novaca uplatilo u tu svrhu tijekom zadnjih nekoliko godina, a ja otisla doktoru jednom, mislim da je apsolutno u redu ocekivat porodiljnu naknadu odnosno nekakvu naknadu za komplikacije. Il sam ja ful zabrijala LOL

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija