Jump to content

Pravo na braniteljsku mirovinu


Mikle

Preporučene objave

Poštovani, otac mi je sudjelovao u Domovinskom ratu u razdoblju od 5.7.1991. Do 24.12.1991. I od 29.4.1992. Do 29.5.1992. Godine. Rođen je 27.3.1956. Godine, u potvrdi izdanoj 2010. Godine mu piše da mu se to računa kao poseban staž u dvostrukom trajanju!? Sljedeće godine ispunjava uvjete za starosnu mirovinu, međutim sav radni staž ima proveden u Sloveniji. Trenutno prima obiteljsku mirovinu za pokojnu suprugu koja ima radni staž ostvaren u Hrvatskoj.  Molim vas ukoliko itko zna da li on ima pravo na braniteljsku mirovinu ili možda ostvaruje to pravo na neki način preko staža pokojne supruge?? Zahvaljujem na odgovoru! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko radnog staza vas otac ima navrsenih u Sloveniji.

Kad napuni 65 godina zivota trebao bi ostvariti svoju mirovinu na osnovi staza ostvarenog u Sloveniji, ako ima navrseno minimalno 15 godina radnog staza.

Stvar je malo komplicirana, ako vas otac nema ni dana staza iz RH (osim vremena provedenog u domovinskom ratu cca 200 dana) a vec prima obiteljsku mirovinu po pokojno supruzi, morao bi dati zahtjev za  braniteljska mirovina, vjerojatno bi mu se izracunala najniza braniteljska mirovina kad navrsi 65 godina zivota, ako mu je ta mirovina veca od obiteljske, uzeo bi braniteljsku mirovinu.

Prema clanku 49., stavak 3., ZOHBDR-a, citiram:

"Iznimno od stavaka 1. i 2. ovoga članka, hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji je navršio životnu dob iz članka 26. ovoga Zakona, a ne ispunjava uvjete za starosnu mirovinu prema ovome Zakonu ni prema Zakonu o mirovinskom osiguranju te nije stekao uvjete za neku drugu mirovinu u sustavu obveznog mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti, pripada pravo na mirovinu u visini najniže mirovine određene prema stavcima 5. i 6. ovoga članka, uz uvjet iz stavka 4. ovoga članka."

Kako je stvar komplicirana, najbolj je da ode u najblizi podrucni ured HZMO-a i potrazi informaciju - savjet kod nadleznog pravnika.

 

 

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru! U Sloveniji ima 36 godina i 6 mjeseci staža plus 18 mjeseci burze. A obiteljske mirovine prima 220 eura u Sloveniji i 900 kuna u Hrvatskoj. Znači po vašem mišljenju ostvaruje pravo na barem neku obiteljsku mirovinu, tj. Mogao bi primati svoju starosnu mirovinu i braniteljsku Hrvatsku kad navrši 65 godina života? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je ipak prekomplicirano, nebih vam htio davati lazne nade, otidjite u najblizi podrucni ured HZMO-a kao sto sam vam napisao i zatrazite dodatne informacije.

Tesko da cete primati dvije mirovine istovremeno, a ako ima pravo podnjeti zahtjev na Slovensku "starosnu mirovinu" pa to bi trebala biti mirovina od sigurno preko cca 550 - 600 eura. toliki iznos najnize braniteljske mirovine sigurno nece dobiti

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija