Jump to content

izvanredni otkaz


dmarani1

Preporučene objave

Poštovanje!

Moj je upit sljedeći;

01.03.2020. dao sam usmeni otkaz poslodavcu radi neisplate dogovorene plaće, da budem točan, plača po ugovoru mi je isplaćena no radio sam još jedan dopunski posao kod istog poslodavca, koji je bio usmeno dogovoren no kad je došlo vrijeme isplate on je dogovor opovrgao te me samim time financijski oštetio te pred ostalim kolegama uradio budalom. Dao sam usmeni otkaz i pitao koliko moram raditi otkazni rok. 03.03. rečeno mi je da ne moram odrađivati otkazni rok i da mogu ići kući. Do danas još nisam dobio rješenje o prekidu radnog odnosa, a na E-građani sam dobio obavijest da sam odjavljen sa mirovinskog 02.03.

Plaću za veljaču sam dobio u potpunosti, no koliko sam ja uspio shvatiti iz zakona o radu, ja imam pravo na otkazni rok od 15 dana, koji po želji poslodavca ne moram odraditi ali mi ga je poslodavac dužan platiti, radio sam kod tog poslodavca 6 mjeseci pa ako se ne varam imam pravo i na neki dan godišnjeg. Kako sam ja pročitao u zakonu o radu otkazni rok počinje teći sa danom uručivanja otkaza u pisanom obliku, no ja to nisam još do danas dobio.

Također nisam dobio primjerak o odjavi sa mirovinskog, ni jednu platnu listu.

Zanima me koja su sad moja prava, imam li ja zapravo po zakonu pravo na bilo kakvo potraživanje od poslodavca?

To bi bilo to, unaprijed hvala stručnjacima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvanredni otkaz ugovora o radu jeste otkaz bez obveze poštivanja ugovorenog ili propisanog otkaznog roka, stoga ukoliko ste dali takav otkaz (a iz naziva teme i razloga ispada da jeste), pravo na otkazni rok nemate.

Glede neiskorištenog GO-a, svakako ste ostvarili pravo na razmjerni dio GO-a (po 1/12 punog GO-a za svaki mjesec rada), kako za 2019., tako i 2020. godinu (pretpostavljam da ste započeli s radom 01.10.2019.), a budući vam do isteka radnog odnosa nije omogućeno korištenje GO-a, na temelju čl. 82. Zakona o radu -

"U slučaju prestanka ugovora o radu poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora.

Naknada iz stavka 1. ovoga članka određuje se razmjerno broju dana neiskorištenoga godišnjeg odmora."

Glede dokumentacije, navodim odredbu čl. 130. st. 2. Zakona o radu -

"Poslodavac je dužan u roku od petnaest dana od dana prestanka radnog odnosa radniku vratiti sve njegove isprave i primjerak odjave s obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te mu izdati potvrdu o vrsti poslova koje je obavljao i trajanju radnog odnosa."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija