Jump to content

darovni ugovor


Nikokaoniko

Preporučene objave

Poštovani,

 
moja majka je nedavno za života (  veljača 2020) darovala svoj stan sinu od sestre unatoč obećanju da će predmetni stan ostaviti meni i sestri nakon smrti.
Moje pitanje je mogu li osporiti taj darovni ugovor te imam li pravo na nužni dio.
Mama živi u domu koji plaća od svoje mirovine te nije u nikakvoj financijskoj ovisnosti o sestri i njezinom sinu.
Molim da mi odgovorite ima li smisla pokretati ikakvu parnicu.
 
i naravno ako ima netko preporučiti odvjetnika
 
Hvala.
 
lp.
uređeno: od Nikokaoniko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darovni ugovor se može poništiti samo ako dođe naglog osiromašenja darovatelja ili grube nezahvalnosti obdarenika. Postoji još razloga zbog kojih se može pobijat i oni se nalaze u zakonu o obveznim odnosima. Vi najbolje znate u kakvom su stanju unuk i mama. Što se tiče nužnog dijela mislim da imate pravo na njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema čl 71. st.3. Zakona o nasljeđivanju, u ostavinsku masu se

"pribraja vrijednost svih darova koje je ostavitelj učinio na bilo koji način nekom zakonskom nasljedniku bez obzira nasljeđuje li ostavitelja, pa i darova učinjenih nasljednicima koji se odriču nasljedstva, kao i onih darova za koje je ostavitelj naredio da se ne uračunaju nasljedniku u njegov nasljedni dio."

Slijedom te odredbe, za potrebe ostavinskog postupka vrijednost darovanog stana ( učinjenog zakonskom nasljedniku - unuku ) se dakle "vraća" u ostavinsku masu, pa bi se i vrijednost tog stana uzimala u obzir prilikom utvrđivanja vašeg nužnog dijela, na koji imate pravo u visini od 1/2 onoga što bi vam inače pripadalo.

Što se tiče parnice, pored gore navedenih mogućnosti koje je iznio BRKICA00, postoji eventualno još jedna mogućnost. Naime, ukoliko taj ugovor o darovanju nije bio solemniziran, niti sastavljen u obliku javnobilježničkog akta ( dakle ako su na njemu samo potpisi ovjereni ), a nećak nije stupio u posjed stana odmah po sklapanju ugovora, onda bi ste mogli od nadležnog suda tražiti da se predmetni ugovor utvrdi ništetnim, čime bi se ugovor vratio u vlasništvo bake. To iz razloga što je za valjanost ugovora o darovanju na kojem su samo ovjereni potpisi stranaka kod bilježnika, potrebno da daroprimatelj odmah stupi u posjed.

Dakle, probajte saznati u kojem obliku je ugovor sastavljen, te kada je, odnosno da li je nećak uopće stupio u posjed istog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija