Jump to content

Porez na najamninu


danijela007

Preporučene objave

Pozdrav, molila bih savjet.

U stanu koji bih oporučno trebala naslijediti (ostavinska u tijeku) nalaze se podstanari (kojima je istekao ugovor o najmu, a jedan od njih boravi bez ugovora). Ne žele napustiti stan, a stanarinu i dalje uplaćuju na račun pokojnog vlasnika (koji oporučno pripada drugom nasljedniku). Ne želim novac od stanarine, ali me zanima, budući da se već mjesecima na taj prihod ne plaća porez, može li itko snositi kakve sankcije (ja, kao budući vlasnik stana ili osoba koja po oporuci nasljeđuje račun pokojnog na koji se i dalje (bez ugovora) uplaćuje stanarina)?

Hvala na svakom odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo pitanje pogotovo jer racun i stan nece nasljediti ista osoba, ali kao sto ste rekli, ako Vama to nije problem, onda u redu. Dug neplacenog poreza ce se pisati na umrlu osobu, a kad stan nasljedite, nasljedit cete i dugove pa ce Vam porezna pretpostavljam poslati racun i traziti od Vas da podmirite taj dug ili ce pri godisnjem obracunu poreza biti manjak pa cete onda morati doplatiti.

Nema veze sto je ugovor istekao jer ako ga nijedna strana nije raskinula, smatra se da je automatski obnovljen pod istim uvjetima.

Ako podstanare vise ne zelite u stanu, posaljite im pismeno s povratnicom da kao nasljednik stana raskidate s njima ugovor o najmu i da u skladu s ugovorom (nadam se da ga imate da mozete provjeriti) napuste stan u dogovorenom otkaznom roku i da ako se ogluse da cete krenuti u delozaciju sudskim putem. Dodajte i da cete koristiti usluge odvjetnika koje ce oni na kraju morati platiti kao i sve ostale troskove do kojih dode u tom postupku. Mozete im i poslati svoj broj racuna da do kraja najma placaju stanarinu na Vas racun. Dodajte svemu tome da cete prijaviti policiji sve osobe koje neovlasteno stanuju u tom stanu. Ako postoji stavak u ugovoru kojim je to zabranjeno, jos bolje, jer su tim prekrsili ugovor.

Nemojte ih ni slucajno na silu izbacivati, nego se strpite da zavrsi ostavinska i onda krenite legalnim procesima protiv njih ako jos uvijek ne zele napustiti stan.

uređeno: od miroslav6
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na iscrpnom odgovoru. Nažalost, s obzirom na to da ćemo gotovo sigurno završiti na sudu jer se jedan od nasljednika ne slaže s podjelom imovine, znači da će se stanari godinama koristiti stanom, a dugovi za porez se gomilati. Isto tako, odbijaju napustiti stan (osobito stanar bez ugovora) dok im ne predočim vlasnički list. Kontaktirala sam već s jednim odvjetnikom koji mi je rekao da nemam (dok se ne uknjižim kao vlasnik) pravni legitimitet za bilo kakve tužbe pa me sada iznenadio Vaš savjet o mogućoj deložaciji sudskim putem. Stanari odbijaju plaćati bilo kome drugome stanarinu (bilo meni ili nasljedniku računa).

uređeno: od danijela007
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još bih molila odgovor na pitanje kako je moguće da je ugovor o najmu automatski produžen ako je najmodavac za vrijeme trajanja ugovora premino (pa nije ga mogao produžiti ili otkazati). U Poreznoj su mi rekli da automatsko produžavanje nije moguće (ali mi nisu znali reći tko će snositi porez za najamninu uplaćenu bez ugovora).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , danijela007 je napisao:

Kontaktirala sam već s jednim odvjetnikom koji mi je rekao da nemam (dok se ne uknjižim kao vlasnik) pravni legitimitet za bilo kakve tužbe pa me sada iznenadio Vaš savjet o mogućoj deložaciji sudskim putem.

Kao sto je bilo spomenuto drugoj temi koju nazalost nisam prije vidio, ako ce ostavinska dugo trajati, trazite od suda da poduzme radnje oko tih podstanara, ili da ih iseli, ili da se napravi novi ugovor ili sto vec gdje ce placati najam na poseban racun, mogao bi se i porez iz toga placati (pogotovo sto racun na koji sad uplacuju nece pripasti Vama pa ni prihod od najma), neznam kakve kombinacije su sve oko toga moguce. Na delozaciju s Vase strane sam mislio kad dobijete pravomocno rjesenje o nasljedivanju, nisam znao prije da to nece stici tako skoro, a postovani @Spitfire je u drugoj temi takoder potvrdio da ne trebate ostavinsko rjesenje, ako imate oporuku.

A i namjera pisanja tog pisma je bila da ce se najmoprimci prestrasiti troskova odvjetnika i moguceg sudskog postupka pa da ce izaci sami.

Dugove ostavitelja nasljednici placaju solidarno, ali dug od najma stana nakon smrti je Vas, jer ste teoretski Vi vlasnik stana od trenutka smrti, a ne od ostavinskog rjesenja. Po meni je porezna u krivu da je smrcu prestao najam, ali to bolje za Vas, ocito Vas nece traziti onda ni porez za to. Bilo bi super kad bi imali to napismeno od njih.

Bez obzira tko je vlasnik, ako ugovor o najmu postoji, on se mora postivati. Ista stvar je i kad se recimo proda stan u kojemu su najmoprimci pod ugovorom, novi vlasnik mora postivati taj ugovor. Vi niste kupili stan, nego ste ga nasljedili, ali pravno je vise manje isto.

A najmoprimci su ugovorom usli u posjed stana, a posjed stana je jaka stvar i vlasnik to mora trpiti sve dok se legalnim nacinom posjed ne prekine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija