Jump to content

Fina, eos matrix, racunovodstvo


Danak

Preporučene objave

Posto sam novi u ovome, ne bih volio napisati roman pa cu probati skratit... Naime blokiran sam na fini od 4 ovrhovoditelja, po saznanju blokada otisao sam u finu i saznao o cemu se radi,idem po resoslijedu kao na fini... Zagrebacka banka, hypo(adicco) pbz kredit, pbz tekuci... Zagrebacka banka se naplatila i to je ok, pocinje naplata adicco banke i pocinje otplata, nakon druge rate prestaje ovrha i pocinje ustega sa place... Nista nebi bilo sporno da ustega sa place ne ide eos matrixu koji je (napominjem da nisam dobio uvid u podatke u firmi niti me racunovodstvi obavijestilo o tome) poslao dopis da se uplacuje na njihov racun... Eos matrix je otkupio dug od pbz po tekucem i po kreditu... Kako je moguce da se preskoci adicco banka koja je bila na naplati prije pbz(eos matrixa) kako je moguce da preskoce nekoga i dali je poslodavac postupio ispravno? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje Vam je sve u skladu sa zakonom. Ovrhovoditelj Eos je umjesto ovrhe na novčanim sredstvima koju provodi Fina, izabrao ovrhu na plaći koju provodi poslodavac. Znači, ovo su dva različita predmeta i sredstva ovrhe, te red čekanja nije zajednički tj. jedan je red za naplatu preko Fine, a drugi je red za naplatu preko poslodavca. Tako da nije došlo do preskakanja u redu čekanja za namirenje duga. Poslodavac provodi ovrhu na plaći, a kako iza toga ne ostane raspoloživih sredstava za naplatu preko Fine, tako je taj ovrhovoditelj u redu čekanja na Fini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dug na Fini će uvijek biti isti, jer poslodavac dio ovršene plaće uplaćuje direktno na račun ovrhovoditelja, tako da Fina nema evidenciju da se dug podmiruje. Ovrhovoditelj bi trebao povući ovrhu na Fini, a najčešće to rade u trenutku kada se namire preko plaće. Na ovaj način čuvaju red u naplati za slučaj da prekinete radni odnos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moze jos jedna info,sta je poslodavac od papira trebao dobit od eos matrixa? Nije da mogu samo poslati dopis i da poslodavac postupa po tome? Nekakav ugovor o prijenosu potrazivanja ugovor o cesiji ilitga nezna ni ja sta, samo me strah da se na pocnu naplacivati dva puta a koliko vidim padne im i to na pamet. Inace zahvalan na odgovorima... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Danak je napisao:

samo me strah da se na pocnu naplacivati dva puta a koliko vidim padne im i to na pamet

Pratite kad ce se dug isplatiti i trazite od njih direktno da se maknu sa fine. "Sreca" je da imate adicco banku prije eos-a na fini pa imate vremena sve to rijesiti prije nego oni dodu na red na fini. U slucaju da se ipak naplate previse s obje strane, mozete protuovrhom vratiti preplaceni iznos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , miroslav6 je napisao:

Pratite kad ce se dug isplatiti i trazite od njih direktno da se maknu sa fine.

U slucaju da se ipak naplate previse s obje strane, mozete protuovrhom vratiti preplaceni iznos.

Nema potrebe ikoga tražiti da povuče sa Fine ovršnu ispravu koja je u cijelosti namirena, a još manje je potrebno pustiti da temeljem iste dođe do dvostruke naplate. Već kada se ovrhovoditelj namiri preko ovrhe na plaći, direktno podnesite zahtjev sudu, a s kojim tražite proglašenje te ovrhe nedopuštenom. U tom zahtjevu se pozovete na čl. 210. Ovršnog zakona i priložite dokaz o podmirenju dug. Ovdje je u pitanju hitni ovršni postupak, tako da bi kroz par dana trebali dobiti sudsko rješenje s kojim se ovrha proglašava nedopuštenom i s kojim se nalaže Fini da postupi po istom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zvali me iz firme u vezi nekkavog zakona koji je donesen, kao da se obustavljaju ovrhe s place dali je to tocno ako imate saznanja? Nadalje, ja bih posto mi je u cilju otplatiti ovrhe uplacivao eos matrixu, dali je preporucljivo? Ili mogu nekako iz firme ipak skinuti za eos matrix a da ne krse zakon? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm... Danas je majka po ovoj ovrsi od adicco banke dobila potvrdu ili sta li vec o stecaju potrosaca, posto je dug manji od 20.000kn,taj dug od adicco banke je naslijedjeni dug od pokojnog oca, kako sam bio maloljetan kad je on umro i po slili zakona sam naslijedio dio tako sam naslijedio i dugove, u blokadi zbog toga smo i ja i majka... E sad... Ona je dobila i otvorila taj jednostavni stecaj pa me sad zanima slijedece: ako sve prodje u redu i ona dobije oprost ili sta vec dali bi to znacilo da se dug otpisuje i meni ili samo njoj? Jer to je ista ovrha pa neznam sad nista vise... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Danak je napisao:

ako sve prodje u redu i ona dobije oprost ili sta vec dali bi to znacilo da se dug otpisuje i meni ili samo njoj? Jer to je ista ovrha pa neznam sad nista vise... 

Jednostavni postupak stečaja potrošača se u ovom slučaju vodi samo u odnosu na Vašu majku, tako da se i buduća sudska odluka odnosi samo na nju. A Vi za ove dugove odgovarate do visine vrijednosti naslijeđenog dijela imovine iza pokojnog oca.

Što je točno majka zaprimila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 20 minuta, Danak je napisao:

Je, prihvatila je ona to vec, neznam dal je trebala? 

Svakako je bolje da se očitovala da pristaje.

Prije 19 minuta, Danak je napisao:

Da, meni je sad problem jer se skida ovrha sa place pa se u fini dug po nijednoj osnovi ne smanjuje ili? 

Pogledajte čl. 79.a. Zakona o stečaju potrošača, a koji propisuje pretpostavke za provedbu ovog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija