Jump to content

Tužiti grad?


anonimno

Preporučene objave

Pred dvije godine odlučila sam se graditi kuću na jednom otoku. Za to područje postoji PUP, platila sam komunalni doprinos i dobila građevinsku dozvolu. Ali... tu počinju problemi....Jedan od susjeda je na cesti postavio kapiju, proširio svoje dvorište i izgradio zid. Sve to na gradskom zemljištu (kasnije ustanovljeno da je grad otkupio,ali nije još ni uknjižio kao svoje). Budući je zid tamo bio i prije nego smo zatražili građevinsku mi smo od grada tražili da rješi problem...to se evo odužilo na 2 godine. Ja sam u međuvremenu obavijestila građ. inspekciju koja je izdala rješenje o rušenju (rok je prošao), pa ja opet nazivam grad i pitam šta će biti....Kažu da rušenje može izvršiti Ministarstvo (u Z o gradnji se kaže da i JLS mogu ako upute zahtjev izvršiti rješenje)...ali gospođa kaže da AKO moj slučaj bude uvršten u plan za ovu godinu, onda će Poglavarstvo odlučivati o tome....itd,itd

Mene zanima slijedeće- da li postoji način da ja njima prijetim tužbom za nadoknadu štete ili da ih na bilo koji način prisilim na žurnije rješavanje stvari??? Naime za gradnju kuće ja sam digla kredit koji uredno otplaćujem iako radovi stoje već pola godine. Grad nije bio u stanju stvar riješiti 2 godine, a ne znam ni da li će u skorije vrijeme...I kome da se obratim, ko je zadužen za nadzor rada JLS??

Zahvaljujem na svakom savijetu i sugestiji!!!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

da... s upravnim pravom je jako teško....

glede tužbe za naknadu štete, ona bi mogla pomoći, ali morate biti svjesni slijedećeg:

 

za tu tužbu mora postojati štete na vašoj strani. vi ju morate dokazati i morate dokazati kolika je. to je vjerojatno lakše ako ste mislili kuću iznajmljivati, ali i ako niste, kažite da ste mislili, napravite vještačenje o tome koliko biste u te dvije godine zaradili (bez obzira što kuća još nije izgrađena ili što se u te dvije godine ne bi izgradila - to se zove izmakla dobit.)

ili ako ste morali za to vrijeme plaćati stanarinu itd.

+ kamate naravno...

druga caka je što se prema zakonu o parničnom postupku, prije nego što se tuži državu ili jedinice lok samouprave ili sl. prethodno mora pokušati miriti s mjesno nadležnim drž odvjetništvom ili pravnikom koji zastupa grad. to vam je dobra šansa ako ponudite odustajanje od tužbe ako oni uklone zid... takve stvari ih znaju ponukati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je građ inspekcija donijela rješenje, ne možete ju tužiti, jer su oni svoj dio posla obavili. a i u tom sl bi morali tužiti rh, jer je inspekcija tijelo ministarstva. dakle državu kao centralnu vlast.

 

ne možete tužiti predstavnika lokalne vlasti (općine), nego jedino možete protiv njega nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu. to bi eventualno bilo kazneno djelo zloporabe položaja u obnašanju državne vlasti i onda bi drž. odvj. to moralo samo dalje rješavati.

 

vama isto kao i gospođi preporučam da sastavite tužbu za naknadu štete u vidu izmakle dobiti u vidu iznajmljivanja kuće i da krenete protiv grada ili općine u kojoj živite. po zpp-u ćete se svejedno morati miriti s njima prije nego što se nađete na sudu... kako oni to svejedno moraju kad tad napraviti, vjerujem da će prihvatiti da to obave u roku u kojem se dogovorite, ukoliko vi odustanete od tužbe, jer im to svakako ne treba.

 

druga je situacija, o kojoj na žalost ipak moramo govoriti, ako postoji neki drugi interes da se taj objekt koji vama smeta održi... npr da je to kuća nekog rođaka osobe koja je u općini nadležan pokrenuti rušenje. u tom slučaju ćete doći u situaciju da vas vozaju po sudu godinama.... tada je jedini put nadležnom drž odvj podnesti kaznenu prijavu protiv njih zbog ranije navedenog kaznenog djela, ali ovaj puta zbog korupcije, nepotizma, mita i tko zna čeka sve ne... ipak, za takvo što bi trebalo imati nekakvih dokaza, jer bi inače mogli biti optuženi za klevetu i sl....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu - ali mi sistem kako ste ga opisali izgleda malo - priglupo. Pa zasto bi onda opcinski ili gradski celnici (i u pravilu svi duznosnici izvrsne vlasti) davali prisege ako ih se ukoliko je ne postuju zbog toga ne moze uciniti bilo sta.

 

Mozete li mi pomoci i reci sto raditi u slucaju da sve zavrsi na Sudu i presudu nije moguce izvrsiti? Da li ce to opet zavrsiti kao i nalog Gradj. Inspekcije i sta raditi u tom slucaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ili hajdemo stvari gledati ovako:

- Gradj. Inspekcija je kao strucno tijelo donijelo rjesenje.

- Ukoliko Opcina ili Grad imaju nesto protiv tog rjesenja, onda se mogu na to rjesenje zaliti.

- Ukoliko se ne zale, onda znaci da tu "nama spora", prema tome zbog cega bi se islo na sud? Sud je tu da utvrdi stanje i dosudi u slucaju spora, a koliko vidim u gospodjinom i u mom slucaju tu spora nema.

- Da li takova presuda suda (koja je u gospodjinom i mom slucaju samo puka formalnost) ima bilo kakvu drugu tezinu od rjesenja Gradj. Inspekcije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija