Jump to content

Parcelacija i uređivanje vlasništva s oca na sinove


Posjetitelj

Preporučene objave

Poštovani,

trebao bih savjet o tome kako izgledaju postupci koje je potrebno provesti prillikom kupnje dijela susjedovog zemljišta, dodavanja tog zemljišta postojećem te parcelacijom ukupne površine zemljišta u dvije nove parcele (s time da bi jednu od te dvije parcele htjeli staviti u vlasništvo dvoje novih vlasnika tj. sinova). Naime, moj otac posjeduje parcelu koju sada želi proširiti kupnjom dijela susjedove parcele koja se nalazi iznad nje. Nakon kupnje cilj je ukupnu površinu podijeliti na dvije parcele okomito jer ćemo tako osigurati da obje parcele imaju izlaz na cestu. Vlasnik postojeće parcele je moj otac, a kupac nove parcele mogao bi biti on ili mi (sinovi), no nismo sigurni što je isplativije, ispravno i lakše. Konačno, željeli bismo da jedna parcela bude u vlasništvu oca, a jedna u vlasništvu nas sinova.

Možete li mi pomoći s opisom i hodogramom postupaka koje bismo trebali poduzeti te na što sve trebamo platiti poreze?

Hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , sc1fr34k.21 je napisao:

na što sve trebamo platiti poreze?

Porez na promet nekretnina cete platiti samo na novu parcelu koju kupujete.

Po meni je najbolje da otac kupi parcelu, napravi podjele kako zelite i da onda daruje djeci sto zeli odjednom. Uvijek je lakse da jedan vlasnik radi sve, a i upis u ZK ce biti samo jedan tako i da tu stedite. Samo pazite da ne kupi jedan od sinova pa daruje drugom sinu (bratu) jer ce porezna naplatiti porez ponovno.

Iako nisam te struke (nadam se da ce strucniji potvrditi ili me ispraviti) prvo trebate provjeriti prostorni i urbanisticki plan je li parcelacija susjedove cestice pa onda i preparcelacija Vase dvije cestice moguca (velicina cestice, sirina uz cestu za izgradnju kuce, i sl.). Onda bi susjed trebao napraviti parcelaciju svoje cestice da mozete kupiti sa cistim "papirima" i prodati ocu tu cesticu koju zelite. Nakon toga preparcelacija te dvije cestice tako da nisu podijeljene paralelno sa ulicom, vec okomito na nju. Na kraju darivanje kako je dogovoreno.

Svakako s geodetima dogovorite cijenu za oba elaborata odjednom, vjerojatno ce ispasti jeftinije, a i njima ce biti puno lakse sve odmah napraviti, nego da dvaput idu iz pocetka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija