Jump to content

Prijava najmodavca za neprijavljivanje na adresu


blackChandelier

Preporučene objave

Poštovani,

imam pitanje vezano za problem s kojim smo se susreli. Dečko i ja smo 01.03. ove godine uzeli stan u najam. Najmodavac je isprva djelovao kao korektno ljudsko biće, te smo mislili kako možda nećemo imati sa njime problema, no nažalost ispostavili se drugačije. Čim smo uselili smo krenuli imati problema s njim, počevši od toga da na naše inzistiranje da nas prijavi na adresu jer krenuo sa izvlačenjima kako će morati puno platiti porez, da to stvarno nije toliko bitno itd. Kako se nismo najbolje snašli, i bilo nam je bitno nakon duge potrage za stanom, mislili smo mu dati koji dan i ponovno ga zamoliti isto, pošto smo bili svjesni da time i mi sami kršimo zakon. Sljedećom prilikom u razgovoru s njim, spomenuli smo mu isto, gdje smo opet dobili isti odgovor i prema čemu je ispadalo da bi smo mi time njega znatno financijski oštetili. Nadalje je krenula cijela situacija sa koronavirusom te se nismo niti mogli osobno otići raspitati za bilo kakve konkretne informacije jer nije bilo moguće niti prići institucijama.

Kako smo ubrzo shvatili sa kakvim pojedincem imamo posla odlučili smo mu otkazati ugovor o najmu i potražiti drugi stan. Sve odredbe sklopljenog ugovora smo ispoštovali, počevši od najave otkaza 30 dana prije izlaska iz stana, do ostalih stvari. Da ne govorim da smo mu ostavili puni polog i nakon samog odlaska iz stana iz razloga što smo morali pričekati dostavu računa HEP-a, kako bi čovjek imao garanciju da neće ostati neplaćenih režija. No, jučer u konačnom finalnom sastanku sa njime smo saznali da nam niti ne inzistira vratiti naše novce, niti vidi ikakav problem u cjelokupnoj situaciji, a još najmanje se smatra krivim.

Ponavljam, slijedom svega nama je vrlo jasno da smo time i mi prekršili zakon, ali mislim da smo isto tako bili i zakinuti za to naše pravo, pa da bi to mogla biti nekakva olakotna okolnost, pogotovo s obzirom na to da smo mi ti koji smo plaćali njemu takav najam, i da je pritom on taj koji je zarađivao, a ne mi. Voljni smo ga istog trena prijaviti poreznoj upravi, no zanima me glede ovog razmjera za kaznu, ako se ne varam od 500 do 5000kn, kolika ona može biti za nas, a kolika za njega?

Toliko smo ogorčeni cijelom situacijom da smo voljni platiti kaznu, nego dopustiti ovakvo bahaćenje, koje sigurno tako provodi svoj teror i unazad 10 godina, koliko se bavi iznajmljivanjem istog stana.

 

Molim za pomoć, i unaprijed hvala svima na čitanju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško je znati iznos. Ali kvalitetna prijava bi ga mogla dovesti na minimalnu razinu. Navedite kako ste i napisali, te da je jedan od bitnih razloga Vašeg raskida ugovora o najmu i taj da Vas najmodavac po svojoj uhodanoj praksi nije htjeo prijaviti, a da se Vaše inzistiranje i čekanje na njegovo zakonsko postupanje prolongiralo zbog COVIDA-19. A sada ste, eto shvatili da je to njegova praksa koju prijavljujete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, 

Imala sam malo drugačiju situaciju sa prethodnim stanodavcem sa kojim sam završila na sudu. Sud je odlučio u moju korist, i sve troškove je morao stanodavac platiti. Naime, stanovala sam kod njega skoro 6g, nikada se nismo mogli prijavili na njegovu adresu, osim što je na moje višegodišnje molbe sklopio ugovor o najmu koji je trajao 1g, a onda mi je dao otkaz istog ugovora, da bi mi ipak dozvolio da i dalje stanujem kod njega. To je bilo zato da ne mora plaćati porez državi koji iznosi 10% za iznajmljivače. Sve sam uredno plaćala od računa, do stanarine, i naravno dala sam mu pri ulasku u stan unaprijed i polog za dva mjeseca. 

Kako smo došli nakon 6g u verbalni konflikt jer je bio nepristojan, ja sam mu rekla da ako se nastavi tako ponašati bit ću prisiljena prijaviti ga. U roku 2 dana poštom mi je poslao otkaz, da u roku 15 dana napustim stan. Šokirana, otišla sam kod pravnika i pitala šta da radim, jer kada radiš ugovor, u ugovoru stoji otkazni rok od 30 dana. U Zagrebu je teško naći stan, a pogotovo tako brzo.

Pravnik mi je rekao da bi najbolje bilo da on mene tuži sudu da neću izaći iz stana, a ne ja njega. Na stanu sam promijenila bravu, i nisam ispoštovala rok od 15 dana, jer čovjek nema ni pravovaljani ugovor i zarađuje na crno. Prestala sam mu plaćati stanarinu, jer sam imala 2 unaprijed plaćene i on me je u roku mjesec dana tužio da me ne može izbaciti iz svoga stana. Pojavila sam se samo 1x na sudu sa odvjetnikom, priložila sve plaćene račune za 6 godina, objasnila kako je dolazio po stanarinu u stan i plaćala sam mu na ruke, kako mi nije želio osigurati ugovor o najmu.

Sudac je nakon saslušanja obiju strana, stanodavcu naložio da mi u roku 24h mora vratiti novac kojim sam platila tu raspravu (2.500,kn)  te je odredio i otkazni rok u trajanju od 6 mjeseci, što je po zakonu maximalno kada se teško nalazi stan. I da me do kraja isteka otkaznog roka stanodavac ni na koji način ne smije uznemiravati, ni dolaziti u stan, te da je obavezan dati svoj račun za uplatu stanarine ukoliko je bude bilo kada ja obračunam i oduzmem pologe koje sam mu unaprijed dala. 

Nadam se da će vam moje iskustvo pomoći. Mišljenja sam da vi ne biste imali nikakve troškove što ste stanovali to kratko vrijeme kod njega na crno, jer on je taj koji je zaobišao zakon, a ne vi. Prije nego dajemo nekome polog za stan, moramo odmah definirati sve stavke koje su nam važne, kako ne bi imali ovakvih problema.

Srdačan pozdrav!

 

uređeno: od Epsilon
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru, i očito je da je i vaš najmodavac bio sličan kalibar. Da nije i nakon svega ispao (da ne kažem što)... možda bi i zanemarili ovo i bili sretni da smo se riješili takvog najmodavca iz pakla, ali budući da je toliko bio prgav i arogantan zato što vidi pred sobom dvoje mladih pa misli da su automatski i idioti, to mu neće proći. Svaku takvu osobu treba prijaviti, a mi ćemo to u ponedjeljak i napraviti. Pa i pod cijenu kazne nama, ali što je previše je previše!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Da se i ja ukljucim.Usli smo u kucu koju smo unajmili 1.1.2024.Potpisali ugovor koji gospodja ne zeli ovjeriti.Trazili smo da napise suglasnost jer moramo imati prebivaliste zbog djece.I to je odbila pod izlikom da nismo ispostovali dogovor.Dali smo polog 700 e i 350 e najamnine jer nisu bili zavrseni svi radovi u kuci kako bi mogli normalno funkcionirati.Neki dan je rekla da maknemo prezime sa sanducica sto nam je bilo cudno.Da bi jucer saznali kako gospodja uopce nije vlasnica kuce vec ima 1/8 posjeda.To moze biti i dio dvorista.Stan smo poceli traziti ali sto sad napraviti da zastitim djecu dok smo na poslu jer ne znam sta ce njoj past na pamet.Ona jos ne zna da smo saznali da nije vlasnica jer ne zelim scene pred djecom.Svaki savjet je dobrodosao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija