Jump to content

stipendiranje djece branitelja


anonimno

Preporučene objave

PRAVO NA STIPENDIJU

Članak 54.

(1) Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, djeca smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, djeca zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata i djeca HRVI iz Domovinskog rata, dragovoljac i djeca dragovoljca iz Domovinskog rata imaju pravo na stipendiju tijekom redovitoga srednjoškolskog obrazovanja, redovitoga dodiplomskog studija te pravo na naknadu dijela troškova školarine poslijediplomskih studija na visokim učilištima jer im redoviti prihodi mjesečno po članu kućanstva ne prelaze dvostruki iznos cenzusa iz članka 88. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona.

(2) Uvjeti i mjerila za ostvarivanje prava iz stavka 1. ovoga članka propisuje ministar znanosti, obrazovanja i športa uz suglasnost ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Članak 55.

Vlada Republike Hrvatske osnovat će posebni fond za stipendiranje osoba iz članka 54. stavka 1. ovoga Zakona.

PREDNOST PRI SMJEŠTAJU U UČENIČKE, ODNOSNO STUDENTSKE DOMOVE

Članak 56.

Djeca smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata i njihova djeca, HRVI iz Domovinskog rata I. skupine i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata imaju prednost pri smještaju u učeničke, odnosno studentske domove, pod uvjetom da im redoviti prihodi mjesečno po članu kućanstva ne prelaze dvostruki iznos cenzusa redovitih novčanih prihoda iz članka 88. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona.

PRAVO NA BESPLATNE UDŽBENIKE

Članak 57.

(1) Djeca smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata i njihova djeca i hrvat¬ski branitelji iz Domovinskog rata imaju pravo na besplatne obvezatne udžbenike za potrebe redovitoga ili izvanrednog školovanja u osnovnim i srednjim školama, te na visokim učilištima ili veleučilištima pod uvjetom da to pravo ne mogu ostvariti po drugim propisima i ako im redoviti prihodi mjesečno po članu kućanstva ne prelaze dvostruki iznos cenzusa redovitih novčanih prihoda iz članka 88. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona.

(2) Iznos sredstava potrebnih za kupnju udžbenika iz stavka 1. ovoga članka osigurava Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a ministar pravilnikom utvrđuje način i postupak dodjele.

 

 

Članak 88. stavak 1 točka 5 kaže:

 

Da oni i članovi njihove obitelji u kućanstvu nemaju ukupno druge redovite novčane prihode mjesečno po članu kućanstva veće od 30% od utvrđene proračunske osnovice u Republici Hrvatskoj.

 

 

 

PRAVA NA OSNOVI GUBITKA, ZATOČENJA ILI NESTANKA ČLANA OBITELJI

1. OBITELJSKA INVALIDNINA

Članak 75.

(1) Obiteljska invalidnina je osnovno pravo na osnovi smrti člana obitelji i na temelju tog prava ostvaruju se sva ostala prava ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

(2) Članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata imaju pravo na obiteljsku invalidninu pod uvjetima i u iznosu propisanima ovim Zakonom.

Članak 76.

(1) Pravo na obiteljsku invalidninu članovi uže obitelji mogu ostvariti pod sljedećim uvjetima:

1. udovica, odnosno udovac stječu pravo na obiteljsku invalidninu kada navrše 40 godina života, a prije navršenih 40 godina života ako su nesposobni za privređivanje,

2. djeca, posvojenici i pastorčad do navršene 15. godine života, odnosno ako su na školovanju do kraja propisanog trajanja redovitog školovanja, ali najkasnije do navršene 26. godine života, a ako su nesposobna za privređivanje, dok ta nesposobnost traje, uz uvjet da je nesposobnost nastupila prije navršene 15. godine života, odnosno za vrijeme redovitog školovanja prije navršene 26. godine života ako je školovanje prekinuto zbog služenja vojnog roka ili bolesti, pravo na obiteljsku invalidninu ove osobe mogu koristiti i za vrijeme služenja vojnog roka, odnosno trajanja bolesti do navršene 26. godine života, a nakon toga najviše još za onoliko vremena koliko su zbog služenja vojnog roka, odnosno bolesti izgubile od redovitog školovanja, ako je redovito školovanje nastavljeno prije 26. godine života,

3. djeca, posvojenici i pastorčad za vrijeme služenja vojnog roka nakon prestanka redovitog školovanja ako je služenje započelo najkasnije 12 mjeseci nakon prestanka redovitog školovanja,

4. djeca koja završe redovito trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, a nastave školovanje u četvrtom razredu po redovitom ili izvanrednom programu za vlastite potrebe, zadržavaju to pravo ako nisu zaposleni.

(2) Ako užu obitelj čine bračni drug s jednim članom ili više članova obitelji iz stavka 1. točke 2. ovoga članka, bračni drug ima pravo na obiteljsku invalidninu kao sukorisnik s njima, bez obzira na uvjete iz stavka 1. točke 1. ovoga članka i to dok i jedno dijete od te djece ima pravo na invalidninu.

 

Kojom dokumentacijom morate dokazati da ispunjavate ove uvjete, kao i na koji način ćete realizirati ta prava bilo bi Vam najbolje da nazovete Ministarstvo hrvatskih branitelja (skrb) u Vašoj županiji.

 

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Mrljo,pomazi...Dica mi traze stipendiju.Iman 2.830 kn mirovine.HZMO mi je dao potvrdu za njih na 33.960 kn mirovinskih primanja...po tom ne primasujen cenzus..Ali Porezno mi je dalo potvrdu na 41.000 sta mi primasuje cenzus po clanu .Tih sedan tisuca su ona razlika na 2005. i 06.oce li mi dite zbog toga ostat bez stipendije...Sta i kako dalje..i ovako muku mucin...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima! Imam jedan upit za znalce: naime, po prvi put planiram poslati zamolbu za dodjelu stipendije za mog srednjoškolca, sad ide u 2. razred - u prvom razredu nisam ni znao za tu stipendiju. Povadio sam svu dokumentaciju i sad sam u dilemi oko ovjeravanja kod bilježnika...Problem je sljedeći - ja sam ovjerio kod bilježnika onu potvrdu o sastavu kućanstva, supruga je išla ovjeriti kopiju svjedodžbe iz 1. srednje i naravno, njezino je ime na onom velikom štambilju s stražnje strane svjedodžbe. E sad...danas sam čuo da, kao prvo, uopće nisam trebao ovjeravati svjedodžbu, a kao drugo, kad smo već ovjeravali, navodno da samo JA kao podnositelj zamolbe/zahtjeva smijem biti potpisan kod javnog bilježnika, a nikako supruga...i sad više ne znam da li da idem ponovo ovjeriti novu kopiju svjedodžbe, ali sa svojim potpisom i imenom na onom štambilju, ili da šaljem neovjerenu svjedodžbu ili da šaljem ovako, ovjerenu s potpisom i navedenim imenom supruge...? Nigdje na službenim stranicama nisam vidio da samo i jedino ja kao branitelj/podnositelj zamolbe moram biti potpisan na tim ovjerama? Ne bih htio da moj predmet jednostavno odlože na stranu kao nepravilno popunjen... :-(:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lowrideru;ne sekiraj se oko sitnica.Njima su potrebni štembilji da sve bude po zakonu,a ostalo neće ni provjeravati.Pa kud bi stigli da sve pojedinačno provjeravaju.A dok srede dokumentaciju,odnosno objave popis treba im dva mjeseca.Puno je zahtjeva,a bit će puno i njihovih grešaka.Problem je što lupeži isključe telefon,pa je teško doći do informacije,ali postoje zaobilazni putevi.Samo sve odradi po PS-u i ne sekiraj se.Svjedodžba se ovjerava tamo gdje je izdana.Ako je 1.raz.srednje škole može se ovjeriti i u osnovnoj i u srednjo školi,samo pazite da se vidi štembilj-ne kopija štembilja .(toga se drže kao pijan plota).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na doista brzim odgovorima! Ak je tak, onda imam sve riješeno i sutra šaljem pa šta bu - bu.. :-D . Zbunilo me ono što piše na dnu "obrasca A" kojeg sam "skinuo" s stranica MOBMS-a - citiram: "ovjeren preslik svjedodžbe prethodnog razreda srednje škole, odnosno osmog (8) razreda osnovne škole"... U biti, ta "ovjera" je onaj štambilj kojeg lupi ona teta u školi na obrazac A...sad znam i još jednom zahvaljujem na pojašnjenjima! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zkova je napisao:

roda91 ,hvala na ispravku,ipak 1.puta se susrečem sa tom tematikom...

 

...ako će otvorit tekući na djete ,dal će malodobno djete bez osobne iskaznice moći podići novac? valjda,djetetov staratelj,odnosno roditelj,jel?

 

Prijatelju !!

 

Osoba starija od 16g je dužna imat osobnu iskaznicu i ista se može zatražit sa navršenih 15g :namiguje:

 

Stipendiju ostvaruje djete pa je i ono korisnik iste uz naš doprinos :namiguje::kavica:

 

Nardo

Zahtjevi za stipendiranje studenata se zaprimljuju do 16.11.09

a za srednjoškolce neznam ali mislim da je prošao . Probaj nešto više saznat na stranicama MOBMS-a

Sretno :namiguje::kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija