Jump to content

Prigovor na ispis iz sudskog registra


beliazaris

Preporučene objave

Recimo da je dionicko drustvo "A"- prometno poduzece te je nad istim prije 12 ? godina otvoren stecaj (gdje je javno moguce vidjeti stanje stecajnog postupka mi nije poznato). Vlasnik dionica poduzeca "A" istima vise ne  moze trgovati, prema odluci Zagrebacke burze je naime na zahtjev drustva "A" , dionica istog 2010 povucena s redovitog trzista . Zadnja trzisna cijena je od 2008. Stecajnom postupku kao da nema kraja, medjutim drustvo "A" i dalje posluje pod istim nazivom te biva preuzeto od drustva "B" i dalje nastavlja (i danas) istu djelatnost. Odjednom, nenadano, sredisnje klirinsko drustvo, koje kontrolira dionice i kod kojeg su trgovacka drustva registrirana salje obavijest da se vrijednosnica "povlaci" i stanje imovine vlasnika malih dionica bude odjednom 0 i vrijednost 0 kuna. Na upit kod SKDD dobiva se sljedeci odgovor: ... SKDD d.d. je na temelju rješenja suda o brisanju subjekta iz sudskog registra isključio poduzece "A" u stečaju, iz članstva. Zbog navedenog razloga dobili ste obavijest o povlačenju vrijednosnog papira. Za sva Vaša prava iz stečajnog postupka molimo da upitate pravnog savjetnika."

Sto je ovdje moguce uciniti? Da li se , i u kojem roku moze izjaviti protivljenje brisanju subjekta iz sudskog registra ? Da li je moguce prijaviti svoje potrazivanje stecajnom upravitelju? Uobicajeno je naime da odluku o povlacenju dionica donosi Skupstina drustva. Na istoj mali dionicari mogu izraziti svoje protivljenje i traziti otkup, tj. pravicnu naknadu za dionice. Medjutim ovdje je sve teklo preko Zagrebacke burze. Osim Toga iz svega navedenog proizlazi naime da poduzece nastavlja rad u okviru drustva "B" a lukavim potezom ponistava vrijednost dionica malih dionicara i time njihova potrazivanja. Da li postoji pravo na naknadu na temelju pravnoj slijeda?

Hvala Vam na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete na e-oglasnoj ploči vidjeti stanje stečajnog postupka, po imenu ili OIB-u stečajnog subjekta. No ako je društvo brisano, tada više ne postoji, niti se stečajni postupak nad njim više provodi. Činjenica da je društvo B nastavilo obavljati djelatnost brisanog društva A ne znači da je ono pravni sljednik, osim ako preuzimanje nije provedeno na neki način iz ZTD-a, pripajanjem, spajanjem itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija