Jump to content

Zastarijeva li psihičko nasilje


Vau

Preporučene objave

2014 i 2015 doživjela sam psihičko nasilje od tadašnjeg partnera u vidu prijetnji da će ubiti sebe i mene, omalovažavanja, vikanja, zabrane izgovranja vlasittog mišpljenja, vrijeđanja, nazivanja kurvom i sve je to snimao na mobitel te mi nakjadno puštao jer na mobitelu ima opciju snimanja razgovora. On je bio ufuran u neke patrijarhalne sheme da muško mora biti glava kuće i da žena i djeca se moraju usrati od straha kad on lupi šakom u stol. Kad sam ga ostavila, počupao me i udario. Istini za volju, on je živio na socijali,a ja sam povremeno radila. Tip ima psihijatrijsku dijagnozu i po cijele dane samo ljenčari. Jednom sam odrađivala prekovremene na poslu do ponoći na što me napao i rekao da sam se kurvala i ja sam ga sutradan ostavila. Pisao mi je ljubavne poruke da se vratim, a kad to nije uspjelo javno me blatio lažima na društvenim mrežama. S vremenom ga je netko počeo provocirati, a on je umislio da sam u vezi s Ivanom Pernarom kojeg navodno šaljem da ga provocira pa je počeo prijetiti cijeloj mojoj obitelji. Priveden je na obavijesni razgovor i na tome je ostalo.

Zašto sam ostala s njim u vezi mjesecima? Jer je pričao priče o mafiji s kojom je navodno bio povezan pa sam se bojala da ne naudi mojoj obitelji, da bi se kasnije ispostavilo da nema m od mafije.

Sad sam u sretnom braku i jednom mi je nazvao roditelje koje sam onda pitala njegov broj, a onda je moj muž pričao s njim, rekao mu adresu gdje živi i manijak se više nije javio.

Sad me zanima pošto se ovo odvijalo prije pet i više godina, imam li kakve šanse za kaznenu prijavu protiv njega. U međuvremenu sam oboljela na način da ga sanjam noću, budim se uz znoju, javlja mi se na javi u obliku flešbekova, osjećam strah koji mi nije jasan i nastojim izbjeći sve vezano uz njega. Zato pitam za prijavu jer mi je zdravlje zbog njega ozbiljno narušeno i na tabletama sam. Svjesna sam da neću moći dokazati psihičko nasilje, a i on je možda izbrisao sve datoteke koje to ukazuju. Nije da se nisam obratila policiji. Jesam. U pratnji policije pakirala sam se na kraju naše veze i na tome je ostalo. Nisam bila upoznata sa svojim pravima.

Sad me zanima zastarijeva li psihičko nasilje, što mogu učiniti i kako dokazati što je bilo. Kakve su kazne za psihičko nasillje?

uređeno: od Vau
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možeš li platiti odvjetnika? Ako da, možeš tužiti. Zašto ne. Razlog zašto ljudi ne tuže jedni druge je taj što je sam proces povlačenja po sudovima još veća trauma. Nisam u životu išla na sud do ove godine kada sam tek ishodila potvrde. Dakle, jednokratno, biljegi, ovo ono, potvrda, a i to mi je bilo grozno i ne ponovilo se. 

Ali ako želiš odštetu i pravdu. Go for it. Možda i uspiješ. Da se kupam u novcu vjerojatno bih to isto napravila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija