Jump to content

Izračun površine za plaćanje komunalne naknade


s1979

Preporučene objave

Pozdrav,

prema rješenju o plaćanju komunalne naknade za kuću , površina se obračunava prema Odluci o komunalnoj naknadi Općine te glasi:

 

Komunalna naknada obračunava se po m2 površine i to
za: STAMBENI, POSLOVNI I GARAŽNI PROSTOR
po jedinici korisne površine koja se utvrđuje na način propisan Uredbom o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštićene najamnine (»Narodne novine« broj 40/97)

U toj uredbi pak stoji:

Korisna površina stana (P) za koji se utvrđuje najamnina u skladu s odredbama ove Uredbe određuje se primjenom točke 3.3 norme HRN U.C2.100.

 

Da li netko zna kako glasi točka 3.3. navedene norme ili kako se po njoj utvrđuje korisna površina stana?

 

Ovo pitam zato jer smo dobili rješenje za iduću godinu gdje je površina za koju se plaća povećana više za duplo iako nikakvih nadogradnji nije bilo. Usmeno obrazloženje je da su iz avio snimaka radili mjerenje površina i etaža i tako došli do nove površine, što je smiješno, jer se iz istih nikako ne može utvrditi stvarna korisna površina, naročito kod starih gradnji gdje su zidovi debeli i po 80 cm. Također, vjerovatno su onda i natkrivenu tesrasu koja je natrkivena produžetkom krova tretirali kao korisni stambeni prostor sa koeficijentom 1.

Konkretno, radi se o starini kojoj je u prizemlju konoba sa voltama (znači uz krajeve ima manje od 2m visine) koja u biti služi kao skladište a na katu je prostor za stanovanje. Komunikacija između gornjeg i donjeg kata ne postoji unutar kuće već se odvija vanjskim stepenicama. Dodatno uz kuću postoji i mala kućica u funkciji dodatnog spremišta, unutra neuređena, stavljeno samo svijetlo nadžbuknim kabelima.

Po svemu sudeći oni su sve te površine proglasili korisnom površinom i to sa koeficijentom 1 te su došli do površine koju ne mogu dobiti ni ako zbrojim sve netto površine (gornji kat, konoba, terasa, spremište) i to sa koeficijentom 1.

Zbog toga mi za žalbu trebaju konkretni podaci iz norme HRN U.C2.100. na koju se poziva Uredba po kojoj su došli do izračuna.

 

 

Unaprijed hvala

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nitko ne zna sadržaj norme, da li netko možda zna po kojem koeficijentu se računa korisna površina natkrivenog trijema, izdvojenog spremišta (nije dio kuće) te konobe koja nija prikladna za cjelogodišnje stanovanje (može se eventualno ljeti koristiti za odmor, kuhanje, jelo, ali nema kreveta)?

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, s1979 je napisao:

Da li netko zna kako glasi točka 3.3. navedene norme ili kako se po njoj utvrđuje korisna površina stana?

Norma vam nešto posebno ne treba jer je sama Uredba imala izmjene i dopune (NN 117/05) koje sada glase, čl.4 st.1

Neto korisna površina stana (P) za koji se utvrđuje najamnina u skladu s odredbama ove Uredbe, određuje se primjenom članka 19. Pravilnika minimalnih tehničkih uvjeta za projektiranje i gradnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (NN 106/04), a navedeni članak Pravilnika određuje da je izračun za neto korisnu površinu za stan:

-mjereno od ulaznih vrata, sve podne površine, svi ugrađeni predmeti i prostori
(ventilirani ormari, kade i sl.) – koef. 1,0

-lođa – koef. 0,75
-stambene terase – natkrite – koef. 0,50
-stambene terase – nenatkrite – koef. 0,25
-balkoni – koef. 0,25
-spremište stanara izvan stana – koef. 0,50
Napomena: sve površine se obračunavaju od ploha završne obrade.

Po svemu navedenome terasa bi se trebala računati koef. 0.50 a izdvojeno spremište također. Međutim konoba u izvornom smislu spremišta hrane i pića ili alata za vinograd i samog vina bi trebala biti takova da se ne bi smatrala stambenim prostorom i imalo smisla za žalbu da se radi isto o spremištu izvan stana.  

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija