Jump to content

dosjelost


silence

Preporučene objave

Moj suprug je naslijedio dio stare roditeljske kuce uz koju je nakon smrti oca 1963 dogradio kuhinju i wc.Sa majkom je bio u zajednickom kucanstvu, tokom studia u Zagrebupovremeno je dolazio u kucu dogradnju.Od 1965 , nakon udaje i ja sam sa djecom stalno korislila objekat tokom ljetnih praznika.1999 smo otisli u Kanadu. 2002 , nakon smrti supruga ,dolazila sam u Hrvatsku svake godine po 5-6 mjeseci i boravila u dijelu stare kuce i dogradnji, koju sam dovrsila, t.j. zavrsne radove. Placam od 2002 sve komunalije uredno.Sve je sagradjeno na drustvenom zemljistu, prema vlasnockom listu.Kakve su mi sanse za uspjeh u tuzbi za vlasnistvo dijela stare kuce i cijele dogradnje.Dogradnja je na dijelu parcele gdje je i stara kuca pa su sada svi suvlasnici stare kuce ujedno i suvlasnici  nase dogradnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smatrem da imamo pravo posjeda nekretnine jer je stau kucu sagradio djed moga supruga 1878 godine i dio kuce je moj suprug naslijedio od svog oca a dogradnju je sagradio moj suprug, grube zidarske radove a ja sam dovrsila zavrsne radove.Ali to je sagradjeno bez gradjvinske dozvole ali imam potvrdu nadleznog organa da ja dogradnja sagradjena PRIJE 1968 , dakle smatra se da ima gradjevinsku dozvolu ali nije niti moj suprug niti ja navedeni kao vlasnici.Zemljiste na kojem je dogradnja je sastavni dioparcele na kojoj je stara kuca,pa su sada svi ostali suvlasnici stare kuce ujedno i suvlasnici dogradnje s kojom oni nemaju nista zajednicko, niti gradjenje niti koristenje niti se protive tome sto samo ja koristim dio stare kuce i dogradnju svake god. 5-6 mj.kada sam u Hrvatskoj.Djed je sagradio i zivio u kuci  60 god. otac mog supruga  51 godinu, moj suprug je od njega naslijedio dio stare kuce i zivio s majkom u njoj a nakon njene smrti povremeno smo dolazili preko ljeta  a ja sam svake god. vec 18 godina koristila i dio srate kuce i dogradnju, a od 8.10. 1991, proslo je vec29 godina. Mozda je to dovoljno za vlasnistvo po dosjelosti?Jedini problem bi mogao biti sto necak mog supruga tvrdi da su on i njegov otac pomagali mom suprugu kod gradnje sto nije tocno,jer su u isto vrijeme gredili obiteljsku kucu za sebe.Nikada se nisu protivili mojem koristenju niti dijela stare kuce niti dogradnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 53 minuta, Borbena7 je napisao:

Ne, nije dovoljno za vlasništvo, a za ostvarivanje povrata ulaganja je bitno da nije nastupila zastara potraživanja.

Mozete pojasniti sto bi jos bilo potrebno za vlasnistvo po dosjelosti za mene kao nasljednicu mog supruga koji je po prednicima nasljednik dijela stare  kuce i korisnik zemljista na kojem je sagradio dogradnju. Zemljiste je u vlasnickom listu navedeno kao drustveno vlasnistvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 39 minuta, silence je napisao:

Mozete pojasniti sto bi jos bilo potrebno za vlasnistvo po dosjelosti

Kolegica Vam je na ovo odgovorila

prije 8 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

Možda biste mogli, ako postoji neka osnova temeljem koje ste Vi i suprug opravdano smatrali da imate pravo posjeda te nekretnine. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osnova na temelju koje ja i suprug smatramo da imamo pravo posjeda nekretnine je rjesenje  o nasljedjivanju  za dio stare kuce a za dogradnju cinjenica da smo ju mi sagradili,ali bez gr. dozvole.,zapoceto 1962 a dovrsena 2009.I dio stare kuce i dogradnju samo ja korisim vec 18 godina, svake godine nekoliko mjeseci.Dali se to smatra prekidanjem dosjelosti. Dali je neprekinut tok dosjelosti stanovati u stanu 24 sata ,365 dana u godini  i 20 godina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija