Jump to content

Poslodavac jednostrano odlučio da svi radnici moraju potrošiti godišnji odmor do kraja godine


Spinn

Preporučene objave

Dakle,

poslodavac je, protivno KU i ZOR-u, a pozivajući se na višu silu (corona,) donio Odluku kojom određuje da zaposlenici godišnje odmore moraju potrošiti u istoj kalendarskoj godini u kojoj su stekli pravo na taj g.o.

Zanima me mišljenje kolega vičnijih radnom pravu, dali je trenutna situacija adekvatno opravdanje za pozivanje na višu silu? I to bez konkretizacije, samo paušalno se navodi da pandemija predstavlja višu silu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni, takva je odluka poslodavca protivna odredbi čl. 84. ZOR, ali nije suprotna odredbi čl. 85. ZOR, u kojem se navodi da raspored korištenja godišnjeg odmora isključivo određuje poslodavac. Viša sila ovdje nije argument niti kriterij, s obzirom na to da se u zakonu ne spominje kao iznimka. Dakle, ako radnici bez svoje krivnje nisu u mogućnosti izvršavati rad, primjenjuje se čl. 95. ZOR, a ne može se razdoblje opravdane nemogućnosti rada "pokrivati" godišnjim odmorom. Neka radnici svaki za sebe podnesu zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa, možda poslodavac promijeni svoju odluku, a ako to ne učini, po mom mišljenju ništa ne možete, jer se ne radi o tako značajnom kršenju radnih prava radnika koje bi zasluživalo sudsku zaštitu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru Ruby.

Mišljenje vam se poklapa s mojim, najviše me kopkao odnos odredbi o rasporedu g.o. i prenošenju g.o. u sljedeću godinu.

Zaključak mi je bio da je poslodavac ipak u prednosti. No, poslodavac je također dužan donijeti rješenja o g.o. za svakog radnika najmanje 15 dana prije početka korištenja...ovdje mi se čini da to nije moguće.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija