Jump to content

pravomoćnosti presude


fani

Preporučene objave

dakle, presuda (o dodjeli djece meni na skrb i visina alimentacije ubuduće kao i izračun za svo razdoblje prije donošenja presude) donijeta je u srpnju prošle godine. Nit dan danas nemam uvida da li je presuda pravomoćna (odvjetnik mi je rekao da se strpim, da bud pogledao kod sutkinje, no iz mjeseca u mjesec isti odgovor).. znam samo da je izbjegavao (bivši) zaprimiti presudu uobičajenim putem i da je sutkinja tražila da platim sudsku dostavu- još prije više od dva mjeseca. Bez pravomoćne presude ne mogu prijaviti djecu da žive sa mnom (još se vode na adresi stana gdje smo živjeli prje, čak nit suprug tamo ne stanuje više) ne mogu prijaviti djecu za porezne olakšice (koristi ih on) djeca ne dobivaju poklone i novčane bonove u mojoj firmi zbog toga jer su prijavljena na njemu, iskoristio je prijavu djece na sbi da si kupi stan od preko sto kvadrata (pos), djecu ne viđa redovito, samo stihijski (kad mu paše, o tom sam već pisala i ništa se nije promijenilo, er kad sam pokušala uvesti reda, vidim da su djeca nesretna-premalo ga i inače viđaju, pa sam i dalje na "raspolaganju" ne bi lih ih se sjetio uzeti na sat dva ili neko rijetko noćenje kod sebe.. sad kad je sredio kupnje, adaptacije majstore i ostalo (za to vrijeme vikend na vikend iako su djeca htjela nije "imao" vremena) sad se hvali novim stanom i djecu nagovara da se "dogovore" s mamom da pol godine žive s njim a pol sa mnom da bi to bilo"pošteno" itd itd. Naravno, alimentaciju ne plaća. Živim sama sa troje (starije dijete je iz prvog braka) skrbim o svemu i čekam.. Čitam ovaj novi prijedlog obiteljskog zakona, nigjde ne piše osim onih svh super stvari koji će "veseliti roditelje o ovakvim situacijama" da li će se u stvari skratiti tj ubrzati postupak "postajanja pravomoćnosti" jer nažalost (a očito me nitko nije uputio, pa ja sad savjetujem svim roditeljima koji su u procesu rastave) da ni ZA ŽIVU GLAVU ne završe s Centrima za soc skr ukoliko im taj centar ne izda privremenu mjeru koja doduše ne određuje alimentaciju, ali se s tom mjerom može riješiti puno praktičnih problema (kao gore navedenih) koji uvelike otežavaju život, da novce uopće ne spominjem u ovom slučaju a taj bi papir trebao biti na snazi do pravomoćnosti presude. Dakle,ja privremenu mjeru nikad nisam dobila, presuda nije punomoćna, i ????????Kako ubrzati, što napraviti, pls pomozite savjetom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda bi bilo najbolje da uzmete presudu i s njom odete u parnični kancel Općinskog suda koji ju je donio. Oni će vam za nekoliko sekundi, uvidom u upisnike, reći je li presuda pravomoćna, a ako jest, na presudi će Vam udariti i pečat pravomoćnosti.

 

Naravno, to bi inače za vas trebao obaviti vaš odvjetnik...i zato ga plaćate, ali...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za utvrđivanje pravomoćnosti presude ne treba Vam nikakav odvjetnik. Uzmite presudu, otiđite u sud u parnični kancel i ako nijedno od vas nije uložilo žalbu na presudu ona postaje pravomoćna nakon 15 dana od dana njenog donošenja. Dakle, na presudu će vam staviti klauzulu pravomoćnosti i to je sve. Kako navodite presuda je donesena u srpnju prošle godine. Usuđujem se reći da je presuda ne samo pravomoćna već i ovršna, što znači da, ukoliko bivši ne plaća alimentaciju, predajte sudu prijedlog za ovrhu zbog neplaćanja. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

draga juicy, puno hvala kao i dosada na savjetima, no problem je u slijedećem: suptug je odbio zaprimati presudu, pa mu nije nit počeo teći rok z žalbu (od dana zaprimanja presude stoji u presudi): bila ja u parničnom kancelu, žalba nije zaprimljena a klauzulu o punomoćnosti ne mogu dati zbog gore navedenog razloga: on već više od šest mjeseci ODBIJA preuzeti presudu. eto tako stoje stvari

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Ja nisam preporučio gospođi odvjetnika da joj uzme kluzulu pravomoćnosti!

Preporučio sam joj odvjetnika iz razloga kako bi joj napisao ovršni prijedlog i o istome se brinuo na sudu, kako to ne bi morala gospođa.

U dobroj namjeri savjetujem i odvjetnika koji se inače bavi naplatama kako ne bi gospođi fakurirao svaku radnju odmah po obavljanju iste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i ja imam isti taj problem... vec 1 i pol godinu on odbija da primi presudu..imam i odvjetnika ali opet nista..niko nista ne radi.. cak sta vise moj odvjetnik se skriva od mene.. ne zeli da se javi na telefon a ja ne zivim u Hrvatskoj... neznam vise sta da radim..nemocna sam .. u maju idem u Hrvatsku i nadam se da cu za tjedan dana ipak nesto uspjeti..ako treba ja cu mu uruciti presudu uz pomoc nekoga ko je jaci od njeg... zalosno zar ne..?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

promijenite odvjetnika..iako njih jhe teško dobiti..ili su na ročištima ili primaju stranke pa i je jedva ulovim mog, a ne skriva se ..pa ste možda dobili dojam da ga nikad nema baš kad ga vi zovete no to nije isprika dovoljna da ne uzmete drugog, zovete parnuični kancel (kao što su i meni sugerirali -hvala) što opet jesam, u petak doduše sa istim odgovorom: predmet je kod sutkinje, žalba na presudu nije nikakva prispjela ali ne znamo da li mu je uopće uručena. za objavu presude na oglasnoj ploči suda opet treba sutkinja odlučiti o tome.. čim dođete u Hrvatsku, odite nqa sud pa vidite osobno gdje se sve zastalo, a možete za prvu ruku probat i telefonom: dovoljan vam je broj pod kojim se presuda vodi, žene u parničnom kancelu su stvarno ljubazne što je čudo živo inače kad smo već navbikli na otresitost ... eto iako sada u petak nisam dobila dobre vijesti kad sam zvala, odnosno, ništa se još nije dogodilo, bar su mi te žene popravile dan... sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija