Jump to content

godisnji odmor kao nagrada


pupa30

Preporučene objave

Pozdrav,

molila bi vas informaciju. Da li tvrtka moze radniku zaposlenom na određeno vrijeme dodjeliti dodatne dane godisnjeg odmora u smislu nagrade (mala tvrtka u privatnom vlasnistvu koja u svojim internim aktima nema takvu stavku). I ako da, da li po tom pitanju postoji nekakvo ogranicenje u smislu maksimalnog broja dana dodatnog (nagradnog) godisnjeg odmora

Unaprijed hvala i svako dobro!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 23 minuta, sivko je napisao:

Može dat onoliko koliko joj piše u propisima.Ako daje po zakonu o radu onda određuje kako želi jer je propisan samo minimum dana.

Hvala na odgovoru, oprostite nisam shvatila na koje propise mislite s obzirom da takva stavka ne postoji u aktima firme, da li poslodavac moze dati dodatno primjerice jos 10 dana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 9 minuta, Borbena7 je napisao:

Tako je, jer u tom slučaju ovakvo postupanje nije nigdje regulirano.

Puno vam hvala, super ste! U biti odlazim iz firme pod jako ruznim okolnostima..firma nam je ukrala godisnji odmor i sada traze model da se dogovorimo nudeci mi neka 3 nagradna dana GO, sto opet ne odgovara onome sto su mi duzni. Ako vam nije problem procitati dopis koji sam im poslala, pa ako imate bilo kakav dodatni savjet, vrijedio bi mi zlata. Puno hvala jos jednom i sve najbolje vam zelim.

Dopis u nastavku:

  Ovim putem vas obavjestavam da po isteku mog Ugovora o radu na određeno vrijeme (anexu) do 30.11.2020. nemam namjeru nastaviti sa radom u tvrtki xy,

s obzirom da tvrtka kontinuirano krsi prava radnika i obveze koje proizlaze iz Ugovora o radu, Zakona o radu te Opce poreznog zakona RH.
 
  Naznaciti cu vam primjere:
 
1. Poslodavac ne isplacuje place kako je definirano Ugovorom o radu (do 15. u mjesecu za prethodni mjesec).
Ujedno podsjecam da je prilikom podnosenja zahtjeva za drzavne potpore (covid-19) s vase strane potpisana Izjava s kojom se pod materijalnom i kaznenom odgovornoscu potpisuje da su place isplacene u skladu s Ugovorom o radu.
 
2. Prilikom koristenja 1. kruga potpora od 3.mj 2020. a za vrijeme organiziranog rada od kuce, doslo je do visestruko grube povrede prava radnika na nacin da je radnicima oduzet dio godisnjeg odmora kojeg nisu koristili.
U mom primjeru navodim visestruko krsenje zakona:
- oduzeto je 10 dana godisnjeg odmora u periodu u kojem ga nisam koristila jer sam svaki radni dan odrađivala pristigle radne zadatke i bila na raspolaganju poslodavcu 8 sati dnevno svaki radni dan u tjednu, (pojam radnog vremena jasno je definiran u Zakonu o radu) iz cega proizlazi da je godisnji odmor protuzakonito oduzet.
 - za vrijeme u koje je moja placa bila podmirivana sredstvima iz potpora
- bez odluke koju je poslodavac duzan donjeti i obavjestiti radnika 15 dana prije pocetka koristenja sa jasnim terminom koristenja odmora
- da sam iskoristila sav svoj godisnji odmor u trajanju od 10 dana, u vrijeme kada jos i nisam niti stekla zakonsko pravo na 10 dana godisnjeg odmora (Alenka je na to upozorila Darka) saznala sam po povratku na rad u ured
- na upozorenje neposrednom rukovoditelju da je takvo postupanje nekorektno, isti se oglusuje i po tom pitanju nista nije poduzeto.
 
3. Prilikom predaje zahtjeva za 2. krug potpora (zahtjev od 07. mj nadalje) poslodavac ponovno krsi obvezu jer trazi potporu za srpanj rektroaktivno, s time da u se u Kolovozu na Oglasnu plocu stavlja Obavijest o skracenom radnom vremenu od 01.07. a radnici na poslu provode 40 sati tjedno tijekom citavog 07. mjeseca.
 
4. Kako bi ostvarila kriterije za dobivanje potpore, tvrtka grubo krsi Opce porezni zakon RH, neizdavajuci racune za izdanu robu kako bi bio prikazan pad prometa potreban za dobivanje potpora ( tocnije 119 neizdanih racuna u razdoblju od lipnja do kraja listopada).
 
 Ovim putem vam ujedno zelim skrenuti pozornost da se nad radnicima tvrtke kontinuirano provodi represija i omalovazavanje u svakodnevnoj verbalnoj komunikaciji od strane rukovoditelja.
  Navedeno se apsolutno moze okarakterizirati provođenjem mobbinga na radnome mjestu od strane nadređenog. 
 
  Sve navedeno su cinjenice za koje postoje materijalni tocnije pismeni dokazi i svjedoci, te su predmet minimalno za podnosenje prijave Drzavnom inspektoratu od koje bi tvrtka neminovno pretrpjela veliku stetu.
 
 Molim vas da ovo shvatite kao dobronamjerno upozorenje. Stoga se nadam da ce xy tvrtka raditi na poboljsanju uvjeta za sve radnike, uspije li opstati u ovim kriznim vremenima, sto prvenstveno zelim iz razloga da ostalim kolegama ne bi bila ugrozena egzistencija.
 
Isto tako, s obzirom da je 30.11. moj posljednji radni dan u kompaniji, molim vas da se do tada pobrinete da mi se isplati ili omoguci koristenje 10 dana preostalog godinjeg odmora kao i 10 dana protuzakonito oduzetog godinjeg odmora kojeg, ponavljam - nisam koristila, te vas molim da me o ucinjenome obavjestite do isteka ugovora 30.11.2020.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija