Jump to content

Naslijeđivanje duga nakon smrti djeteta?


skampy

Preporučene objave

Poštovani molim pomoć! Nakon 8 godina od smrti svog sina dobila sam rješenje o ovrsi na dug/izdano godinu dana prije njegove smrti/. Punomoćnici Croatia osiguranja zahtijevaju naplatu duga od nas roditelja, koji smo njegovi nasljednici. Radi se o kreditu za koji mislim da je bio osiguran klauzulom za slučaj neisplate, baš od Croatia osiguranja. Sve ovo mi je nevažno jer moj  sin nije bio u radnom odnosu i nije imao nikakva primanja, nije imao ni pokretne ni nepokretne imovine, koju bi mi eventualno naslijedili. Upravo s toga nismo ni imali ostavinsku raspravu? Molila bi za pomoć, šta mi je činiti? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinska nikad nije provedena. Nema ništa od imovine. U uvodu stoji osim podataka o ovrsi: Na temelju podataka iza pok.... proizlazi da ste nasljednici te vas s obzirom na sve navedeno pozivamo da podmirite navedeno dugovanje u što kraćem roku, na broj računa.....Uz to je priložena smrtovnica koju je izdao matični ured ali stoji i OPĆINSKI sud u ...U uvodu stoji ( članak 192 Zakona o nasljeđivanju"Narodne novine", br. 48/03, 163/0/3). Nadalje se navode osobni podaci, a u rubrici:PODACI O NASLJEDNICIMA stoje imena nas dva roditelja? Sve dalje rubrike PODACI O IMOVINI, nije ništa navedeno, nego je crticama označeno/ NEMA/?  i nadalje se prilaže PRIJEDLOG ZA OVRHU NA TEMELJU VJERODOSTOJNE ISPRAVE OPĆENITO NA IMOVINU OVRŠENIKA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem. 

Pogledala sam i mišljenja sam da se slobodno možete oglušiti na dopis. Oni su čekali gotovo cijelo desetljeće i sada se boje zastare, tako da će Vam vjerojatno još pisati, a Vi slobodno ignorirajte. Dapače, nemojte se uopće s njima raspravljati na ovu temu. Kako Vam je sin neposredno nakon pokretanja ovršnog postupka preminuo, ovdje je upitno i da li je rješenje o ovrsi ikada i postalo pravomoćno. Nadalje, i da je pravomoćno, Vi ne možete odgovarati za sinove dugove, i tako sve dok po pravomoćnom rješenju o nasljeđivanju ne budete utvrđeni kao njegovi nasljednici. A kako navodite da iza sina nije bilo ostavinski mase ili da se i nađe nešto što ipak čini ostavinsku masu, tada se na ostavinskoj raspravi jednostavno odrecite svega što bi Vam po zakonu trebalo pripasti i to će biti sasvim dovoljno da za ovu tražbinu ne možete biti ovršeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, skampy je napisao:

Zahvaljujem. Pretpostavila sam da je tako, no sada kada ste mi razjasnili mirnija sam. Hvala puno. Sretna sam što postojite☺️

 

Prije 31 minuta, Borbena7 je napisao:

i tako sve dok po pravomoćnom rješenju o nasljeđivanju ne budete utvrđeni kao njegovi nasljednici

Možete li mi pojasniti ovu konstataciju! Dali je to nešto što ja moram pokrenuti ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto, o tome sam pisao nedavno na raspravi nakon smrti oca. Tada mi je javni bilježnik rekao da banke, operateri, osiguranja,  imaju svoje kanale za saznanje nasljednika i onda pokušaju od nasljednika podmiriti dugove koje nisu dužni podmiriti. Ali dobro je da postoji "portal legalis" i u ovom slučaju Borbena. Mnogu ljudi bi nasjeli, podmirili dugovanje ili bili ovršeni. Hvala ljudima kao što je Borbena. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, skampy je napisao:

Dali je to nešto što ja moram pokrenuti ili?

Osobno bih Vam preporučila da pokrenete ostavinski postupak iza pokojnog sina. Na ovaj način bi obavili sve što se po zakonu treba obaviti i onda bi se u slučaju potraživanja samo trebali pozvati na to da niste utvrđeni kao zakonski nasljednik u pravomoćnom okončanom postupku, te da je bilo kakvo potraživanje u odnosu na Vas neosnovano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija